woensdag 6 september 2023

PHEEEEEEW ... BIJGEWERKT TOT WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2023 TIEN UUR

 HI

Eindelijk bijgewerkt tot dit moment.

alle strips die we in de winkel hebben mogen verwelkomen.

Woensdag 6 september 2023 tien uur.


Elly de Olifant 2: Niemand Wil met Elly Spelen HC.
Tekenaar(s)
Willem Ritstier
Scenarist(en)
Willem Ritstier
Uitgeverij
Menlu


"Nieuwste prentenboek door Stripschapprijs- en Album van het Jaar-winnaar Willem Ritstier en het vervolg op Elly de Olifant: Mamma! Waar Ben Je? en tevens het vierde zowel geschreven als getekende prentenboek na eerdergenoemde en Kasper Gaat Vliegen en De Appel.

Elly wil graag spelen, maar met wie? Het is warm en al haar vriendjes doen een middagdutje. Wat nu?"



Agatha: Het Echte Leven van Agatha Christie HC.
Tekenaar(s)
Alexandre Franc
Scenarist(en)
Anne Martinetti
Guillaume Lebeau
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij


"Wist je dat Agatha Christie haar eigen verdwijning in scène heeft gezet om een ontrouwe man te straffen? Dat ze maar niet genoeg kreeg van vliegen en surfen? En dat ze reisde naar Irak en Egypte? Kortom, op haar vrijheid stond geen limiet. Iedereen kent Dame Agatha wel, ze wordt wereldwijd geroemd. Maar kennen we het ware gelaat van de Duchess of Death wel? Was ze wel de mollige, conservatieve kleinburgelijke vrouw voor wie men haar hield? De gevierde Engelse was vooral een moderne, complexe en mysterieuze vrouw, die veel meer geheimen had dan haar personages. Het Echte Leven van Agatha Christie laat ons kennismaken met de verschillende facetten van de Queen of Crime: de schaduwkant, haar geheime leefwereld en haar duizend-en-één fascinerende levens..."

De oorspronkelijke, Franstalige editie van dit album verscheen in 2014. Alexandre Franc tekende het op scenario van Anne Martinetti en Guillaume Lebeau.




Als de Fado Weerklinkt HC.
Tekenaar(s)
Nicolas Barral
Scenarist(en)
Nicolas Barral
Uitgeverij
Lauwert Uitgeverij


Compleet verhaal van Nicolas Barral dat zich afspeelt in het Portugal van dictator António de Oliveira Salazar. Barral kennen we van Philip en Francis, de komische parodie op Blake en Mortimer, zijn bijdrage aan de reeks Nestor Burma en het komische one-shot De Wereldrecordjagers. Als de Fado Weerklinkt heeft hij zelf geschreven. Het verscheen oorspronkelijk in het Frans bij Dargaud. Alleen bij de eerste uitzet zit een bijlage met een interview.

"Lissabon, zomer 1968. De dictator Salazar is nu bijna veertig jaar heer en meester in Portugal. Maar voor wie bereid is de ogen te sluiten, is het mogelijk om een zorgeloos leven te leiden aan de oevers van de Taag. Het is dat leven waar Fernando Pais, een dokter met gegoede patiënten, voor kiest na een bewogen jeugd als militant. Hij is de veertig voorbij en wil genieten van de lichtheid van het leven en de frivoliteit van de liefde. Op een dag heeft hij een patiënt op de zetel van de politieke politie. Daar neemt hij het op voor een jongetje dat een agent treitert. Maar het kind maakt geen onderscheid tussen de flik en de arts. En wat als de revolutionair in korte broek het bij het rechte eind heeft? Wat als de lichtheid van het leven waar Fernando voor koos schuldig is? De dokter weet het nog niet, maar deze ontmoeting zal zijn leven op zijn kop zetten..."



 

Animal Jack 2: De Magische Berg SC.
Tekenaar(s)
Miss Prickly
Scenarist(en)
Kid Toussaint
Uitgeverij
Dupuis


"Jack, de jongen die de vorm van elk dier kan aannemen, zit in grote problemen. Zijn moeder kan geen werk vinden en de zorgen knagen aan haar. Zonder te aarzelen besluit hij zijn ouders te helpen. Samen met zijn vriendin Gloria trekt hij naar de bergen om een verborgen schat te vinden. Jack lijkt echter ziek te worden in zijn menselijke vorm, maar niet in zijn verschillende dierlijke vormen... De reis zit vol valkuilen, vooral omdat een jager vastbesloten lijkt om Jack te vangen. Jack lijkt nog veel geheimen te hebben voor zijn omgeving: zal hij zijn ware aard voor hen blijven verbergen?"



De Avonturen van Robert en Bertrand integraal 10 HC.
64. Paniek in Saltshire - 65. De Hotelrat - 66. De Vleermuis - 67. Jacht op Nr 17 - 68. De Apache - 69. Madame Sarah
Tekenaar(s)
Willy Vandersteen
Ron Van Riet
Scenarist(en)
Willy Vandersteen
Marck Meul
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij

Met deze tiende integrale wordt ook de overgang van Willy Vandersteen naar het vaste team Ron Van Riet en Marck Meul gemarkeerd. De integrale reeks gaat door tot het allerlaatste verhaal.

Deze integraal bevat volgende verhalen: Paniek in Saltshire, De Hotelrat, De Vleermuis, Jacht op Nr 17, De Apache en Madame Sarah, oftewel de delen 64 tot 69. Eentje minder dus dan vorige integrales, maar de verhalen zijn langer.


 De Buurtpolitie - Echte Verhalen 22: Een Oogje Dicht SC
Tekenaar(s)
Nix
Benus
Scenarist(en)
Nix
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij



De Grote Zeeslagen 19: Sandwich HC.
Tekenaar(s)
Fabio Pezzi
Scenarist(en)
Jean-Yves Delitte
Uitgeverij
Glénat


In augustus 2023 staat deel 20 gepland in het Frans. Wij lopen wat achter in het Nederlands, maar met dit negentiende album is die achterstand niet onoverbrugbaar. Jean-Yves Delitte, de kapitein van deze reeks, schreef het album voor Fabio Pezzi.

"In 1215 barst in Engeland de Baronnenoorlog los. De Engelse adel is het misprijzen van de koning beu en komt in opstand. Koning Jan van Engeland, bijgenaamd Jan zonder Land, heeft dan ook geen scrupules. Hij komt zijn verplichtingen niet na en schuift de rekening voor zijn militaire tegenslagen doodleuk door naar zijn vazallen. De Franse Kroon, met de goedkeuring van een gluiperige en achterbakse paus, is er als de kippen bij om de opstand te steunen. In ruil zijn de opstandelingen bereid om de Engelse troon af te staan. De campagne onder leiding van prins Lodewijk, zoon van de Franse koning Filips II, is een succes. In Londen roept de prins zichzelf uit tot koning van Engeland, maar de dood van de paus en daarna die van Jan van Engeland gooit roet in het eten. De Heilige Stoel wil dat de vrede terugkeert en de Engelse adel legt de wapens neer aangezien de Engelse troonopvolger, Hendrik, wel luistert naar hun grieven. De macht van de Franse prins brokkelt af en deze laatste moet alles in het werk stellen om op tijd versterking te krijgen. De hulp zal uit Calais komen. Op 24 augustus 1217 varen de Franse schepen bij dageraad uit. Ze maken zich op voor de oversteek van Het Kanaal, overtuigd dat ze niet het minste risico lopen. Wat kunnen die paar Engelse schepen voor de kust immers doen tegen de indrukwekkende Franse vloot?"



de Kiekeboes 164: Seizoensfinale SC
Tekenaar(s)
Dirk Stallaert
Jos Vanspauwen - medewerking
Scenarist(en)
Merho
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij


"Is Moemoe nu al bezig met het regelen van haar begrafenis? Maakt Tomboy een carrièreswitch? Heeft Chichi werkelijk een toyboy? Gaat Marcel eindelijk zijn zolder verbouwen? Is Fanny terecht bezorgd om Jens? Vanwaar dat sterretje in de voorruit bij de Kiekeboes? Hoe reageert Van der Neffe op de diefstal van zijn cabrio? Sinds wanneer heeft Goegebuer een caravan? Hoe komt het dat Sapperdeboere zich depressief voelt? Zet Dédé een eerste stap richting een deugdzaam leven? En waarom gedraagt Dame Thea zich zo vreemd? Een heleboel vragen in een verhaal dat draait rond de opname van de seizoensfinale van Het Geslacht Kinkel, de nog immer populaire soap. Met als bonus een blij weerzien met enkele vergeten figuren van vroeger..."

Dit is het allerlaatste album van Merho, getekend door Dirk Stallaert.



De Rode Ridder: De Biddeloo-jaren - Monsters en Aliens integraal 14
118. Gilgamesj - 119. Stille Getuigen - 120. Het Verdronken Land - 121. De Zwarte Toren - 122. De Duinenabdij - 123. Oniria HC
Tekenaar(s)
Karel Biddeloo
Scenarist(en)
Karel Biddeloo
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij


Deze veertiende integrale met de verhalen van Karel Biddeloo bundelt de verhalen Gilgamesj, Stille Getuigen, Het Verdronken Land, De Zwarte Toren, De Duinenabdij en Oniria, oftewel de delen 118 tot 123. In het ahctergronddossier kan je weetjes lezen over elk verhaal en een groter hoofdstuk over de inkleursters van de stripreeks.



 Draak en Gif: Compleet HC.
1. Greyson, Névo en Natch - 2. Buikmans en Builenkop
Tekenaar(s)
Rebecca Morse
Scenarist(en)
Isabelle Bauthian
Uitgeverij
Arboris


Deze bundeling van het fantasytweeluik Draak en Gif verschijnt in een beperkte oplage met een speciale ex libris.

"In de stad Paander leven de mensen een onzeker bestaan, want vrijwel alles is giftig en voor je het weet ben je gestoken door een akelig beest of een vervelende concurrent. Twee kameraden, Greyson de krachtpatser en Névo de scherpzinnige dokter in opleiding, stelen de plannen die hun vriendin, de avonturierster Natch, heeft gemaakt voor een expeditie naar de onmeetbaar diepe wensput. Alleen Névo komt terug en Greyson lijkt te zijn omgekomen, maar na maar liefst negentien jaar weet hij toch de put uit te komen en naar Paander terug te keren. Als Névo en Greyson elkaar terugzien, beseffen ze hoe dwaas ze zijn geweest en ze gaan terug naar de draak die ze destijds in de put hebben leren kennen, om hem te vragen hen terug in de tijd te sturen, zodat ze een aantal gemaakte fouten kunnen voorkomen en de vroegere Natch, Névo en Greyson ervan kunnen overtuigen niet aan de expeditie te beginnen. Maar of dat een zo eenvoudige taak is?"



Esma HC.
Tekenaar(s)
Iwan Lépingle
Scenarist(en)
Iwan Lépingle
Uitgeverij
Lauwert Uitgeverij


Moord aan het meer

Een dubbelde (passionele?) moord in een poepsjieke villa aan het Lac Léman doet getuige en illegale Turkse poetsvrouw Esma op de vlucht slaan. Terwijl de moordenaars jacht maken op haar, wordt een onschuldige verdachte opgepakt. Geholpen door tuinierster Audrey, die een oogje op haar liet vallen, gaan de twee vrouwen, die vanwege Esma’s visumsituatie liever geen beroep doen op de politie, op zoek naar de ware toedracht, wat uiteraard uitloopt op een gewelddadige finale.

Esma raast als een lawine van de Matterhorn door de dik 150 bladzijden van deze polar. De plot houdt je bij de lurven, de personages krijgen de tijd om body te krijgen, de spanning bouwt op als een modernistisch architecturaal kunstwerk vol onverwachte hoeken en kanten. De tekeningen zijn aantrekkelijk toegankelijk, doen met de nodige suggestieve kracht een beetje Bastien Vivès-achtig aan en baden consequent in de ijsblauwe gloed van het meer van Genève, enkel afgewisseld door sepia flashbacks. En vooral, er staat geen woord te veel in.

Aangenaam kennis te maken met Iwan Lépingle. Slim van de uitgever om het recentste werk van deze 49-jarige auteur, afkomstig uit Orléans, te vertalen, want zo ligt er nog een back catalogue van oudere, maar niet minder interessante titels in het verschiet, zoals de ecologische thriller Akkinen, het tsaristische Kizilkum of de groen-Russische combinatie daarvan, Un île sur la Volga. We zeggen geen nee tegen meer van dit soort moorden aan het meer.


F.C. De Kampioenen: De SpeurNEUZEN-special SC.
52. De Nies van de Neus - 83. Op Zoek naar Neroke - Vertongen & Co 16: De Verdwijning van Oma Boma
Tekenaar(s)
Hec Leemans
Tom Bouden - medewerking
Wim Swerts
Vanas
Scenarist(en)
Hec Leemans
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij


"Er durven al eens mensen te verdwijnen bij de Kampioenen: of het nu Pol, oma Boma, Paulien of Neroke is, spanning is er altijd genoeg. Gelukkig zijn er voldoende speurneuzen om al die mysteries tot op het bot uit te pluizen en tot een goed einde te brengen! In deze special van F.C. De Kampioenen met tal van spelletjes lees je ook de volgende verhalen: De Nies van de Neus, Op Zoek naar Neroke en De Verdwijning van Oma Boma."




Game Over 22: War*m? Dar*m! SC.
Tekenaar(s)
Eric Adam
Midam
Scenarist(en)
Patelin
Midam
Uitgeverij
Dupuis


"Red de prinses... of niet. Wat het videospel Game Over precies inhoudt? Kleine Barbaar (die niet altijd even slim is...) moet een prinses redden (die ook niet altijd even slim is...). Vanuit deze duidelijke opzet orkestreren Midam, een humoristisch genie, en zijn hele team onverwachte en steeds gekkere situaties! De grensoverschrijdende humor, maar resoluut voor alle publieken bedoeld, wordt meer dan ooit geapprecieerd door de lezers van Kid Paddle, die in deze uitbreiding van het universum kunnen genieten van de opdringerigheid van de beroemde Blorks!"




Het Gevaarlijkste Beroep ter Wereld 1: Louna SC.
Tekenaar(s)
Fabio Lai
Scenarist(en)
Olivier Bocquet
Uitgeverij
Dupuis


Een nieuwe jeugd- en superheldenreeks met tweemaal een deel 1. Beide eerste delen verhouden zich als kop of munt. Olivier Bocquet is de scenarist. Die kennen we nog van FRNK, maar hij is ook de nieuwe scenarist van Soda. Tekenaar Fabio Lai tekende De Wereld van het Kristallen Zwaard, een sequeltrilogie van Crisses fantasyreeks Het Kristallen Zwaard. Hij was ook de assistent van Delaf voor Mooie Navels - Eerste Pesterijen.

"In een futuristische wereld stort een meteoriet op aarde neer. Elk stukje van de meteoriet geeft iemand superkrachten. Het simpelweg aanraken van een van deze stenen is voldoende om een superkracht te krijgen... die je tot je dood behoudt. Maar dat weerhoudt de jonge Louna er niet van om superheldin te willen worden. Ondanks haar kleine gestalte heeft ze een ijzeren wil en een brandend verlangen om gerechtigheid te brengen. Nadat ze bokslessen heeft genomen, probeert ze zich aan te sluiten bij een groep superhelden. En dan beginnen de grote problemen..."


Het Gevaarlijkste Beroep ter Wereld 1: Ziad SC.
Tekenaar(s)
Fabio Lai
Scenarist(en)
Olivier Bocquet
Uitgeverij
Dupuis


Een nieuwe jeugd- en superheldenreeks met tweemaal een deel 1. Beide eerste delen verhouden zich als kop of munt. Olivier Bocquet is de scenarist. Die kennen we nog van FRNK, maar hij is ook de nieuwe scenarist van Soda. Tekenaar Fabio Lai tekende De Wereld van het Kristallen Zwaard, een sequeltrilogie van Crisses fantasyreeks Het Kristallen Zwaard. Hij was ook de assistent van Delaf voor Mooie Navels - Eerste Pesterijen.

"In een futuristische wereld stort een meteoriet op aarde neer. Elk stukje van de meteoriet geeft iemand superkrachten. Het simpelweg aanraken van een van deze stenen is voldoende om een superkracht te krijgen... die je tot je dood behoudt. Dit weerhoudt Ziad er niet van om dit als een jongensdroom te koesteren, ook al is hij niet atletisch gebouwd of buitengewoon intelligent. Het ziet er dus niet naar uit dat hij zijn droom zal kunnen waarmaken, maar wat hij wel heeft is wilskracht. En hij is vastberaden om het pad van een superheld te bewandelen."


Goed voor Druk HC.
Tekenaar(s)
diverse auteurs - Goed voor Druk
diverse auteurs - Goed voor Druk
Uitgeverij
Bonte

Jaarboek van de opleiding Stripauteur 2020-2022 bij SyntraWest onder leiding van docent Mario Boon wiens inleiding je hieronder kan lezen. "In de twee jaar dat ik Hannelore, Kim, Stijn, Gilles, Loes, Matthias, Inge, Sanne en Emily heb mogen begeleiden, zag ik hen groeien en nieuwe kundes ontwikkelen en hun bibliotheken uitgebreid zien worden. Er waren twijfels, wanhopen, vloeken op deadlines en dan verrast zijn over het resultaat... net zoals in het 'echte' leven van een stripauteur. Maar wat ik vooral zag: tien cursisten, tien verschillende stijlen. Het maken van je eigen stripboek is voor veel cursisten aan de opleiding stripauteur bij SyntraWest de ultieme droom. Dit is het begin van een carrière lang tekenen, leren, afzien, vloeken en blij zijn als een kind als het klaar is en dan weer die twijfel bij een nieuw idee. Het begin van hopelijk nog vele verhalen en pagina’s waarvan ik sta te popelen om ze te lezen.”


Hongerig Papier SC.
Tekenaar(s)
Sabrina Kooijmans
Scenarist(en)
Roderick Leeuwenhart
Uitgeverij
Hanabi


Hanabi, een label van uitgeverij Syndikaat met Japanse verhalen door Nederlandse auteurs, lag een paar jaar stil. Dankzij een succesvolle crowdfundactie kregen Sabrina Kooijmans en Roderick Leeuwenhart het financieel voor elkaar om hun one-shot Hongerig Papier te kunnen maken. Het softcoveralbum met flappen telt 88 pagina's en kost 19,95 euro. Kooijmans publiceerde bij Hanabi al eerder het album De Laatste Halte.

"Hongerig Papier was oorspronkelijk een kort bonusverhaal in Rodericks boekenserie Pindakaas en Sushi, maar ging al snel een eigen leven leiden... Het verhaal gaat over de Japanse shintopriester Masahiko, een chagrijn met een drankprobleem maar het hart op de juiste plaats. Al jaren woont hij alleen op de berg Fuji, waar hij zich bezig probeert te houden met tempelklusjes. Hij wordt onverwacht het avontuur in gesleept als de nukkige tiener Chiyo op zijn stoep staat. Zij claimt dat haar vader, een beroemde mangatekenaar, bezeten is door een kwaadaardige geest — en of Masahiko die eventjes kan uitdrijven! Als ze op onderzoek gaan, zijn ze getuigen van een bizar fenomeen: de tekenaar is vel over been en lijkt zijn strippagina in te worden gezogen..."


IJzeltje 1: Gestolen Jeugd HC.
Tekenaar(s)
Riad Sattouf
Scenarist(en)
Eric Corbeyran
Uitgeverij
Lauwert Uitgeverij


Vroeg tekenwerk van de meermaals gelauwerde auteur van De Arabier van de Toekomst. Mysterieuze trilogie in Bretagne.

"'Niets is erfelijk. Geen enkele gave, geen enkel gebrek, kan worden doorgegeven van de ene generatie op de volgende. De mens is bij de geboorte een vormloos en kneedbaar stuk vlees, klaar om zich te onderwerpen aan elke vorm van opvoeding, om te buigen om een meer autonoom denkend individu te worden. Sterker.' Deze paar zinnen bepaalden voor eens en altijd het lot van een klein meisje. Maar al snel knaagt het proefkonijn aan de tralies van haar kooi en verlaat haar gevangenis. Te laat, helaas! Het leven van het kind is al verwoest. En François, het wonderkind met de helende handen, zal het leven van het meisje, dat hij liefkozend 'IJzeltje' noemt, niet kunnen veranderen.




In het Hoofd van Sherlock Holmes 2: De Zaak van het Schandelijke Ticket 2/2 HC.
Tekenaar(s)
Benoît Dahan
Scenarist(en)
Cyril Liéron
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij


Slot van het eigenzinnige detectivetweeluik.

"Sherlock Holmes en Dr. Watson zijn de Chinese goochelaar Wu-Jing op het spoor, maar intussen wordt de minister voor koloniale zaken bedreigd. Deze keer heeft men het gemunt op de hoogste regionen van de staat. Wat voor complot bekokstooft de duivelse magiër toch? De beroemde detective staat oog in oog met een geducht en mysterieus personage. Welke verrassingen staan hem nog te wachten? Er wacht je een nieuwe reis door de straten van Londen, maar ook door het hoofd van de grootste detective aller tijden. Let goed op de aanwijzingen en beleef het onderzoek alsof je er zelf bij bent!"



Kappie 1: En de Vreemde Zeerovers SC.
Tekenaar(s)
Marten Toonder
Scenarist(en)
Marten Toonder
Uitgeverij
Stripstift


"Tegelijk met het verschijnen van het grote Kappie-boek brengt Uitgeverij Stripstift een bijzonder deel in de Kappie-reeks uit: een heruitgave van het eerste Kappie-verhaal, voor het eerst compleet in boekvorm!

Dit eerste Kappie-verhaal, geschreven én getekend door Marten Toonder zelf, werd vanaf eind 1945 gepubliceerd in de Nieuwe Courant (Den Haag — later Het Vaderland) en de Groninger Courant, een halfjaar later volgde publicatie in het Algemeen Dagblad. De eerste bundeling kwam in 1946 en 1947 uit bij uitgeverij D.A.V. I. D. in een aantal aan kranten gerelateerde edities.

Die oblonguitgave is echter niet compleet: hierin ontbreken de laatste vijf stroken van het verhaal. Dit is ook het geval bij alle latere publicaties in provinciale en regionale kranten (en dat zijn er nogal wat). Waarom het verhaal werd ingekort is niet met zekerheid te zeggen. Wellicht heeft het korte optreden van Adolf Hitler aan het eind van het verhaal ermee van doen. Voor de inkorting werd alleen de tekst minimaal aangepast: de laatste tekstregel van strook 84 (‘De kleine vloot zette zich weer in beweging, voorafgegaan door de goede Kraak...’) werd vervangen door de tekst ‘En zo gebeurde het ook, zodat er eigenlijk over dit avontuur niet veel meer te vertellen is...’ Nu weten wij beter. Dat het verhaal oorspronkelijk langer was, is pas recent ontdekt. Dit is dus de eerste complete uitgave van Kappie en de Vreemde Zeerovers.

Voor de echte Toonder-liefhebber is dit Kappie-verhaal extra interessant. Het is Toonders eerste naoorlogse strip en we zien dat zijn tekenstijl inmiddels een fraaie dynamiek heeft ontwikkeld. Ook het plot is behoorlijk volwassen (zij het met veel elementen die hij eerder in andere strips had gebruikt). De tekst is echter nog een wonderlijke mengeling van spannend kinderverhaal met hier en daar satirische speldenprikjes. Dat maakt het fascinerend studiemateriaal."


De Naam van de Roos 1 SC.
Tekenaar(s)
Milo Manara
Scenarist(en)
Milo Manara
Uitgeverij
Prometheus


De nieuwste strip van de Italiaanse tekenaar Milo Manara is er een van formaat: de verstripping van de roman De Naam van de Roos van zijn landgenoot Umberto Eco als een tweeluik. Het 72 pagina's tellende eerste deel verschijnt op 28 juli bij de Nederlandse literaire uitgever Prometheus in softcover en kost 24,99 euro. De Franse versie verschijnt gewoon bij stripuitgeverij Glénat. Er moet gezegd dat Prometheus ook al de Nederlandstalige uitgever is van de roman zelf en ander werk van Umberto Eco, zoals De Slinger van Foucault, De Begraafplaats van Praag en Het Nulnummer.

De roman dateert van 1980. Het speelt zich af in de middeleeuwen en het leest als een misdaadverhaal waarbij de franciscaner monnik William van Baskerville en zijn leerling-secretaris Adson van Melk naar een benedictijner abdij in Noord-Italië gestuurd worden om een congres voor te bereiden waaraan beide monnikenordes zullen deelnemen. Kort voor hun aankomst werd de abdij opgeschrikt door een vreemd sterfgeval. De dagen erop vallen nog meer doden. William en Adson proberen het mysterie op te lossen.

Van het boek gingen wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren over de toonbank waardoor het een van de best verkochte boeken ooit is. De Naam van de Roos gaf aanleiding tot toneelstukken, hoorspelen, een verfilming in 1986 door Jean-Jacques Annaud met Sean Connery en Christian Slater in de hoofdrollen, games en allerlei liedjes (zelfs van Iron Maiden, check Sign of the Cross met een verwijzing naar de roman). In 2018 startte een achtdelige tv-reeks naar de roman met John Torturro en Rupert Everett in de hoofdrollen. Milo Manara's bewerking is de eerste noemenswaardige stripbewerking.

De in 2016 gestorven Umberto Eco was zelf een stripliefhebber en schreef in 1969 al een liefdesbetuiging aan strips in een verzameling essays over populaire cultuur. Hij las ook Manara's stripverhalen.


Nefilim 1: In het Spoor van onze Voorouders SC.
Tekenaar(s)
Stéphane Créty
Scenarist(en)
Sylvain Runberg
David Dusa
Uitgeverij
Le Lombard


Start van de westernreeks op scenario van Sylvain Runberg (Orbital, Millennium, Heroveringen) en de Hongaars-Zweedse filmmaker David Dusa voor tekenaar Stéphane Créty (Elfen, Dwergen, Drakenbloed).

"Arkansas, 1864. De Amerikaanse Burgeroorlog woedt volop. Een bataljon Noordelijken, dat volledig bestaat uit zwarte soldaten, krijgt een wat vreemde opdracht: ze moeten een wetenschappelijke expeditie begeleiden naar het hart van het Ozarkgebergte. Ze moeten daarvoor de pijlen van de indianen trotseren — die de kant van de Zuidelijken hebben gekozen — maar ook de racistische uitlatingen verdragen van hun eigen ‘beschermelingen’. Tot ze diep in de onderbuik van de wereld oog in oog komen te staan met een vijand die iedereen verslindt, ongeacht zijn kleur of overtuiging..."


Nero 1: Obscuri SC.
Tekenaar(s)
Emiliano Mammucari
Alessio Avallone
Scenarist(en)
Matteo Mammucari
Emiliano Mammucari
Uitgeverij
Dupuis


"Een nieuwe historische fantasyreeks die fans van het genre voor zich zal winnen! Syrië, jaar 551 van de hidjra, het 58e jaar van een genadeloze strijd. Nero, een felle Arabische strijder, vecht tegen de vijanden van het Oosten. We zitten midden in de kruistochten, een van de donkerste periodes in de geschiedenis. Nero is geen man als de anderen: gevreesd door zowel zijn vijanden als zijn bondgenoten, draagt hij de littekens van een voorouderlijk ritueel op zijn voorhoofd. Het is een litteken dat teruggaat tot zijn jeugd, tot de vervloekte dag waarop zijn eigen vader hem probeerde te offeren aan Iblis, de djinn van het vuur. Tegen hun eigen wil zullen Nero en een christelijke ridder midden in een gruwelijke oorlog hun verschillen opzij moeten zetten en samen moeten vechten tegen een veel groter gevaar: oerwezens die zich voeden met de haat die volkeren verdeelt.

Italiaanse sterauteur Emiliano Mammucari levert een ongelooflijk verhaal van fantasie, avontuur en geschiedenis dat zich afspeelt tijdens de kruistochten. Een emblematische held, achtervolgd door een pijnlijk verleden, moet de duistere krachten overwinnen die de mensheid zullen uitroeien."


 Sapphire 1: IJskoud! SC
Tekenaar(s)
Sylvia Tops
Scenarist(en)
Sylvia Tops
Uitgeverij
Bonte


"Sapphire, een vrolijke meid met sneeuwwit haar. Ze ziet hoe haar planeet ten onder gaan aan zombies maar wanneer ze in een woud een geest ontmoet verandert haar leven voorgoed.”

Sylvia Tops (Team Lou) stort zich op een nieuw segment met een parodieverhaal op zowel fantasy-, griezel- als erotische strips. Volg Sapphire in haar queeste.


Suske en Wiske 370: De Krijtkampioen SC.
Tekenaar(s)
Studio Vandersteen
Scenarist(en)
Peter Van Gucht
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij

"Dat de jonge Willy Vandersteen verhalen op de stoep tekende is algemeen bekend. Maar hij twijfelt nog aan zijn talent als verteller en dus fluistert zijn vriendinnetje Wanda hem ideetjes in. Helaas vertrekt het meisje onverwachts voorgoed naar Canada en blijft Willy boos achter. Wat moet hij zonder haar fantasie? Jaren later komt Wanda terug. Ze wil weten hoe het Willy vergaan is. Uit zijn succesrijke carrière leidt ze af dat hij ook zonder haar inspiratie verder kon. Maar heeft hij haar ook vergeven? Dat kunnen ze enkel te weten komen door de verhalen op de stoep weer tot leven te brengen."


Team Rafale 12: Valstrik in de Rode Zee HC / SC.
Tekenaar(s)
Olivier Jolivet
Scenarist(en)
Frédéric Zumbiehl
Uitgeverij
Dupuis


"Een journalist die onderzoek doet naar een ontmoeting tussen een Russische wetenschapper en een jihadist ergens in een Afrikaanse haven, wordt doodgeschoten. Terwijl het vliegdekschip Charles de Gaulle op de Rode Zee vaart, breekt in een buurland een dodelijke epidemie uit. Het schip wordt omgeleid en een humanitaire missie wordt op verkenning gestuurd. Zo begint een nieuwe cyclus van avonturen voor onze helden van het mythische 12F-squadron aan boord van de Charles de Gaulle."


Tim de Kleine Boswachter: Het Bospretpark HC.
Tekenaar(s)
Emanuel Wiemans
Scenarist(en)
Jan Paul Schutten
Uitgeverij
Volt


"Een groen strip- en doeboek.

Wat een pech! Het schoolreisje kan niet doorgaan. De bus die iedereen zou brengen krijgt motorpech. Er is niet meteen een nieuwe bus beschikbaar, daarom wordt het schoolreisje afgelast. Gelukkig heeft Tim een plan. Hij legt samen met zijn vader een pretpark aan in het bos. Met schommels van banden die aan takken hangen, een reuzenwip gemaakt van een omgevallen boom, Remy die een kar trekt, een superhoge klimboom, een huttenbouwwedstrijd en heel veel andere spelletjes. Voor wie niet genoeg van Tim de kleine boswachter kan krijgen is er nu dit speelse strip- en doeboek. Het stripverhaal over het nieuwe bospretpark van Tim wordt afgewisseld met zoekplaten, een quiz, een afmaakverhaal en tekenopdrachten. Meer Tim, meer bos, meer pret!"



Toen We van de Duitsers Verloren (speciale filmeditie) HC.
Tekenaar(s)
Guido van Driel
Scenarist(en)
Guido van Driel
Uitgeverij
Concerto Books


In 2002 publiceerde De Harmonie / Oog & Blik het one-shot Toen We van de Duitsers Verloren als een softcover. Concerto Books geeft het opnieuw uit als een herziene editie in hardcover met extra pagina's.

"Toen We van de Duitsers Verloren speelt zich af op de dag na de beruchte WK-voetbalfinale in 1974. Terwijl Nederland de nederlaag tegen West-Duitsland verwerkt, wordt er in een Zaanse nieuwbouwwijk een meisje vermoord. Toen We van de Duitsers Verloren is een strip over een geheime liefde en een geheime obsessie in de archetypische Hollandse buitenwijk in de jaren zeventig, over kleurrijk behang, glitterrock en de meest traumatische wedstrijd uit de vaderlandse voetbalgeschiedenis.

Deze heruitgave van het befaamde stripboek uit 2002 is door de auteur opnieuw bewerkt in teksten en beelden en voorzien van een essay waarin hij nader ingaat op de persoonlijke achtergronden van het verhaal over de vermiste Heleentje. Ook vertelt de filmregisseur annex striptekenaar hoe hij zijn beeldverhaal heeft omgewerkt tot een speelfilm. Deze nieuwe editie van Toen wij van de Duitsers verloren bevat daarnaast filmstills en foto’s van filmset."



Vesper 3: Aurora Crux
Tekenaar(s)
Jérémy Petiqueux
Scenarist(en)
Jérémy Petiqueux
Uitgeverij
Dargaud


Deze fantasyreeks van Jérémy Pétiqueux stopt na deel 4. De verkoop in het Frans was matig. Nog voldoende voor een vierde deel, maar onvoldoende om de door Petiqueux beoogde zes delen te volmaken. Maar het verhaal zal hij wel correct beëindigen.

"Met de hulp van de Ridders van Nyx is Vesper erin geslaagd om Crimson, die levend werd gevild, terug te vinden en uit Valestiel te evacueren. Tot wanhoop gedreven doet ze een beroep op de kracht van haar innerlijke chimaera. Ze creëert een breuk tussen de dimensies en roept de Archimerist op - de meester en schepper van de Nocivus - met wie ze een pact sluit. In ruil voor zijn genezing is Vesper bereid te worden verminkt zoals Crimson. Op dat moment stelt de Archimerist vast dat de ziel van Crimson getooid is met de Kroon van Ether, wat aantoont dat de bastaardprins de nazaat is van de eerste koning van Sylvaestris. De Archimerist verbreekt het pact met Vesper en wil de ziel van Crimson voor hij zich terugtrekt in de breuk waaruit hij is gekomen. Kort daarna ontdekt Vesper ook nog eens het bestaan van haar halfzus Vanea. In een race tegen de klok moet Vesper Vanea vinden om het ware doel van de Archimerist te ontdekken en zo Crimsons ziel te redden. Een klopjacht die leidt naar de voorouderlijke tempel van de Aurora Crux, waar het gevaar wacht..."


 
Voetbalgek! 19 SC.
Tekenaar(s)
Olivier Saive
Scenarist(en)
Sti (Ronan Lefebvre)
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij


"De officiële strip voor voetbalfans! Trek je spikes aan en draag trots de kleuren van je ploeg, de voetbalgekken vallen het veld van de humor binnen! (Gemiste) doelpunten, (zielige) acties en (nep)blessures staan op het programma. Voetballiefhebbers zullen de ‘heldendaden’ van FC Leerklooiers vanop de eerste rij beleven en de ploeg zal hen niets besparen. Er is geen ontsnappen aan de lachstuipen en pijnlijke buik- en kaakspieren. Dus, pro of anti-pro, probeer de roep van de bal niet te weerstaan!"

en nog veel mer strips in de webwinkel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten