donderdag 13 juli 2023

FANFARE ... ALLE NEDERLANDSTALIGE TITELS ZIJN VERWERKT


 HI

 

Eindelijk.

Alle nederlands talige titels zijn verwerkt.

 DIABOLIK 3 DE MAN MET 1000 GEZICHTEN SC.
 


 Jij Gaat Dood SC.
Tekenaar(s) Margreet de Heer
Scenarist(en) Nina Blom
Uitgeverij Uitgeverij Personalia
 

Maar eerst nog vele kinderen redden!

Wat betekent Münchhausen By Proxy Syndrome (MBPS), ook wel Pediatric Condition Falsification (PCF) genoemd? Het juiste antwoord zal al menig quizploeg een extra punt opgeleverd hebben. Het is een psychiatrisch syndroom en een vorm van fysieke en/of psychische kindermishandeling waarbij iemand herhaaldelijk medische hulp zoekt voor bewust zelf veroorzaakte stoornissen of ziektes bij een derde. Proxy staat dan voor een tussenpersoon.

Nina Blom kent het helaas maar al te goed. Jarenlang werd ze stelselmatig ziek gemaakt door haar moeder. Vanaf haar negende mocht ze niet meer naar school. Van vriendinnen was ook geen sprake meer. Vanaf toen zat ze in een achtbaan waar ze nooit meer uitkon, de cover, weet je wel. Een totale sociale isolatie van vriendjes en school volgde. Artsen hebben meestal veel vertrouwen in de ouders. Hoe kan je dan snel zien of iemand slachtoffer is? In het babyschriftje van Nina lezen we al dat ze een moeilijk kind is. Ze huilt zoveel. De datum van haar eerste stapjes wordt niet ingevuld... Ontelbare onderzoeken volgen: beenmergpunctie, spieronderzoek (EMG), lumbaalpunctie,... Altijd weer diezelfde vraag van de mama: "Kunt u onderzoeken wat er met Nina aan de hand is?" Nina moet doen alsof ze pijn heeft en als kind wil je toch loyaal blijven aan je ouders? Lichamelijk wordt er nooit iets gevonden! Om het niet te laten opvallen, wordt er dan maar verhuisd. Hoe kan een moeder dit haar eigen kind aandoen? En niemand die de signalen kan erkennen of herkennen?

Als lezer krijg je het zowaar ook moeilijk. Je wil ingrijpen! Ziet niemand dat dan? Hoe erg moet dat dan wel niet geweest zijn voor Nina? Tijdens een vergadering van begeleiders komen ze niet verder dan: "Het is een lastige thuissituatie." Schiet de medische wereld hier niet te kort?

De wat kinderlijke tekeningen van Margreet de Heer (de Nederlandse Stripmaker des Vaderlands, zelf de tekenares van onder meer Mijntje en educatieve strips als Religie in Beeld, Filosofie in Beeld en Wetenschappen in Beeld) komen hier wonderlijk tot hun recht. Kijk maar even naar de gezichtsuitdrukking van de moeder als ze te horen krijgt dat haar dochter de rolstoel al lang niet meer gebruikt! Bij de eerste ontmoetingen met kinderarts Vrienten krijgen we zowaar kippenvel. Durft er eindelijk iemand optreden tegen deze gestoorde ouders? Volgens Nina, die veel troost en kracht uit muziek haalt, past hierbij het best Heroes van David Bowie. Een lange strijd volgt, want ook tijdens het bezoek onder cameratoezicht bedreigt de moeder Nina nog altijd stiekem.

Een leuke cameo van Medisch Centrum West (tv-serie van 1988-1994) valt ons op. Acteur Rob van Hulst (dokter Eric Koning) kwam zelfs op bezoek bij Nina. Wat bewonderen wij de strijdlust van Nina Blom! Ze heeft er haar levensmissie van gemaakt om andere mensen te verwittigen en kinderen te redden! We zullen dan ook zeker haar boek uit 2011, Je Bent een Verschrikkelijk Kind, lezen. Toch ook al de twaalfde druk ondertussen. Nina Blom, een unieke volwassene!

Nog even plaats voor een klein debat: eerst was het plan dat Renée Rienties deze graphic novel zou tekenen met Willem Ritstier als scenarist. Hoewel Renée het album van Nina heel graag zelf had afgewerkt, kwamen er voor haar persoonlijke redenen om uiteindelijk te moeten afhaken. Ondertussen kwam er ook een nieuw project: een strip over de Vlaamse zangeres Camille Dhondt. Plots een andere tekenaar dus. Toch wel even schrikken voor de donateurs die de voorafgaande crowdfundactie tot een goed einde brachten, mét Rienties als voorgestelde tekenaar. Niet dat we er aan gedacht hebben ons terug te trekken als donateur — daarvoor was het project te belangrijk — maar had het gemogen? Misschien toch maar beter duidelijke afspraken maken voor latere projecten.



De Avonturen van Kapitein Rob 10: Mysterie van het Zevengesternte (heruitgave) HC.
Tekenaar(s) Pieter Kuhn
Scenarist(en) Pieter Kuhn
Uitgeverij Uitgeverij Personalia


"Een van de meest bijzondere verhalen is zonder twijfel Mysterie van het Zevengesternte, want daarin worden vrijwel alle personages uit de avonturen van kapitein Rob samengebracht: Rob, Skip, Peer den Schuymer, Lupardi (en een pinguïn), Cigaret-Larry, Wang Hang, Marga en Willy, Taaie Toon en majoor Ross. Kapitein Rob en aanhang komen verhaal halen bij tekenaar Pieter Kuhn en de redactie van de oud-verzetskrant Het Parool. Want hoe halen ze het in hun hoofd om een streep door zijn avonturen te zetten?"




De Avonturen van Kapitein Rob 11: Het Mexicaanse Afgodsbeeld (heruitgave) HC.
Tekenaar(s) Pieter Kuhn
Scenarist(en) Pieter Kuhn
Uitgeverij Uitgeverij Personalia


"In Het Pinguïnland van Prof. Lupardi vond kapitein Rob het scheepsjournaal van Wolter, kapitein van het gestrande schip Fortuna. Acht wilde avonturen later besluit kapitein Rob nogmaals naar het gebied van de Zuidelijke IJszee te gaan om het wrak van de Fortuna nauwkeuriger te onderzoeken. Toevallig leest Rob in een krant de naam van een Mexicaanse geleerde, die bezig is met de opsporing van een oud afgodsbeeld, dat op raadselachtige wijze indertijd was verdwenen. Rob vermoedt dat er enig verband bestaat tussen het vergaan van de Fortuna en de verdwijning van het afgodsbeeld."


De Avonturen van Kapitein Rob 12: Het Levende Eiland (heruitgave) HC.
Tekenaar(s) Pieter Kuhn
Scenarist(en)  Pieter Kuhn
Uitgeverij Uitgeverij Personalia


"Pieter Kuhn laat in Het Levende Eiland zien bijzonder fantasierijk te zijn, want in dit verhaal laat hij een eiland plotseling uit het water stijgen. Vervolgens vliegt het eiland met steeds toenemende snelheid de lucht in om op 50.000 kilometer afstand van de aarde als een tweede satelliet van onze planeet te blijven zweven. Het blijkt een uitvinding te zijn van Professor Prudon, maar uiteraard niet zonder gevaar. Rob verruilt zijn schip ‘Vrijheid II’ voor een ruimtechip en vliegt in opdracht van Prudon letterlijk naar de maan, die tot ieders verbazing hol blijkt te zijn."




Luthon-Höge 1 Schetseditie SC.
Tekenaar(s) Michiel Offerman
Scenarist(en) Willem Ritstier
Uitgeverij Uitgeverij Personalia

Schetseditie dus de tekeningen zoals ze er voor de inkting en inkleuring uitzagen.

"Op 18 juli 1952 komt inspecteur Reimst Cloissé aan in Luthon-Höge. Hij neemt de plaats in van de onlangs overleden inspecteur Alain Souchon. Op het eerste gezicht lijkt Luthon-Höge een rustig dorpje, maar dat is slechts schijn. Lijken in de kast zijn er genoeg, maar ook op de begraafplaats vind je ze terug. Cloissé belandt in een waar wespennest en elke poging die hij onderneemt om misdaden op te lossen wordt in de kiem gesmoord. Niet in de laatste plaats door zijn superieur, hoofdinspecteur LaCase."


 
Mythos 1: Bliksemse Jeuk SC.
Tekenaar(s) Philippe Larbier
Scenarist(en) Christophe Cazenove
Uitgeverij Uitgeverij Personalia

"Griekse mythologie opnieuw bekeken met legendarische humor!

Er is een land waar legendarische wezens wonen. Waar deze wezens, half mens en half dier, hand in hand gaan met halfgoden. Waar sommigen bovenmenselijke kracht bezitten en weer anderen alles wat ze aanraken in goud doen veranderen. Het is hier, aan de voet van de berg Olympus, dat Atlas, Hercules, de Minotaurus, Aphrodite en alle andere kleine Mythos wonen. Waar Zeus regeert maar tevens regelmatig door hen tot waanzin wordt gedreven.

Er is geen mooiere manier om het pure Griekenland te ontdekken, sla de pagina’s van dit album om, treed de legende binnen en de anti-mythe zal zich voor je ontvouwen."