zondag 8 september 2019

HEL ... OP ZONDAG

Nog meer stripfestival breda
Op zondag verwelkomen we Danker Jan Oreel aan de tafel

DJO bio


Danker Jan Oreel (1962) is illustrator en striptekenaar. Hij studeerde aan de kunstacademie St. Joost in Breda en werkte vervolgens vier jaar op de illustratieafdeling van een reclamebureau in Goes. Sinds 1990 is hij ZZP-er.

In 1984 illustreert hij zijn eerste boek, een klein gedichtenbundeltje. Drie jaar later een eerste stripboek: Big Deal! Opdrachtgever is de toenmalige stripwinkel Leo in Goes. In de jaren 90 illustreert hij een twintigtal boeken voor uitgeverij Uniepers, twee Verkade-albums, Dagvlinders van de lage landen en het monumentale Natuurlijk in de tuin. Dat laatste boek wordt vertaald in het Engels, Duits, Frans en Italiaans.

In 2000 is er het kortstondige avontuur van de Noepies. Ambitieus opgezet als opvolger van Flipje Tiel met een oplage van 500.000 boekjes. Maar een jaar later beleven de Noepies alweer hun laatste avontuur.

Tussen 2008 en 2012 illustreert hij voor de uitgeverijen Delubas en SWP 6 historische jeugdboeken. Onder meer over Pieter Stuyvesant, Hannie Schaft en de ondergang van de Batavia.

In 2012 verschijnt het eerste avontuur van Hel: De Koffers van Raz Fadraz. Een strip die, nadat hij eerst 15 jaar in een la was blijven liggen, in afleveringen wordt voorgepubliceerd in het stripblad EPPO. In 2017 verschijnt het vervolg: de Sibylle-codex, op tekst van Frank Jonker. Ondertussen zijn ze ook vertalingen in het Frans en Duits.



Maar Danker Jan werkt ook veel in opdracht. Zo maakt hij al een aantal jaren een strip voor het personeelsblad van Akzo Nobel. Er verschijnt een kleurboek ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe serie vrachtwagens van DAF Trucks. Voor het Nederlandse Rode Kruis worden twee mascottes bedacht die figureren in strips en op posters.

Sinds 2012 heeft hij samen met een compagnon een eigen uitgeverij. Samen maken ze de goedverkochte Brabantstrip, Gin gelul en Wenne Klets, waarvoor ze in 2016 de Brabant dialectprijs krijgen.



De samenwerking met de Goese uitgeverij Het Paard van Troje dateert al van 2005 als Goes in strip verschijnt. Maar de grootste bestseller wordt Zeeland in strip (2010). De tekst is van Jan Zwemer. Dit boek wordt nog elk jaar herdrukt en is in 2019 aan de 11e druk toe. Inmiddels zijn er 25.000 exemplaren van verkocht en daarmee is de strip het best verkochte Zeeuwse boek ooit.
Andere bekende titels: Zeeuwen door de eeuwen (2011, op tekst van Dorothe Tempelman), Zeeuws voor beginners (2012, opnieuw met Jan Zwemer), de Banneling van Tobago (2013, geschreven door René Verhulst), het prentenboek Op zoek naar Zeeland (2014) en het vervolg Verder op zoek naar Zeeland (2016).

Op het festival heeft hij zijn in eigen beheer uitgegeven  helena portfolio en helena sketchbook en nog wat andere zaken op de tafel.




1 opmerking:

  1. Het duidelijke en rechtvaardige beloningssysteem van ZZP-opdrachten is een van de meest opvallende aspecten ervan.
    zzp it opdrachten






    BeantwoordenVerwijderen