zondag 12 maart 2023

Niet getreurd er zijn weer vollop nieuwe titels


 Hi

 

De afgelopen periode bracht weer genoeg nieuws.

Echter het is nog niet allemaal binnen.

En zoals altijd geld voor mij alleen die albums die er echt zijn worden gemeld.

Al kunnen ze tussen deze post en uw aankoop wel weer op of uitverkocht zijn.

Veel uitgevers printen naar voorbestelling 

 de leukebroedrs HC / Luxe.

In 1976 bedachten Peer Coolen en Uco Egmond voor het stripblad Eppo de komische reeks De Leukebroeders, over kloostermonniken die het goedverkopende Grappistenbier brouwen. Oberon publiceerde in 1980 en 1981 twee albums. In 1994 volgde een uitgave van Big Balloon in de collectie De Blauwe Stripreeks en in 2002-2004 gaf Klein Book Services Erica in de collectie Strip Reeks nog eens drie albums uit, waarvan de eerste twee heruitgaven zijn van de Oberon-albums.

Tot 1985 verschenen er 158 gags in Eppo en in 2009 maakte de reeks een eenmalige comeback in het wederopgestane stripblad. Sinds 2021 kleurt en lettert Arjen Vriezekolk (De Roestige Ridder) zoveel mogelijk oude gags opnieuw in met een integrale heruitgave als bedoeling. Daarnaast werkt hij ook aan nieuwe afleveringen die hij zelf tekent en schrijft. Daarvan verscheen een eerste album in hardcover (19,95 euro met andere covertekening) en als luxe op 100 exemplaren met twee gesigneerde prenten en kunstlederen band en goudfolie van de tekst op de rug. Het album telt 56 pagina's en verscheen bij uitgeverij De Rode Eekhoorn.

De bultenaar van montfaucon 2 Onze vader HC.

Slot van het tweeluik dat een ander licht werpt op de bultenaar uit het beroemde verhaal van Victor Hugo én op een stukje Franse koninklijke geschiedenis.

"Terwijl de strijd om de kroon van Frankrijk zijn hoogtepunt bereikt met de gedurfde oorlogsmanœuvres van Lodewijk van Orléans en de niet minder roekeloze tegenmaatregelen van de regentes Anna van Beaujeu, voltooit Peter van Armagnac zijn wraak. De moordenaars van zijn vader moeten boeten, hij zal geen genade tonen. Bloed, tranen en verraad, de tijden zijn hard voor de pure en simpele zielen. Johanna de Gebochelde en Quasimodo kunnen de waanzin van de mens alleen maar ervaren en betreuren."


 De buurtpolitie 20 Het dinobot SC.

"Stafke heeft een hondenschool opgericht. Hij neemt dat heel ernstig want de honden krijgen ook wiskunde en geschiedenis. Ze mogen zelfs op klasuitstap naar het Natuurhistorisch Museum. Dat had Stafke misschien beter niet gedaan, want Fifi heeft er de gigantische dinosaurusskeletten ontdekt en droomt 's nachts van een smakelijk dinobot. Samen met Loebas keert hij 's nachts terug naar het museum om zo'n bot te bemachtigen. Intussen zijn de beruchte gangsters Kozlov en Zika vrijgelaten met een enkelband. De commissaris draagt Indy op om die twee goed in de gaten te houden."

Flip en Mathilde 7 Royal Flosh SC.

Het zevende album van Filip & Mathilde, over de grappigste koninklijke familie van het land. De gags verschijnen al jarenlang in het weekblad Story en volgen de nationale en internationale actualiteit en showbizz, terwijl Charel Cambré er erg veel extra humor over de adellijke familie en hun entourage in kan stoppen.

Na de sexy Mathilde-cover van deel 4, Femme Fatale uit 2019, gaat haar gemaal deze keer met de billen — of eigenlijk met de ballen — bloot voor de covertekening. Manneken Pis, wiens plaats door koning Filip is ingenomen, vindt dat keigrappig.

Galaxa 3 Het spoor van de duivel SC.

ROMANO MOLENAAR SIGNEERT OP ZATERDAG 29 APRIL ZIJN ALBUMS BIJ DE STRIPSPECIALIST.

Na het verslaan van de reusachtige cycloop, haar overwinning op de Scorpiaz en het overleven van het strakke regime in het ijskoude strafkamp onder leiding van haart rivale Agena, is Galaxa na een gevangenenopstand ontsnapt en vlucht ze samen met medegevangene Umbriël naar Tyriffa. Ongemerkt gaat dit niet, want er staat een prijs op haar hoofd en premiejagers doen pogingen Galaxa te overmeesteren. Bovendien is de reis naar het verre westen ook niet zonder gevaren, want de zee herbergt nietsontziende slangenmonsters en over land moeten ze het land van de slinkse Dorian doorkruisen.

Waar de eerste twee verhalen nog enigszins complementair aan elkaar waren, zowel qua plotverloop als de ontwikkelingen van de karakters, hebben Romano Molenaar en Peter Van Gucht in Het Spoor van de Duivel — het derde, afsluitende deel van deze cyclus — meer gelaagdheid en diepgang in het verhaal aangebracht. Ze tillen daarmee het geheel naar een hoger niveau. Galaxa heeft haar grijze strijderspak ingeruild voor simpele vluchtkleding en moet uit handen zien te blijven van premiejagers en andere vijanden. Vaak lukt dit door een eenvoudig zwaardgevecht, maar meer dan ooit krijgt ze controle over haar pas ontdekte zonnekracht. En dat komt goed uit! Diverse machthebbers krijgen door dat Galaxa zomaar eens een uitverkorene kan zijn, en proberen haar voor hun karretje te spannen. Ondanks Galaxa’s koppige en destructieve karakter, laat ze zich nauwelijks beïnvloeden en kiest ze haar eigen pad. Een mooie ontwikkeling, maar ook eentje dat nog meer weerstand bij haar tegenstanders oproept. 

In dit album wordt tevens meer duidelijk over de jeugd van Galaxa. De makers hebben ervoor gekozen haar ouders te introduceren en de rol die zij hebben gespeeld in het verleden. Interessant! Bovendien wordt inzichtelijk wie de gemaskerde onbekende is en waarom haar leidinggevenden haar proberen tegen te werken. Aan Van Gucht de taak om deze gekozen richting overzichtelijk te houden en er geen complex scenario van te maken, omdat er dan veel lezers zouden afhaken. Vooralsnog is het goed te volgen.

 

Kilometer nul 1Spoorwegepos HC.

Start van een op waar gebeurde feiten gebaseerde trilogie. Bovenop het keurige historische gedeelte voegt scenarist Stéphane Piatzszek (De Belofte van Schildpadeiland, De Eenhoornridder, Een Familie in Oorlog) nog een laag toe over toenmalige uitbuiting, kinderarbeid en familiekwesties. Achterin spit een dossier van 8 pagina's een en ander dieper uit. De delen 2 en 3 verschijnen in maart en april.

"Nicolas Kœchlin, de rijkste man van de Elzas, begint aan een waanzinnig project: de aanleg van de grootste internationale treinlijn van die tijd: Straatsburg-Bazel. In de jaren 1830 stond de trein nog in de kinderschoenen. Nicolas zal deze uitdaging aangaan met moed, vrijgevigheid, maar ook sluwheid en waanzin. Dit grote spoorwegavontuur zal het lot van de familie Kœchlin veranderen, maar ook dat van de hele stad Mulhouse en van een regio, de Elzas.".

 

Malcolm Max 5 De zusterschap van de nacht SC.

Een titel die aan mijn aandacht was ontsnapt maar nu toch in de winkel.

In relatief korte tijd publiceerde Dark Dragon Books de twee cyclussen van de occulte detectivereeks Malcolm Max. Deel 5 rondt de tweede cyclus van het Duitse auteursteam af.

"Malcolm Max komt steeds dichter bij het mysterie van het occulte boek dat door de duivel zelf zou zijn geschreven en daarmee steeds dichterbij de ‘zusterschap van de nacht’. Zij worden gedreven door mystieke obsessies. Ondertussen sluipen angstaanjagende wezens ‘s nachts door de straten van Londen en verspreiden angst en terreur. Wreed verscheurde lijken stapelen zich op in de Britse metropool; allemaal slachtoffers van uit de hand gelopen magische rituelen. Op de plaats delict is het macabere credo van de ‘zusterschap van de nacht’ met bloed op de muren geschreven: ‘Per sanguinem et mortem’ oftewel ‘Door bloed en dood’. In zijn zoektocht om een einde te maken aan de gruwelijke bloedbaden, wordt Malcolm Max geconfronteerd met zowel de schokkende waarheid over de obscure rituelen als zijn eigen sterfelijkheid.".

 

 

 Rode Ridder integraal De Biddeloo jaren 12 HC.

Vanaf deze integrale zijn ook de verhalen in de ingekleurde versie te lezen. Het achtergronddossier staat stil bij deze verandering in de oorspronkelijke reeks en toetst ook werkelijkheid aan fictie in De Leeuw van Vlaanderen.

Suske en Wiske 367 de harteloze hein SC.

 "Op een niet zo mooie dag vindt Suske een paar keer na elkaar bijna de dood. Eerst doet men het af als pech maar als hij die avond thuis wordt opgewacht door magere Hein beseft hij dat er meer aan de hand is. Hein zegt dat de dagen van Suske geteld zijn. Zijn naam staat in het dodenboek en dus moet hij mee naar het hiernamaals. Maar vreemd genoeg slaagt Hein er niet in Suske te laten overlijden. Er is iets dat zijn magie in de weg zit. Voor Suske zit er niets anders op dan als levende ziel naar het hiernamaals te reizen om ter plaatse te zien wat er aan de hand is. Maar dat is niet zonder gevaar. En bovendien beseffen ze niet dat als ze de fout vinden er iemand in de plaats van Suske moet sterven. En dat blijkt een heel dierbare vriend te zijn."


 

 Vertongen en Co Porei gaat met vakantie SC.

"Inspecteur Porei is overspannen. Hij kan zijn werk niet loslaten. Zijn vrienden komen tot het besluit dat hij een burn-out heeft en toe is aan een lange vakantie. Oma Boma heeft de oplossing: een gratis verblijf in een resort, dat eigendom is van haar zoon, meneer Boma. Mark zal de overspannen inspecteur vergezellen en later zullen Oma Boma, Bieke en Paulien hen nareizen. Zo gezegd zo gedaan, maar eenmaal op de vakantiebestemming gaat het van kwaad tot erger met de inspecteur. Hij ziet overal misdaad en vindt alles verdacht. Mark wordt er gek van. Maar in het hotel van meneer Boma gebeuren dingen die het daglicht niet mogen zien...".


 De wereld rond met de kiekeboes 6 SC.

Dit is de zesde ‘reisgids’ van de Kiekeboes-schepper Merho, met opnieuw twee reeds verschenen en nu gerestaureerde avonturen, gebundeld in een album vol achtergrondinformatie van de auteur zelf.

Ditmaal staan Egypte en Las Vegas centraal, van waaruit hij de verhalen De Onthoofde Sfinx (deel 4) en Doorgestoken Kaart (deel 62) baseerde. Gek genoeg was Merho, toen hij De Onthoofde Sfinx maakte, nog nooit in Egypte geweest. De locaties en situaties tekende hij na van foto’s uit een boek van Lecturama. Zelf zegt hij dat het stripverhaal er heel anders uit had gezien als hij Egypte wel had aangedaan, want toen hij er jaren later op vakantie was, ontdekte hij de zwerfhonden, de vliegtuigjes op de gevels en de chaos van Caïro. Stuk voor stuk ingrediënten die hij ongetwijfeld op zijn karakteristieke, humoristische manier zou hebben verwerkt in het verhaal.

Las Vegas bezocht hij twee keer, in 1992 en vier jaar later als tussenstop. De Laurel and Hardy-conventie was het doel van zijn eerste bezoek, maar een ontmoeting met topgoochelaar Gil Ricardo deed hem besluiten er een de Kiekeboes-verhaal te laten plaatsvinden. In Doorgestoken Kaart speelt deze Gil Ricardo zelfs een bescheiden rolletje en via zijn informatie leerde Merho de geheimen van de goochelaarswereld kennen. Dat komt in het verhaal perfect tot uiting.

Het boeiende aan dit de Kiekeboes-album is dat het extra stukje persoonlijke achtergrondinformatie van Merho je anders doet kijken naar het verhaal. Tijdens het lezen let je meer op de door hem genoemde details en de eigen ervaringen die hij heeft verwerkt in zijn verzinsels. Het maakt het realistischer, levendiger en dus interessanter.

De strapatsen van Marcel en zijn gezin blijven plezante ontspanningsmomenten, ook deze oudere, opnieuw ingekleurde verhalen. In De Onthoofde Sfinx zijn de blunders van slechterik Balthazar geestig, is de moedige Marcel aandoenlijk en geeft het sfeerbeeld van de Egyptische gebruiken en omgeving het geheel een aangename aanblik. De verhalen moeten het niet hebben van hun ingenieuze plot, al is in Doorgestoken Kaart het verhaal goed gevonden, knap uitgewerkt en best uniek. De goochelaarswereld is natuurlijk al een mysterieuze bedoening en dat blijkt des te meer als Fanny wordt misbruikt voor een malafide aangelegenheid in Las Vegas. Marcel zal de patriarch van de familie niet zijn als hij voor zijn kinderen opkomt en de boel weet te redden.

Veel meer besprekingen en stripnieuws op Stripspeciaalzaak.be

Niet in staat om naar de winkel te komen ga dan naar onze web winkel 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten