maandag 1 juni 2020

NIET TE DICHT NAAR DE ZON

Uitgeverij daedalus geeft ons deze week het grootste aantal.
De gebruikte teksten komen voor een deel van Stripspeciaalzaak.be

 Bolle deel 2 SC.

Alcante maakt een geslaagde stripadaptatie van de jeugdboekenreeks Bine van de Canadese auteur Daniel Brouillette. Die laatste heeft ondertussen al tien romans volgepend over de perikelen van de sympathieke Bine/Bolle en drie daarvan zijn ondertussen ook al in stripvorm verschenen bij Kennes die ze nu ook vertaalt in het Nederlands. Daar zijn we blij om, alleen al om nog eens te kunnen genieten van de charmante tekeningen van Steven Dupré

 Carthago 9 Het pact van de eeuweling SC

 Dating for Geeks 11 The next generation SC

 Elfen 22 De hoeder van de wortels HC

 Frontlinies 7 Het kokoda pad HC

 Gevaarlijke dames een ballade HC
Den Berkendael" (in Vorst) is de bekendste vrouwengevangenis van België. Valérie Zézé is er kind aan huis. Haar leven is een aaneenschakeling van drugs, diefstallen en de Berkendael. Steeds opnieuw. Steeds dieper gaat haar levensspiraal. Het enige dat haar bij momenten overeind houdt, is haar studerende zoon. Hij is haar hoop en haar toekomst. Maar de realiteit van de drugs zorgt ervoor dat Valérie na de roes vooral keihard in het heden leeft. Nu ze voor de negenentwintigste keer op heterdaad is betrapt bij een winkeldiefstal, vliegt ze opnieuw naar de gevangenis. Het wordt haar negende opsluiting. Steeds langer. Ze kent de routine. Maar die went nooit.

Wie hoopt op een stripversie van Orange Is The New Black moeten we meteen ontgoochelen. Deze graphic novel ontvlucht elke vorm van intrige en sensatie. Het is de auteurs, de zussen Anaële en Delphine Hermans, puur te doen om de naakte waarheid. Als een volhardende cameraploeg volgen ze de recidivist Valérie Zézé in haar dagelijkse gevangenisroutine. Dag en nacht. Je merkt hoe haar gevangeniservaring haar status geeft. Je leeft mee met haar angsten, haar goede bedoelingen en haar fouten. De auteurs observeren enkel. Ze oordelen niet. Ze veroordelen niet. Hun aanpak werkt. Al vlug leef je mee met deze gevaarlijke dame. Zézé is immers een intrigerend vat vol tegenstrijdigheden. Ze zit volledig terecht achter tralies, maar is terzelfdertijd te slim, gevoelig en rechtschapen om er te zitten. Via Zézé sta je ook stil bij het concept gevangenis. Enerzijds geeft de Berkendael haar structuur en zekerheid, anderzijds doet de nor een mens geen deugd. Scenariste Anaële Hermans weet deze dubbele, subtiele evenwichtsoefening perfect over te brengen. Echt knap.

 Kapitein Kreiss bundeling 1-5 HC

 De wijsheid van mythes de ilias 2 De oorlog van de goden HC

 De wijsheid van mythes Theseus en de minotauros HC.

 De wijsheid van mythes Jason en het gulden vlies 1 Eerste wapenfeiten SC.

Dat de Griekse mythologie leest als een TGV wisten we al langer, maar dat de gemiddelde moderne soapscenarist haast nooit nog een plotwending kan verzinnen die we al niet eerder hebben gezien op de Olympos, daar komen we dankzij deze reeks heel geleidelijk achter. Moord, incest, geslachtsverandering, scheefpoeperij,... je kunt het zo gek niet bedenken of Zeus en de zijnen hebben zich er wel schuldig aan gemaakt. We zijn dan ook een grote fan van Luc Ferry's conceptreeks De Wijsheid van Mythes die ons een hernieuwde kennismaking biedt met de strapatsen van de Griekse goden en hun aardse volgelingen. Die laten zich blijkbaar maar al te graag in de luren leggen door die bende hemelse creaturen, die in tegenstelling tot die van de joods-christelijke traditie maar zelden een voorbeeldfunctie vervullen.

In dit album krijgen we de jeugdjaren van Iason te zien. Hij ontsnapt ternauwernood aan een moordcomplot dat beraamd werd door zijn oom en wordt dan door de centaur Cheiron voorbereid op de moeder van alle vergeldingsacties. Dat hij daarvoor eerst het legendarische gulden vlies (een gouden ramsvel) moet veroveren, daar draait hij zijn hand niet voor om. Hij kan namelijk rekenen op een bende lokale Expendables, de Argonauten genaamd: een zootje ongeregeld dat wel de nodige heroïsche adelbrieven kan voorleggen. De afwikkeling van het verhaal gebeurt nog in de twee volgende delen. Eindigen doet het album weer met een beknopt, maar duidelijk dossier dat de achtergronden schets van Iason en de zijnen.

 Lut HC.

 Magiers 1 Aldoran HC.

Stemmen in het duister HC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten