donderdag 30 mei 2024

EVEN TIJD

 EVEN TIJD OM DE UPDATE DOOR TE VOEREN.

385

Contrapaso 1: De Kinderen van de Anderen HC
Tekenaar(s) Teresa Valero
Scenarist(en) Teresa Valero
Uitgeverij Lauwert Uitgeverij


Journalistieke thriller in twee delen met een historische achtergrond. De Spaanse Teresa Valero schreef ook het tweeluik Gentlemind dat door Uitgeverij HUM! wordt vertaald. Eerder schreef ze de komische jeugdreeks Tovenarij voor Juanjo Guarnido (Blacksad). Contrapaso is haar eerste strip sinds het in 2013 niet-vertaalde We Are Family. Contrapaso verscheen in het Frans bij Dupuis.

"Madrid, winter 1956. De fascistische dictatuur controleert de media en laat de mensen in de waan dat ze in een idyllische natie wonen. Twee journalisten, de gedesillusioneerde Sanz en de jonge en onversaagde Léon Lenoir, beiden gespecialiseerd in faits divers, slaan de handen in elkaar om de weerzinwekkende misdaden die het regime uit de media houdt aan het licht te brengen. Het duo is vast van plan om een onverklaarbare reeks moorden op te helderen, maar daarvoor moeten ze graven in een wreed verleden... Met haar elegante artwork en delicate kleuren vertelt Teresa Valero het verhaal van hun opwindende zoektocht en wordt de lezer meegevoerd naar een somber en gewelddadig tijdperk."


386

Iruene HC.
Tekenaar(s) Griffo
Scenarist(en) Rodolphe
Uitgeverij Saga Uitgaven
 

Nieuwe samenwerking tussen Vlaming Griffo en Rodolphe (Centaurus, Comanche, Kenya, Trent) na hun Dickens & Dickens en Het Orakel van de Maan. Intussen hebben beide heren een nieuwe, nog niet vertaalde sf-trilogie in het Frans lopen: Utopie.

"Alex is een jonge Parijse reclameman. Hij is een regelmatige gast op trendy feestjes en heel erg mee met zijn tijd. Maar al maanden loopt zijn leven uit de hand. Als hij in slaap valt, heeft hij vreselijke nachtmerries waarin hij een jonge krijger van het Guanche-volk is ten tijde van de invasie van de Spaanse conquistadores. Zijn volk rekent op hem, maar kan hij het verleden veranderen? In zijn dromen wordt hij achtervolgd door een demon over een landschap van zee en bergen. Hij raakt steeds meer geïsoleerd, kan niet meer werken of aan iets anders denken dan deze pijnlijke visioenen. Hij staat op de rand van de waanzin en geen enkele dokter lijkt hem te kunnen helpen. Door zijn dromen te analyseren, slaagt hij erin de geografische locatie van zijn nachtmerries te achterhalen: La Palma, een vulkanisch eiland op de Canarische Eilanden."


387


De Levens van Charlie HC.
Tekenaar(s) Aurélie Guarino
Scenarist(en) Kid Toussaint
Uitgeverij Lauwert Uitgeverij

Het komische drama De Levens van Charlie (in 2023 in het Frans verschenen bij Dupuis) leest als een feelgoodstrip met thema's die liefde, dood en wraak combineren.

"Wat gebeurt er met onze naasten na hun dood? Tegenwoordig worden ze niet meer begraven, maar gerecycled! Recycle & Deloos helpt u hiermee verder. Charlie is de beste in zijn vak. Hij vindt een manier om elk lichaam te recyclen. Maar op een dag belt een kleine jongen hem op om hem te vragen wat er met de ziel van zijn mama is gebeurd. Charlie recyclet lichamen... Wat er met de ziel gebeurt, dat weet hij niet. Maar hij zal het onderzoeken..."


388

 Het Lied van de Boot HC.
Tekenaar(s) Marsal Branco
Scenarist(en) Marsal Branco
Uitgeverij Sherpa
 

"Een man laat zijn veilige leven achter zich om de wereld rond te zeilen. Geboren op de pampa, ver van de zee, leert hij het hoofd te bieden aan de machtige elementen, samen met zijn enige metgezel: zijn boot. Maar bovenal ontdekt hij tijdens zijn reizen zijn stem als kunstenaar.

Het autobiografische Het Lied van de Boot is het Europese debuut van de Braziliaanse auteur Marsal Branco (Bagé, 1972): een poëtisch eerbetoon aan de vrijheid en suggestieve kracht van kunst, getekend in Branco’s unieke, adembenemend mooie stijl.

Uitgave in samenwerking met Zone 5300."


389

Lucht 1: Onder een Minder Grijze Hemel HC.
Tekenaar(s) Francis Porcel
Scenarist(en) Philippe Pelaez
Uitgeverij Saga Uitgaven


Door de auteurs van het eveneens bij Saga Uitgaven verschenen Oorlogswijn. François Porcel is ook de tekenaar van Folies Bergère, De Mentors, De Nar en Ridder Brayard, alle geschreven door Zidrou. Philippe Pelaez is een opkomende scenarist die almaar meer publiceert. Hij schreef onder meer De Bultenaar van Montfaucon, Furioso, Herfst in de Baai van de Somme, Oliver & Peter, Parallel, Six, De Sluis, Wraak in de Hel,...

"Sinds meteorieten zijn neergestort in de permafrost, waarbij bacteriën vrijkwamen die de lucht verstikkend maakten, heeft de bevolking zich om te overleven moeten uitrusten met maskers. De regering, die de luchtdistributie beheert, is begonnen met de bouw van luchtvaartuigen die de schadelijke deeltjes opzuigen en de atmosfeer weer inadembaar maken. Maar een mysterieuze terroristische groepering saboteert de schepen systematisch. Troy Denen, een lid van het Centraal Comité, krijgt de opdracht te infiltreren in het rebellennetwerk om uit te vissen wie achter het complot zit."


390

Max Fridman integraal 1HC.
Tekenaar(s) Vittorio Giardino
Scenarist(en) Vittorio Giardino
Uitgeverij Saga Uitgaven


Saga Uitgaven gaf de voorbije jaren diverse integrales uit met het werk van Vittorio Giardino: Fatale Vakanties (met korte verhalen uit onder meer het stripmaandblad Wordt Vervolgd), Jonas Fink (compleet in twee integrales) en Erotica (met alle korte verhalen van Little Ego en het nooit eerder vertaalde Eva Miranda), allemaal met rijkelijk geïllustreerde dossiers. Nu en in de komende jaren volgt Giardino's spionagethriller Max Fridman. De eerste integrale bundelt de delen 1 en 2, de tweede integrale zal de delen 3, 4 en 5 (de Spaanse cyclus) bundelen en de derde integrale wordt de vertaling van het extra dikke, compleet nieuwe verhaal waar Giardino momenteel de inkleuring van verzorgt.

Deze eerste integrale telt 216 pagina's met maar liefst 59 dossierpagina's. De meeste daarvan zijn schetsen, ontwerptekeningen, illustraties, reproducties van de originelen van verschillende covers. De uitgave verschijnt ook als een luxe met linnen rug, een gesigneerde ex libris en een andere cover.

"Hongaarse Rapsodie en De Poort van de Oriënt vertellen het verhaal van Max Fridman, een voormalig agent van de Franse inlichtingendienst. In 1938 raakt Max verstrikt in een web van ongeloof en leugens. Door zijn verleden als spion wordt hij reddeloos meegesleurd in een duistere zaak, waarvan hij niets weet en die hem niet aangaat.

Maximilien David Fridman is een personage waarmee zijn schepper, Vittorio Giardino, zijn lezers meevoert naar steden als Boedapest of Istanboel om ze te boeien met verhalen die zich afspelen in een Europa op de rand van de Tweede Wereldoorlog."


391

Observator HC
Tekenaar(s) Marcel Ruijters
Scenarist(en) Marcel Ruijters
Uitgeverij Sherpa

Marcel Ruijters' opvolger van Het 9e Eiland, Pola, Eeuwig 1913 en De Tweelingparadox. Een nieuw album van 128 pagina's.

"Het is nog steeds 1913. Cyril Strapatsky begluurt zijn medemens — voor zijn werk en als hobby. Dit minne mannetje uit de entourage van Pola Kazoni wordt, wanneer hij zich aansluit bij de ‘prikkelfotobond’, meegesleept in een avontuur dat hem dicht bij het gevreesde werkkamp Het Hard Gelag zal brengen. Hij leert er de mysterieuze Jynia Ampersand en haar vrienden de Pazuzu’s kennen. Ze worden belaagd door kannibalen en een telepathische schimmel uit de ruimte. En het leven was al zo ingewikkeld! Zal Strapatsky leren voortaan voor het goede te kiezen?"


392


Rattekopje integraal 1 HC.
1. Rattekopje - 2. Rad van Tong - 3. En Vacances
Tekenaar(s) François Walthéry / Jean-François De Marchin / Mittéï
Scenarist(en) François Walthéry / Michel Dusart / Serdu
Uitgeverij INdruk


De laatste jaren raakt veel oud werk van François Walthéry opnieuw uitgegeven in integrales bij Dupuis (Natasja), Adalem (illustratieboekjes) en Noir Dessin Productions (illustratieboekjes, De Ouwe Blauwe, Een Echte Vrouw). In het Frans bestaat ook de reeks Rubine als integrale bij Le Lombard, terwijl Éditions du Tiroir een integrale uitgaf van zijn bijdrage aan de reeks Jakke en Silvester van Peyo. Van diezelfde uitgeverij vertaalt INdruk de eerste integrale van Walthéry's jeugdreeks Rattekopje.

Walthéry creëerde Rattekopje, met komische stripverhalen over zichzelf als jonge snaak, voor het weekblad Robbedoes in 1975. Doorheen de jaren kwamen er gags en korte verhalen bij, die meestal in speciale nummers te lezen waren. Pas in 1989 kwam het tot een eerste album bij Marsu Productions aan wie Walthéry toen ook de uitgeefrechten van Natasja had verkocht. Een tweede album volgde in 1992, met Jean-François De Marchin als assistent-tekenaar en Serdu als scenarist. Voor deel 3 in 1994 tekende hij enkel de cover. De tekeningen werden verzorgd door Mittéï en de scenario's door Michel Dusart, die voor Walthéry deel 17 van Natasja heeft geschreven. Dat album was wel aangekondigd in het Nederlands, maar het is nooit verschenen. Mittéï is ook de tekenaar van deel 4, 5 en 6 die tussen 1996 en 1998 verschenen, ook in het Nederlands.

De eerste integrale van Rattekopje bevat de eerste drie delen, dus ook het voorheen nooit in het Nederlands verschenen deel 3. Er staat een dossier in van 30 rijkelijk geïllustreerde pagina's en 130 strippagina's waaronder 44 andere strippagina's die nooit eerder in album zijn verschenen.

393

 San Francisco 1906 1: De Drie Judiths HC.
Tekenaar(s) Fabrice Meddour
Scenarist(en) Damien Marie
Uitgeverij Saga Uitgaven


Deel 1 van een tweeluik door de auteurs van Na de Hel. Tekenaar Fabrice Meddour gaat al een tijdje mee en kennen we nog van rechtstreeks geschilderde reeksen als Hispañola, bijdrages aan De Orde van de Drakenridders en recenter het one-shot Het Meisje op de Kade. Damien Marie schreef onder meer De Keuken van de Duivel.

"17 april 1906, de avond valt in San Francisco. En zoals elke avond komt het kamermeisje naar haar werk in het majestueuze Palace Hotel. Ze heeft de opdracht gekregen om te zorgen voor de ster van de dag: Enrico Caruso, de beroemde Italiaanse tenor die op dat moment optreedt op het podium van het Grand Theatre Central... Terwijl ze controleert of de kamer in orde is, ontdekt ze een pakketje dat ze niet had mogen zien en dat haar in handen doet belanden van de ergste criminele clans van de stad, die er alles voor overhebben om het terug te krijgen... Net wanneer de uitkomst steeds hopelozer lijkt voor het jonge meisje, begint de aarde te beven..."


394


 De Schatten van Berck uit het Weekblad Kuifje 3: Lady Bound HC
Tekenaar(s) Berck
Scenarist(en) Yves Duval
Uitgeverij BD Must

"Lady Bound verscheen in Kuifje in 1967. Lady Bound is de vrouw van een soldaat en is vastbesloten om de reputatie van haar overleden man waar te maken en voor niemand bang te zijn!"

395


Suske en Wiske in het Kort 51: De Meteomachine SC.
Tekenaar(s) Studio Vandersteen
Scenarist(en) Studio Vandersteen
Uitgeverij Standaard Uitgeverij


Ook in 2024 verschijnen weer tien albums in de reeks Suske en Wiske in het Kort. Daarin worden korte verhalen gebundeld die Studio Vandersteen doorheen de decennia voor publicitaire doeleinden, instanties, organisaties of voor familiestripboeken maakte. Een aantal van die titels zijn talloze keren herdrukt in andere albums, sommige verhalen zijn integendeel slechts eenmaal gepubliceerd. In Suske en Wiske in het Kort komen ze allemaal bij elkaar. Voor elk album tekende Luc Morjaeu een nieuwe cover.

Dit album bundelt de korte verhalen De Meteomachine (uit Suske en Wiske Magazine in 2010), De Witte Wraak (uit 100 Jaar Willy Vandersteen in 2013) en Het Blije Bijenteam (uit 2021).


396

Suske en Wiske in het Kort 52: Tegen de ZZZ SC.
Tekenaar(s) Studio Vandersteen
Scenarist(en) Studio Vandersteen
Uitgeverij Standaard Uitgeverij


Dit album bundelt de korte verhalen Tegen de ZZZ (uit Zee Zon Zandboek in 1986), De Tiroolse Trawanten (uit Stripfeestboek in 1985), Wiskes Kerstnacht (uit Kerstboek voor het Wereld Natuur Fonds in 1987) en Bosspel (uit Suske en Wiske Familiestripboek in 1989).


397

Suske en Wiske in het Kort 53: De Rammelende Rally
Tekenaar(s) Studio Vandersteen
Scenarist(en) Studio Vandersteen
Uitgeverij Standaard Uitgeverij

De Rammelende Rally verscheen voor het eerst in 1958 en is door Willy Vandersteen geschreven en getekend in samenwerking met Karel Verschuere.

veel meer strips in de fysieke winkel en bekijk ook het aanbod in de webwinkel voor de onzichtbare titels.