donderdag 4 april 2024

DAEDALUS IN MAART

 DAEDALUS in MAART;

16 uitgaven


170


Chaplin HC.
Tekenaar(s) David François
Scenarist(en) Laurent Seksik
Uitgeverij Daedalus


Stripbiografie van Charlie Chaplin, een van de grootste acteurs aller tijden. Deze strip verscheen in het Frans als een trilogie. Daedalus brengt het als een one-shot van 224 pagina's in harde kaft op de markt. De auteurs zijn David François (de inkleurder van De Oorlog van de Lulu's) en Laurent Seksik (De Laatste Dagen van Stefan Zweig).

"Hoe werd een jongen, geboren in een arm deel van Londen, zoon van twee mislukte kunstenaars: een alcoholistische vader en een gekke moeder, op vijfentwintigjarige leeftijd de grootste filmmaker van zijn tijd en legde hij Hollywood aan zijn voeten? Hij was de uitvinder van de moderne cinema, een visionaire schepper en een uitzonderlijk acteur, een levende legende, een woordvoerder van de minderbedeelden, de armen, de vagebonden, en een immens rijke producent. Een kunstenaar die betrokken was bij alle gevechten van zijn tijd, dictatoriaal tegenover zijn eigen volk, en wiens liefde voor vrouwen aardverschuiving teweegbracht in het puriteinse Amerika."


171


Buonaparte 2: Oorlogsbuit SC.
Tekenaar(s) Iván Gil
Scenarist(en) Rudi Miel / Fabienne Pigière
Uitgeverij Daedalus


Biografische strip, met een thrilerinjectie, over Napoleon Bonaparte met een focus op zijn ballingschap.

"'Het is moedig om een man te doden. Maar het is laf om hem te laten wegkwijnen op zo’n afschuwelijk eiland.' N.B.

Napoleon is nu een gevangene op St Helena, in Longwood, een onhygiënisch verblijf en het toneel van een touwtrekkerij tussen hemzelf en Hudson Lowe, een Engelse officier die vastbesloten is om het geheim van Bonapartes oorlogskas te ontdekken."


172


Enola Holmes 5: Het Raadsel van de Verloren Boodschap SC.
Tekenaar(s) Serena Blasco
Scenarist(en) Serena Blasco
Uitgeverij Diedeldus


Voorlaatste deel naar de romanreeks van Nancy Springer. Ook bewerkt tot tv-reeks voor Netflix.

"Londen, juni 1889. Als Enola thuiskomt ontdekt ze dat haar nieuwe thuis een puinhoop is en stelt ze vast dat haar geliefde huisbazin – Mrs Tupper – werd ontvoerd! Enola gaat al snel naar haar op zoek en komt erachter dat de oorzaak van deze verdwijning verband houdt met een raadselachtige boodschap die op het lint van een van Mrs Tuppers jurken geborduurd is. Na veel speuren en lang zoeken leidt haar onderzoek haar naar de beroemde Florence Nightingale, een Britse verpleegster die haar leven wijdde aan het verzorgen van zieken, in het bijzonder tijdens de Krimoorlog dertig jaar eerder. Deze grote dame zou weleens de bron kunnen zijn van de boodschap in codetaal, die als hij wordt onthuld een waar schandaal zou veroorzaken."


173


Bloedkoninginnen: Maria Tudor - Bloody Mary 1 HC.
Tekenaar(s) Claudio Montalbano
Scenarist(en) Eric Corbeyran
Uitgeverij Daedalus


Start van een nieuw historisch Bloedkoninginnen-tweeluik, ditmaal over de Engelse koningin Maria Tudor (1516-1558), door Claudio Montalbano en Eric Corbeyran.

"Toen ze op 18 februari 1516 werd geboren, volgde Maria vier broers en zussen op die allemaal op jonge leeftijd waren gestorven. Hendrik VIII, haar vader, overlaadde haar met aandacht en leek te geloven dat een vrouw ooit Engeland zou kunnen regeren. Maar na verloop van tijd zag hij de afwezigheid van een zoon als een belediging. Onder invloed van zijn minnares, Ann Boleyn, verstootte hij Catharina van Aragon en zette zo een rem op de koninklijke toekomst van zijn dochter..."


174


Kozakken 1: De Gevleugelde Huzaar SC.
Tekenaar(s) Ronan Toulhoat  / Yoann Guillo
Scenarist(en) Vincent Brugeas
Uitgeverij Daedalus


Nieuwe reeks door het duo Ronan Toulhoat (met de hulp van tekenaar/inkleurder Yoann Guillo) en Vincent Brugeas. Samen stonden ze al garant voor reeksen als Block 109, Hondskop, Ira Dei en Het Piratenrijk.

"1634. Ontstemd na een bloedige veldslag besluit een jonge Poolse Huzaar te deserteren. Hij wordt verwelkomd door een vreemde stam van vrijgevochten krijgers: de Kozakken. Maar de oorlog lijkt hem overal te volgen. De nieuwe Kozak zal al snel weer de wapens moeten opnemen om zijn vrienden te verdedigen."


175


Bloedkoninginnen: Eleonora - De Zwarte Legende integrale editie 2/2 HC.
Tekenaar(s) Carlos Gomez
Scenarist(en) Arnaud Delalande  / Simona Mogavino
Uitgeverij Daedalus


De gedramatiseerde biografie van de Franse koningin Eleonora van Aquitanië (1122-1204) is de langste reeks binnen de reeks Bloedkoninginnen. Deze integrale bundelt de delen 4 tot 6 van de zesdelige reeks.

"Of het nu gaat om haar 'rechten' te laten gelden op Toulouse of om zich te wreken op de beledigingen van de graaf van champagne, Eleonora deinst voor niets of niemand achteruit om haar doel te bereiken... Ook al moet ze de paus uitdagen en een excommunicatie ondergaan! In 1142 rukt Lodewijk VII, onder invloed van zijn echtgenote, op tegen de graaf van Champagne en begaat het onherstelbare. Vitry-en-Perthois wordt in brand gestoken en vrouwen en kinderen die in de kerk waren gevlucht, worden levend verbrand. Eleonora bouwt verder aan haar ongelooflijk lot."


176


Tschai - De Waanzinnige Planeet boek 4: De Pnume HC.
Tekenaar(s) Li-An
Scenarist(en) Jean-David Morvan
Uitgeverij Daedalus


Laatste integrale van het vierde tweeluik naar de romans van Jack Vance.

"Voor de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid is op aarde een boodschap ontvangen van een andere planeet! 212 jaar later komt het ruimteschip Explorer IV aan in een baan om deze planeet... en wordt bijna onmiddellijk vernietigd met een ruimteafweerraket. De enige overlevende van de ramp is Adam Reith, die met zijn dropship neerstort in de jungle van Zuid-Kotan. De voormalige militair zal het van zijn buitengewone aanpassingsvermogen moeten hebben om te overleven op deze bizarre en meedogenloos wilde wereld, die door zijn bewoners ‘Tschai’ wordt genoemd."


177
Ogon 2: Witgezichten SC.
Tekenaar(s) Alex Sierra
Scenarist(en) Nicolas Jarry
Uitgeverij Daedalus


"Om haar broer te redden, sluit Itomë een pact met een oude, boosaardige geest. Ze wordt uit haar dorp verbannen omdat ze de heilige wetten van haar stam heeft overtreden en onderneemt een queeste door de landen van Ogon. Intussen vecht ze een innerlijke strijd uit met de geest van een tovenaar die zich meester probeert te maken van haar ziel. Maar Itomë heeft gezworen dat ze zich nooit meer zal laten leiden door angst, welke beproevingen haar ook wachten."



178


De Verloren Tijden 2: Het Land der Meutes SC.
Tekenaar(s) Didier Poli
Scenarist(en) Jérôme Le Gris
Uitgeverij Daedalus


Vervolg van het post-apocalyptisch vierluik.

"In het jaar duizend regent het dood en vuur op aarde, geheel volgens de voorspelling van de Apocalyps. Een donkere wolk omhult de wereld en stort hem voor een eeuwigheid in het duister. Beschavingen worden weggevaagd en duizenden generaties verdwijnen voor de zon uiteindelijk weer opduikt. Eeuwen zijn er verstreken wanneer het leven herneemt. Maar alles moet over, want alles is vergeten. Voor de mens, die nog wankel op zijn benen staat, breken de Verloren Tijden aan..."


180

Franck Thilliez 3: Atom[ka] SC.
Tekenaar(s) Luc Brahy
Scenarist(en) Sylvain Runberg
Uitgeverij Daedalus


Na Het Weeshuis en De Schakel de derde en meteen ook laatste romanverstripping door Luc Brahy en Sylvain Runberg.

"Rechercheurs Lucie Henebelle en Franck Sharko, staan opnieuw voor een zaak van formaat. Een journalist wordt dood aangetroffen, opgesloten in zijn diepvriezer. Zijn collega, die spoorloos is verdwenen, werkte aan een explosief dossier... Een oude ontvoeringszaak waarin vrouwen bewusteloos in ijskoude meren werden gegooid, en in extremis werden gered dankzij mysterieuze telefoontjes... Hun enige aanwijzing is een bekrabbeld papiertje dat is gevonden op het lichaam van een ronddolend, ziek kind met een bizarre tattoo. Tussen het moment waarop het leven eindigt en de dood begint, loopt er een grens waar de twee agenten bijzonder dichtbij komen..."


181


Malefosse 14: Vrijschutter SC.
Tekenaar(s) Brice Goepfert
Scenarist(en) Daniel Bardet
Uitgeverij Daedalus


Sinds deel 13 is Brice Goepfert de tekenaar van de vierentwintigdelige historische reeks van scenarist Daniel Bardet. Deze reeks is sinds 2016 compleet in het Frans en werd in 2021 weer opgepikt voor een heruitgave en verdere vertaling door Daedalus nadat Malefiosse in 1996 (na deel 7) in vertaling werd stopgezet door Blitz.

"Lente van 1593... Hendrik van Navarra maakt zich klaar voor de 'grote sprong'. Hij, een protestant in hart en nieren, moet zich bekeren tot het katholicisme als hij de ware koning van Frankrijk wil worden en godsdienstvrede wil stichten. Het hele volk is de oorlog moe en probeert hem ertoe aan te zetten. Omdat alles verbonden is, kan deze dwalende koning, die nog steeds is getrouwd met koningin Margot, dus niet huwen met de arglistige Gabrielle d’Estrées, op wie hij smoorverliefd is. Wie wil er, trouwens, een koning zonder erfgenaam? En wat als een kostbare halsketting, die was verdwenen en verwoest, wordt teruggevonden door Gunther en Pritz... terwijl twee jaloerse vrouwen hun oog erop hebben laten vallen? Het leven van de Navarrees liep nog nooit zoveel gevaar. Onverzettelijke vijanden liggen op de loer, zelfs in zijn eigen kamp, en willen zijn lange mars naar de troon in de weg staan..."


182


Kronieken van Roncevaux 2: Munjoie SC.
Tekenaar(s) Juan Luis Landa
Scenarist(en) Juan Luis Landa

Slot van het verhaal dat is gebaseerd op het Roelantslied.

"Kronieken van Ronceveaux vertelt het verhaal van de epische reis van Karel de Grote en Roelant naar Hispania in 778. Toen de grote Frankische koning een einde wilde maken aan de overweldigende geestdrift van het islamitische rijk dat het zuiden van zijn grondgebied bedreigde. Ambitie verblindde hem en rampspoed trof hem in een krijgstocht die eindigde met de beroemde Slag bij Roncevaux. Het verhaal zou later verteld worden in het legendarische Roelantslied."


183


De Gebroeders Rubinstein 4: De Zonen van Zion HC.
Tekenaar(s) Étienne le Roux / Loic Chevallier
Scenarist(en) Luc Brunschwig
Uitgeverij Daedalus


Vervolg van de negendelige reeks over twee Joodse broers op de dramatische achtergrond van de jaren 1930 en 1940.

"1936. De gebroeders Rubinstein wonen de première bij van de film die Salomon net heeft geschreven. Moses ontdekt de zionistische strijd. Een bij voorbaat verloren strijd, want zeven jaar later stonden de nazi’s op het punt hun vernietigingsmissie te voltooien."


184

De Toren 2 SC.
Tekenaar(s) Mr Fab
Scenarist(en) Jan Kounen / Omar Ladgham
Uitgeverij Daedalus


"De mensheid leeft al dertig jaar verticaal. Sinds een bacterie veruit het hele mensdom uitroeide, leven de overlevenden in een toren met als enige groene ruimte: de serre. Wanneer die vernield wordt door een explosie stijgt de spanning tussen de twee groepen die daar moeten samenleven: de 'Ouden' die de vroegere wereld gekend hebben en de bewakers zijn van de orde en tradities, en de 'Intra’s', die in de toren geboren werden. Terwijl het fragiele evenwicht wankelt onderneemt Aatami 'De grote reis': een expeditie naar de verwoeste gebieden..."


185

Orks & Goblins 15: Houwer SC.
Tekenaar(s) Ma Yi
Scenarist(en) Olivier Peru
Uitgeverij Daedalus


"Het land van de Ogers zijn woestijnen, zijn zandstormen, zijn reusachtige vergeten tempels vol kadavers... Als ze hadden geweten wat hun daar wachtte, waren Houwer en zijn bende huurlingen nooit zover naar het zuiden van de Landen van Arran getrokken. Maar als de dood je op de hielen zit, en je alles verloren bent, als het tijd wordt om magere Hein te verwelkomen, dan liefst als een echte groenkont, met gebalde vuisten en van razernij doordrongen."


186


De Kinderen van Belzagor 2 HC.
Tekenaar(s) Adrien Villesange
Scenarist(en) Bruno Lecigne / Sam Timel
Uitgeverij Daedalus


Slot van het tweeluik naar de sf-roman Downwoard to the Earth van Robert Silverberg van wie ook al Terug naar Belzagor werd verstript.

"Belzagor is een voormalige aardse kolonie, die werd teruggegeven aan de twee inheemse soorten. Het is een mooie en welvarende planeet, waar Eddie Gundersen een gelukkig leven leidt. Maar het lot staat op het punt om deze voormalige kolonist, die ingewijd is in de geheimen van de planeet, te dwarsbomen. Hij wordt onverwacht gedwongen om een nieuwe missie te aanvaarden naar de grens van onbetreden gebieden. Het mysterieuze Belzagor heeft nog niet al zijn geheimen en gevaren onthuld..."



Geen opmerkingen:

Een reactie posten