HI
Deze maandag 10 juli eindelijk bijgewerkt wat betreft de releases die in huis zijn.
De zending met nieuwe uitgaven van uitgeverij personalia is onderweg.
En dan hebben we natuurlijk ook nog manga en comic uitgaven.
Al dat bloot is er soms weinig aan HC.
geillustreerd verhaal.
Another angle SC.
gelimiteerde oplage van 500 exemplaren.
De Arabier van de Toekomst 6: Een Jeugd in het Midden-Oosten (1994-2011)
Tekenaar(s) Riad Sattouf
Scenarist(en) Riad Sattouf
Uitgeverij De Geus
In januari won de Franse stripmaker Riad Sattouf de Grote Prijs van Angoulême. In het Frans was zijn best verkopende stripreeks De Arabier van de Toekomst, over zijn jeugd in diverse Arabische landen en Frankrijk, toen al afgerond. In vertaling moesten we nog wachten op dat zesde deel.
"In het zesde en laatste deel is Riad bijna klaar met de middelbare school. Met zijn moeder en een van zijn broers woont hij in Rennes. Zijn vader is teruggegaan naar Syrië, samen met Riads andere broer, maar blijft toch altijd een prominente rol spelen in de gedachten en beslissingen van Riad, zeker wanneer hij moet kiezen wat hij wil gaan studeren. Dit laatste deel markeert het einde van Riads jeugd en het begin van zijn studententijd, waarin hij — zoals alle jongvolwassenen — moet uitvogelen wat hij wil worden en hoe het is om op eigen benen te staan."
Code Kimono 7: A.M.N.HC / SC.
Tekenaar(s) Francis Nicole
Scenarist(en) Jean-Yves Brouard
Uitgeverij Arboris
Arboris vertaalt pas sinds 2020 de luchtvaartreeks Code Kimono. Er zijn nog heel wat albums voor de boeg (in het Frans zit men sinds dit jaar aan deel 23), maar hier is toch al deel 6.
"De piloten van de Franse marine zijn nog steeds verwikkeld in de heftige strijd tegen AlMountaqimoun, die het vanuit hun machtsbasis in Arakistan op de westerse wereld voorzien hebben. Hun leider, de salafist Tarik Ben Kadar, heeft een speciale hekel aan de Fransen, omdat zij twee van de leiders van de terroristische organisatie hebben weten te arresteren. Hij plant dan ook een reeks van bloedige aanslagen, zowel op Franse militaire doelen in het buitenland als op kwetsbare plekken in Frankrijk!"
Colorado Train HC.
Tekenaar(s) Alex W. Inker
Scenarist(en) Thibault Vermot
Uitgeverij Concerto Books
"Midden jaren 1990, een voormalig mijnstadje door de Red Mountains in Colorado. Hier groeit Michael op, een dolende tiener op skates, met schouderlang flodderig haar, een capuchon en All Stars. Bevriend met Durham, een aan crack verslaafd dakloos kind. En dikke Don, die probeert te ontsnappen aan de pestkoppen op school. En natuurlijk Suzy, de androgyne rebel, in de steek gelaten door haar sheriff-vader. Het leven is best wel aardig: skateboarden, school, spijbelen, dromen, eerste keren, liefde en bier en dat allemaal onder de brandende juli-zon... Tot de dag dat een verdwenen kind uit de stad half verslonden wordt gevonden. Onmiddellijk besluiten de vier vrienden op onderzoek uit te gaan."
Colorado Train is de verstripping van de gelijknamige debuutroman uit 2017 van de Franse schrijver Thibault Vermot.
De Dames van de Pillar To Post HC.
Tekenaar(s) Stefano Turconi
Scenarist(en) Teresa Radice
Uitgeverij Uitgeverij HUM!
Voor wie van het dikke one-shot De Verboden Haven hield, is er goed nieuws. Het auteursduo Stefano Turconi en Teresa Radice pikte enkele nevenpersonages uit De Verboden Haven om over elk van hen nieuwe complete verhalen te vertellen waarin ze de hoofdrol spelen, in kleur bovendien.
In Italië verschenen al twee albums van elk 128 pagina's met telkens twee verhalen. Uitgeverij HUM! geeft deze uit in vier losse albums. Aan een derde album met opnieuw twee verhalen wordt in Italië al gewerkt. De Dames van de Pillar To Post is een eerste album in vertaling.
Fred HC.
Geheugen op Zak 2 HC
Tekenaar(s) Étienne le Roux
Scenarist(en) Luc Brunschwig
Uitgeverij Lauwert Uitgeverij
"Het is al meer dan drie jaar geleden dat Sidoine Letignal verdween en het kind meenam dat was achtergelaten door Malika, de jonge Algerijnse vrouw zonder papieren, die door de Franse politie werd uitgezet. Waarom heeft Sidoine dit gedaan, zijn vrouw Rosalie en zijn zoon Laurent in de steek gelaten en nooit van zich laten horen? Rosalie raakte in een depressie. Laurent, de verlegen jongeman, is een prominent romanschrijver geworden. Zijn laatste detectiveroman kreeg lovende kritieken. En het is tijdens een literaire tv-show dat hij mogelijke getuigen oproept om uit te zoeken wat er met zijn vader is gebeurd. Moe van het schuldgevoel dwingt hij zijn moeder te bekennen dat ze haar pijn veinst. Dan beseft hij de leugens waarop zijn familiegeschiedenis is gebaseerd: zijn moeder trouwde zodat ze niet alleen zou zijn, zijn vader zodat iemand voor hem zou zorgen. Ze loog tegen Laurent om hem te laten geloven dat ze getroffen was door de verdwijning van haar man, alsof ze altijd al gevoelens voor hem had gehad... Wanneer Laurent verneemt dat zijn vader gevonden is in Algerije, waar hij behandeld werd door een neuroloog, gaat hij op zoek naar hem, vergezeld van een journalist die een documentaire maakt over zijn verhaal."
Hoe Valt een Schrijver uit de Trein? - Een Spoortocht HC.
Tekenaar(s) Eric J. Coolen
Scenarist(en) Arthur Japin
Uitgeverij De Arbeiderspers
"Op 11 oktober 1961 maakte de toen beroemde Nederlandse schrijver Antoon Coolen in de Betuwe een noodlottige val uit een rijdende trein. Wat ging daaraan vooraf en waarom was Arthur Japin daar die dag vlakbij met zijn vader langs de Linge aan het vliegeren?
Schrijvers op stations, dromers in treinen en een afscheid voor altijd op een perron. Een graphic novel over de gevaren van een kunstenaarsbrein en schrijven als risicoberoep: waar ligt de grens tussen fantasie en werkelijkheid en wat gebeurt er wanneer die grens wordt overschreden?"
58 van 3,129
Een Diepgaand Onderzoek door Inspecteur Bayard 1: Geen Moment Rust voor de Inspecteur HC.
Tekenaar(s) Olivier Schwartz
Scenarist(en) Dieter Jean-Claude Cabanau
Uitgeverij Uitgeverij HUM!
Toen Uitgeverij HUM! met de vertaling van deze amusante detectivereeks van Olivier Schwartz op scenario van Dieter en Jean-Claude Cabanau (later ook Jean-Louis Fonteneau) begon, startte het met latere albums uit de Franstalige reeks omdat die langere verhalen bevatten. Die slaan doorgaans meer aan dan het kortere werk. Het nieuwe album Geen Moment Rust voor de Inspecteur is in feite het werkelijke deel 1 van de jeugdreeks en het zevende album dat Uitgeverij HUM! vertaalt. Het bevat negen korte verhalen. Hoe dat precies zit met de nummering wordt verklaard in een bijgeleverd minidossier van 4 pagina’s met als extra nog een stickervel zodat iedere koper de rugnummering kan maken zoals hij/zij dat zelf wil. Deze extra's horen enkel bij de eerste uitzet tot einde voorraad. Zoals steeds kan je zelf doorheen de verhalen op zoek gaan naar sporen, tips en aanwijzingen om op het eind de dader te kunnen ontmaskeren. Of anders vertrouw je gewoon op de inspecteur die het werk voor je doet.
"Rust? Rust?!! Een verdwenen berg, een gestolen panter, gedoe om de steek van Napoleon, om haaien en om een opera. En of dat alles nog niet genoeg is wordt ook de fraaie bolide van Bayard nog eens gestolen! Nee, een jonge talentvolle inspecteur moet aanpakken! Dit album bevat wederom negen mysterieuze misdaadzaakjes waarbij de lezer goed moet opletten wat er gebeurt voor het antwoord op de vraag in het laatste plaatje: wie pleegde de misdaad en hoe dan wel?"
Kappie: Avonturen van een Sakkerse Sleepbootkapitein
Tekenaar(s) Marten Toonder
Scenarist(en) Dick de Boer / Bert Meppelink / Ton Schuringa
Uitgeverij Stripstift
"Dat er naast Tom Poes nog drie andere Marten Toonder-stripreeksen zijn verschenen, is algemeen bekend. In de vele publicaties over deze grootmeester van de strip wordt aan die drie andere, Panda, Kappie en Koning Hollewijn, maar mondjesmaat aandacht besteed. Voor het eerst verschijnt er nu een heel boek over een van deze strips. Kappie, de eerste na-oorlogse strip van Toonder, is tot nu toe het meest onderbelicht gebleven, dit 144 pagina's tellende boek maakt daar in één klap een einde aan.
De hele geschiedenis van Kappie komt aan de orde. Die begint al in de oorlog, als Hans G. Kresse zes proefstroken van een nieuw op te zetten strip maakt. Die zijn in het boek opgenomen, samen met een recent opgedoken proefschets, die daarmee als de geboorte van Kappie mag gelden. Er wordt een hoofdstuk gewijd aan Marten Toonder sr. die als zeekapitein een belangrijke inspiratiebron voor Kappie was. De herkenbare tongval van Kappie is ook terug te voeren op vader Toonder, die Groninger was. Het is niet bekend of dat ook gold voor het uitgebreide maritieme scheldvocabulaire van de sleepbootkapitein, waarbij het repertoire van andere beroemde strip-foeteraars verbleekt.
Een aantal voorbeelden laten zien dat Kappie een bij vlagen erg leuke, typische Toonder-strip was. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan het brede scala aan verhaalonderwerpen, en de ontwikkelingen daarin. In de eerste jaren voer de Kraak voornamelijk op exotische fantasielocaties, waar de plaatselijke bevolking voldeed aan alle raciale clichés die in karikaturale strips gemeengoed waren. In de jaren 1960 zien we de veranderde tijdgeest weerspiegeld in de steeds meer op de voorgrond tredende maatschappelijke thema's als nieuwe media, jongerencultuur, vervuiling en andere ecologische problematieken.
Het hart van het boek wordt gevormd door een chronologisch overzicht, waarin zo'n twintig medewerkers aan de Toonder Studio's worden geportretteerd. Zij werkten allen gedurende enige tijd aan de Kappie-strip. Er worden korte beschrijvingen gegeven van een aantal sleutelverhalen uit de desbetreffende periode.
Ook wordt aandacht besteed aan De Logboeken van de Goede Sleepboot Kraak, een reeks prozaverhalen die eind jaren 1940 in Tom Poes Weekblad stonden, en later zijn herplaatst in het Belgische tijdschrift Pum Pum. Hoewel deze verhalen (niet alleen voor stripliefhebbers) doorgaans als weinig interessant worden beschouwd, waren ze vaak fraai geïllustreerd. Dat leverde een schat aan beeldmateriaal op voor dit boek. Er wordt dieper ingegaan op het feit dat voor de herplaatsingen deze illustraties werden bewerkt, aangepast of opnieuw getekend. Dat levert een interessant kijkje op in de keuken van de Toonder Studio's. En dat geldt ook voor het hoofdstuk over syndication: hoe de strips uit de Studio's in het buitenland aan de man werden gebracht. Kappie was een van de meest verkochte strips wereldwijd. Daar heeft voor het boek nog flink wat research voor plaatsgevonden, met veel niet eerder bekende informatie tot gevolg. Ook is interessant om te zien of en hoe de strips voor publicatie in andere landen werden bewerkt. Soms werden de ondertekststrips zelfs omgezet naar ballonstrips.
Hoe groot de populariteit van Kappie ook in Nederland was van midden jaren 1950 tot midden jaren 1960, wordt onderstreept door het hoofdstuk over merchandising, met veel informatie en vooral beeldmateriaal over het gebruik van personages uit de strip voor reclamedoeleinden. Een compleet, geïllustreerd overzicht van eerdere boekuitgaven van Kappie en een verhalenlijst met eerste publicatiedata completeren de informatie.
Maar er is meer: in een boek over een strip mag ook wel een strip staan. In dit boek staan er zelfs twee: het zijn de enige Kappie-ballonstrips die in Nederland zijn verschenen, begin jaren 1960 in de Avrobode. Van deze verhalen werd het oorspronkelijke drukmateriaal recent teruggevonden, zodat ze in een optimale beeldkwaliteit konden worden afgedrukt. En dat geldt voor vrijwel al het beeldmateriaal. Omdat de samenstellers vrijelijk konden putten uit de Toonder-archieven, en toegang hadden tot veel door privéverzamelaars ter beschikking gesteld origineel tekenwerk, is over de hele lijn gebruik gemaakt van het best denkbare bronmateriaal. Daarnaast is veel werk gemaakt van vormgeving en afwerking, waardoor het een fraai lees- én kijkboek is geworden."
Krypto 4: De IJsmist
Tekenaar(s)
Hans Jørgen Sandnes
Scenarist(en) Hans Jørgen Sandnes
Uitgeverij De Vier Windstreken
"Orelia en Bern zijn op Fingals eiland, waar de supergeheime organisatie Krypto zich bevindt. Waarom wil Krypto alle onderwaterwezens geheim houden? En hoe komt het toch dat de organisatie zo vertrouwd aanvoelt voor Orelia? Het lijkt erop dat Krypto niet de hele waarheid vertelt, en Orelia besluit om het eiland zelf te onderzoeken. Maar de tijd dringt, vooral als blijkt dat de directeur van het aquarium naar hen onderweg is!"
verhaal in illustraties.
MacGuffin & Alan Smithee 3: Summer of Love SC
Tekenaar(s) Michel Viau
Scenarist(en) Ghyslain Duguay
Uitgeverij Uitgeverij HUM!
Met Summer of Love haalt Uitgeverij HUM! de vertaalachterstand weer met een album in. In het Frans zijn al vier albums van de swingende spionagereeks beschikbaar.
"De hete zomer van 1967! In San Francisco protesteert de Amerikaanse jeugd tegen de oorlog in Vietnam en zoekt vrede en liefde in psychedelische drugs. In de getto’s breken rellen uit als de Afro-Amerikaanse bevolking gelijke rechten eist. Black Panthers, de Ku Klux Klan... plus een terroristische organisatie die de chaos gebruikt om een nieuwe burgeroorlog uit te lokken. Alleen de agenten MacGuffi n en Alan Smithee kunnen Amerika nog redden van een ongekende confrontatie."
Pokemon het grote avontuur SC.
De Provence: Een Kunstzinnige Gids voor het Zuiden
Tekenaar(s) Marec
Scenarist(en) Marec
Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts
"Lavendelvelden en wijngaarden, oude dorpjes en prachtige steden, de zee en de bergen. In de Provence is werkelijk alles aanwezig om een gelukkig mens te worden. Dat heeft cartoonist Marec goed begrepen. Hij maakte van de streek zijn tweede thuis en deelt nu met ons zijn adressenboekje. De Provence leidt ons langs alle plaatsen waar de schoonheid en de kunsten hoogtij vieren. Naast zijn bijzonder sfeervolle schetsen en cartoons bevat deze liefelijke gids ook foto’s en fantastische verhalen over alle grootheden die hier neerstreken, mythische figuren zoals Edith Piaf, Coco Chanel en Le Corbusier. Een heerlijk en zinnelijk boek, waarmee je de Provence in je woonkamer brengt, maar dat evengoed kan dienen als leidraad voor je eigen reis naar dit wonderlijke Franse paradijs."
Rebel Adele 4: Liefde Stinkt!
Tekenaar(s) Miss Prickly
Scenarist(en) Mr Tan
Uitgeverij Standaard Uitgeverij
"Of het nu is om haar ouders boos te maken of haar kat te plagen, Rebel Adele heeft altijd wel een plannetje klaar! Maar ze had er niet op gerekend dat de liefde wel eens roet in het eten zou kunnen gooien. Grrr... Adele haat verliefd zijn! Een goede dosis zwarte humor met een vleugje tederheid hier en daar, en een wel heel aparte heldin, dat zijn de ingrediënten van de reeks Rebel Adele. Hou je maar goed vast, want Adele gooit alle remmen los!"
Stripgids 13
Tekenaar(s) diverse auteurs - Stripgids
Scenarist(en) diverse auteurs - Stripgids
Uitgeverij Strip Turnhout vzw
Dit nummer plaatst Willy Linthout in de kijker én op de cover. Hij verenigt de personages van zijn nieuwe stripreeks De Familie Super met Nero, Biebel, Robbedoes en Wiske. Over de bijna tachtigjarige reeks Suske en Wiske valt ook wat te vertellen in Stripgids nummer 13. Een samenvatting van de inhoud lees je hieronder.
"Het literaire tijdschrift Stripgids heeft de ambitie om met elk nummer telkens weer opnieuw zijn naam waar te maken. Dat betekent: de lezer gidsen en inzicht te bieden in de veelzijdige en wondere stripwereld uit binnen- en buitenland. In dit dertiende nummer zoomen we met een dossier in op een van de aloude paradepaardjes van de strip in Vlaanderen, de reeks Suske en Wiske. Net geen tachtig, wat zowel een vloek als een zegen blijkt. Hoe staat het er vandaag mee? Ook bekijken we Willy Vandersteens ‘nucleaire optie’, het probleem Jerom. Tot slot van dit dossier is er een gidsbeurt door Vincent Bal, gereputeerd filmmaker en co-scenarist van Suske en Wiske.
En verder:
Voor het editoriaal, Strips die ik ooit (of nooit) zal maken (opdat niemand anders ermee aan de haal gaat) zorgde Bart Schoofs.
De voorstelling van mensen van kleur in strips kent een lange geschiedenis, een die kadert in een uitgesproken, internationaal verweven, koloniale context waarbij de positie van ‘de ander’ op de maatschappelijke ladder duidelijk was. De combinatie van taalgebruik, beelden en allerhande kwetsende clichés bleven — en blijven nog steeds — nawerken.
Waar vind je in eigen land en in de buurlanden straatnamen die naar stripfiguren of -auteurs genoemd zijn? Een tour d’horizon langs lanen, pleinen en straten groot en klein.
Tegenwoordig rommelt het weer in Servië – op politiek vlak althans. Toeval of niet, we bekijken de geschiedenis van de Negende Kunst en de hedendaagse scene van dit land. Verrassingen gegarandeerd!
In de rubriek Pars pro toto gaan we de bijzondere kadrering en mise-en-scène (keuze, positionering, aankleding en spel van personages) na van een kortverhaal uit de reeks Bar à Joe van José Muñoz en Carlos Sampayo.
Toen de Amerikaanse stripauteur Derf Backderf in het land was, strikten we hem voor een gesprek over het beeldverhaal als protestmedium, zijn afkeer voor Comic Con en toch ook een beetje over Jeffrey Dahmer.
Barbara Gordon, beter bekend als Batgirl, debuteerde in 1967 in het Batman-universum. Ze is niet alleen bekend omwille van haar heldhaftige daden, maar voornamelijk omwille van haar veerkracht en doorzettingsvermogen als Oracle.
Nog meer comics, met een indringend portret van Warren Ellis. Hij is de veelbesproken (want verwikkeld in een #metoo-schandaal) auteur van reeksen als Transmetropolitan, Global Frequency, Planetary, Injection en Trees.
Jan Bucquoy (°1945) richtte een onderbroekenmuseum op, noemt zichzelf een amateur-staatsgreeppleger, identificeert zich met Guust Flater en maakte een seksueel getint Kuifje-album. Welke strips raadt hij aan?
Een pen, het lijkt niets bijzonders. Toch is dit alledaagse gebruiksvoorwerp het resultaat van eeuwen innovatie, tot voor kort niet weg te denken uit het dagelijks leven — beslist een aflevering waard in de Rubriek Techniek.
Uit het verdriet om zijn verloren zoon putte Willy Linthout in 2009 Jaren van de Olifant, een graphic novel die ook in een recente heruitgave indruk blijft maken. Met zijn nieuwste creatie Gelukkig Worden in 8½ Stappen gloort er nog meer leven na de dood. En ervoor. Een interview.
Josse Pommé won met zijn kortverhaal Moppermaan de Plastieken Plunk 2023, u krijgt het hier helemaal.
Cosplay: you love it or you hate it. Het gaat om mensen van divers pluimage die zich in de outfit van hun favoriete strip-, manga- of gamepersonage hijsen. Vaak hebben ze met oog voor detail en een absoluut respect voor het ambacht het kostuum van hun geliefde fictieve held(in) nagemaakt. Een (poging tot) analyse.
Vlaanderen is niet alleen rijk aan stripmakers, ook heel wat illustratoren zitten de hele dag over hun tekentafel gebogen. In de reeks Ter Illustratie brengen we een bezoek aan het ‘illustratieduo’ Jacques & Lise.
Drie jaar, zo lang werkte Peter Van den Ende (°1985) aan zijn debuut Zwerveling. Voor deze graphic novel werd hij bekroond met het Zilveren Penseel. The New York Times zette die in de top-25 van de beste kinderboeken wereldwijd. Hoe ziet zijn atelier eruit?
We duiken opnieuw de archieven in en serveren een erfgoedparel uit de jaren 1920, uit Brussel: de reeks Nic & Nac van de zussen Laure en Jeanne Hovine.
Dit nummer biedt een overweldigend panorama over academisch striponderzoek. Dat zit in de lift, al is de belangstelling van de universitaire wereld voor het beeldverhaal allesbehalve nieuw. De manier waarop aan stripstudie wordt gedaan is wel sterk geëvolueerd.
Tot slot brengt dit nummer hulde aan de grootste agent provocateur die de stripwereld ooit gekend heeft: Marcel Mordekhai Gottlieb — Gotlib voor de stripkenners — hemelbestormer, atheïst en pleitbezorger van het gezond boerenverstand in ongekunstelde taal.
Met nieuw werk van Josse Pommé, Bart Schoofs, Kim Duchateau, Lasse Wandenschneider en Luc Cromheecke."
Tex Willer Classics 18: De Schaduw Neemt Wraak
Tekenaar(s) Massimo Carnevale
Scenarist(en) Mauro Boselli
Uitgeverij Uitgeverij HUM!
Dit complete verhaal van Massimo Carnevale en Mauro Boselli in zwart-wit telt 240 pagina's, het equivalent van zo'n vijf doorsnee albums. Aan de stevige verhalen in deze westernreeks heb je als lezer dan ook een aangename kluif.
"Vreemde fetisjen, schaduwen die in het donker aan het moorden slaan... Op het spoor van de ongrijpbare gebroeders Fortune, een moordende tweeling, stuiten Tex en zijn maten op een boodschap van een vermiste waarzegster aan een dode man. Iets over schaduwen en geesten... Het brengt onze wetshandhavers bij het mysterieuze Indian Carnival, een rondreizend circus met bizarre artiesten van Indiaanse afkomst. Wat verbergen ze? Wat gebeurt er die zondagmiddag in oktober met de onschuldige toeschouwers tijdens hun show aan de voet van Ghost Hill?"
MEER STRIPS IN DE WINKEL EN ALS JE NIET NAAR BREDA KUNT KOMEN IS ER DE webwinkel