vrijdag 7 juni 2024

EN HIERBIJ DE NIEUWIGHEDEN VAN DE AFGELOPEN PERIODE.

 De nieuwigheden van de afgelopen twee weken.

En ik had ook de mogelijkheid om weer wat aanvulling te doen op een aantal klassieke reeksen.

en ook nog wat oudjes toegevoegd oa Juniorpress titels.

Zie hiervoor de webwinkel

398

399


400

401

De Dames van de Pillar To Post 2: Lizzie HC.
Tekenaar(s) Stefano Turconi
Scenarist(en) Teresa Radice
Uitgeverij Uitgeverij HUM!

 

"Na de sensatie van 2022, De Verboden Haven, bleef het gelukkig niet lang stil rondom dit one-shot. Met enkele nevenfiguren uit dat album werd in Italië een succesvolle spin-off gestart. Bij Uitgeverij HUM! verschijnt het tweede deel in deze reeks, waarin prostituee Lizzy centraal staat. In Italië verschenen ondertussen ook al de delen 3 en 4, terwijl aan 5 en 6 getekend wordt..."


402

403 / 404


Jules Verne 3: De Kinderen van Kapitein Demo HC / SC
Tekenaar(s)Daniel van den Broek
Scenarist(en)Robbert Damen
Uitgeverij Menlu


De jeugdversie van de Franse schrijver Jules Verne creëerden Daniel van den Broek en Robbert Damen voor het inmiddels ter ziele gegane stripmaandblad MaXiX. De Kinderen van Kapitein Demo verscheen in twee hoofdstukken in MaXiX en komen nu als een compleet verhaal in album uit na de eerste twee geslaagde delen. Deel 2 won eerder dit jaar de prijs Jeugdalbum van het Jaar 2023 als onderdeel van de Nederlandse Stripschapprijzen. Het album verschijnt opnieuw als softcover (9,95 euro) en een hardcover op een kleiner formaat (19,95 euro).

"Wie kent de fantastische verhalen van de beroemde Franse schrijver Jules Verne (1828-1905) niet? Maar weten jullie ook waar hij de inspiratie voor boeken als 20.000 Mijlen onder Zee, Reis om de Wereld in 80 Dagen en Naar het Middelpunt van de Aarde vandaan haalde? Mon dieu! Wie had ooit kunnen vermoeden dat de elfjarige Jules al net zo’n avonturier was als de personages in zijn latere boeken.

In het derde deel van de grootse avonturen van onze kleine schrijver krijgen Jules en zijn geliefde Nell een half leesbare noodkreet van hun grote vriend kapitein Demo. Samen met de uil Harfang gaan ze op zoek. Zullen ze de kapitein terugvinden? Wie is de verschrikkelijke La Máquina Loca? En wat is het grote probleem van Nell? Parbleu! Je zou na het lezen van De Kinderen van Kapitein Demo bijna zelf schrijver willen worden!"


406


Logboek van een Thuisblijver HC.
Tekenaar(s) René Windig
Uitgeverij Concerto Books


Een artbook met vrij werk van René Windig, vooral bekend als tekenaar van de gagreeks Heinz.

"In Logboek van een Thuisblijver vinden we een selectie uit de losse hand gemaakte viltstifttekeningen, afkomstig uit René Windigs schetsboeken die hij van 1980 tot 2020 maakte. Tekeningen van vogels, katten, kunstwerken, tekeningen geïnspireerd door uitheemse culturen, door de Amerikaanse stripcultuur, door de stad en door het verlaten duinlandschap. Vanaf de tekentafel neemt Windig ons mee op zijn jarenlange ontdekkingsreizen. Met genegenheid en respect voor de kunstgeschiedenis liet Windig zich inspireren door een breed scala aan kunstenaars: van traditionele Japanse kunst via Frans impressionisme tot aan de Amerikaanse stripcultuur. Steeds zet Windig de tekeningen naar zijn eigen hand in zijn herkenbare stijl en met zijn vertrouwde viltstift. En bovendien weet Windig zoals altijd de nodige humor in zijn tekeningen te verwerken.

Kunstenaars die een inspiratiebron vormden voor Logboek van een Thuisblijver zijn onder meer Kitagawa Utamaro, Katsushika Hokusai, Karel Appel, Pierre Alechinsky, Claude Monet, Vincent van Gogh, Carl Barks, Morris, Charles M. Schulz, Raymond Macherot, Alfred Mazure en zijn eigen vader: fotograaf Ad Windig.

Maar niet alleen de kunst, ook de natuur en cultuur (zowel van ver weg als dichtbij) spelen een grote rol in het logboek. Windig brengt het ene deel van zijn tijd in het drukke centrum van Amsterdam door en het andere deel in de caravan naast zijn huis in het stille duinlandschap van Callantsoog. Langere reizen dan die tussen Amsterdam en Callantsoog maakt hij voornamelijk via boeken, tentoonstellingen en zijn eigen verzamelingen van poppetjes, beeldjes, schedels en snuisterijen. Het boek is voorzien van een aantal voor-, tussen- en nawoorden die verhalen over de (ontdekkings)reizen door de tijd en door de wereld, gezien vanuit het perspectief van thuisblijver René Windig die we zo als kunstenaar en als mens beter leren kennen."

406


Magor: Initiatie SC.
Tekenaar(s) Sabrina Kooijmans
Scenarist(en) Edith Eri Louw / Karin Giphart
Uitgeverij Fargin House


"Stap in de wereld van Magor! Raven wil magiër worden en de mysterieuze Hinde wil haar helpen. Maar dat het zo gevaarlijk zou worden, had ze niet verwacht. In dit prachtig getekende verhaal volg je Raven door water en vuur tijdens haar initiatie. In een wereld die lijkt op de onze, maar waar verhalen en dromen even echt zijn als de werkelijkheid. En wie is toch die vrouw die haar zo nauwlettend in de gaten houdt?

Magor: Initiatie is gebaseerd op de queer urban fantasy-roman Ravens Imperium van Edith Eri Louw op initiatief van Karin Giphart. Zij vroegen graphic novelist Sabrina Kooijmans om samen met hen deze eerste getekende kennismaking met de wereld van Magor te maken, als voorloper van een langlopende serie.

Met vele extra’s, zoals schetsen, Magoriaanse heldenportretten en de toekomst van Project Magor."


407


Molly 1: Op naar de Sterren SC.
Tekenaar(s) Ronaldo Barata
Scenarist(en) Frederik Hautain
Uitgeverij Menlu


Uitgeverij Menlu lanceert de nieuwe stripreeks Molly, getekend door de Braziliaanse illustrator, conceptartiest, decortekenaar en stripmaker Ronaldo Barata (check hier zijn website) op scenario van Vlaming Frederik Hautain (De Walvis, Inbreker, Meisjes van Medusa). Bij Menlu heeft Hautain al het door Willem van den Oever getekende one-shot Bloedstreken gepubliceerd. Shirow Di Rosso is de inkleurder van Molly. Hij verzorgt ook de kleuren van onder meer De Kronieken van Amoras en De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes.

"Molly zit al haar hele leven in het verdomhoekje. Geen mens die om haar geeft, hoewel ze de moeder is van Dolly, het wereldberoemde gekloonde schaap. Wanneer Dolly plots sterft, ziet Molly haar kans schoon om de aandacht te krijgen waar ze zo naar snakt, maar niemand heeft interesse in het origineel. Dan ontmoet ze een groepje acteurs wiens carrière ook niet op wieltjes loopt. Het viertal krijgt onverwachts een aanbod om mee te spelen in een ambitieuze actiefilm, met Molly in de hoofdrol. Die kans moeten ze grijpen. Maar het schone leven op de set blijkt van korte duur..."


408 / 409


Olivier Blunder 5: Olivier Blunder Heeft Nog Veel te Melden HC / SC.
Tekenaar(s) Greg
Scenarist(en) Greg
Uitgeverij Arboris


"Aansluitend aan de uitgave van De Nieuwe Avonturen van Olivier Blunder, door Serge Carrère en Fabcaro als opvolgers van oorspronkelijke auteur Greg, geeft Arboris de albums uit van de oorspronkelijke reeks die destijds in het Nederlands zijn overgeslagen omdat het tempo van uitgave in Frankrijk hoger lag dan bij ons. Dat betekent onvervalste ‘vintage’ avonturen van Olivier Blunder, die voor ons toch helemaal nieuw zijn. Als dat geen goed nieuws is! Hop!"


410

 Oradour: De Vermoorde Onschuld HC.
Tekenaar(s) Bruno Marivain
Scenarist(en) Jean-François Miniac
Uitgeverij Anspach


"De naam Oradour-sur-Glane staat in het Franse collectieve geheugen gegrift sinds 10 juni 1944, de dag waarop de Duitse divisie Das Reich haar oorlogsmisdaad begaat. Voor het eerst wordt deze tragische zaterdag waarheidsgetrouw verteld in een stripverhaal, het resultaat van een nauwgezette samenwerking op initiatief van en begeleid door twee van de laatste getuigen van de geschiedenis, Robert Hébras en Camille Senon. Moge dit album de les van Oradour hoog uitdragen: 'Dit nooit meer!'

10 juni 1944. Op de terugweg naar het Normandische front vernietigde de SS Das Reich-divisie Oradour-sur-Glane, een vredig dorpje in de streek Haute-Vienne, en vermoordde 643 onschuldige burgers. Slechts een handvol van hen slaagde erin te ontsnappen uit het door de nazi’s omsingelde dorp. Onder de overlevenden was de jonge Robert Hébras. Deze oorlogsmisdaad heeft zijn leven voor altijd getekend, net als dat van de andere slachtoffers, hun families en geliefden.

In de loop van de jaren is de heer Hébras een getuige van de geschiedenis geworden. In 2013 heeft zijn ontmoeting met de Duitse en Franse president in de ruïnes van het dorp een stempel gedrukt op het collectief geheugen. Als laatste overlevende van deze tragedie hoopt hij dat het verhaal door middel van een strip zal worden verteld, om mensen bewust te maken van de terugkerende dreiging van schadelijke ideologieën, zoals revisionisme.

Die voortdurende pedagogie in gedachten gaf Robert Hébras de aanzet tot deze samenwerking, bezield door de meest nauwgezette, historische waarachtigheid. Hij begeleidde het vervolgens welwillend gedurende de hele creatie. Robert stierf in februari 2023, na het halve album gezien te hebben."

Dit dikke album van 88 pagina's, inclusief een historisch dossier van 8 pagina's, is geschreven door Jean-François Miniac, de auteur van een veertigtal boeken, strips, verhalenbundels en erfgoedboeken. Hij schrijft ook biografieën van iconische figuren. Hij leerde tekenaar Bruno Marivain (Barbara Wolf, Julia Von Kleist) kennen door de stripbewerkingen van detectiveromans van Agatha Christie die door François Rivière zijn geschreven.


411


 Paling & Ko 60: Missie Klimaatverandering SC.
Tekenaar(s) Francisco Ibáñez
Scenarist(en) Francisco Ibáñez
Uitgeverij Reboot Comics


Op 15 juli 2023 overleed de Spaanse stripmaker Francisco Ibáñez, bekend van Paling & Ko. Het overlijden wekte behoorlijke wat nostalgie bij lezers die de komische spionagereeks vroeger erg leuk vonden. In het Nederlands werden tussen 1970 en 2006 bij verschillende uitgeverijen tientallen albums uitgegeven. In het Spaans loopt de reeks nog steeds door en omvat al meer dan tweehonderd albums.

Er bestaat dus nog veel onontgonnen materiaal voor nieuwe vertalingen, dacht Reboot Comics. De uitgeverij start de nieuwe reeks vertalingen met deel 60 — na 51 delen bij De Schorpioen / De Vrijbuiter en 8 delen bij Arboris — dat de titel Missie Klimaatverandering krijgt. In het Spaans is dit het nummer 218 in de reeks Olé! Mortadelo en in hardcover deel 67 in de reeks Súper Humor Mortadelo. Het nieuwe album is te koop tegen 10,95 euro voor een softcover van 48 pagina's met een boekenlegger erbij.

De inhoud van het verhaal: "Het weer verandert in een flits. Het regent zachtjes en als je een keer met je ogen knippert, verbrandt ineens alles in de zon. Of het is windstil en dan steekt er opeens een wind op waar zelfs de stadsbussen niet veilig voor zijn... Er gaat hier iets helemaal mis! Iemand zit het klimaat te verpesten en de boel grondig te verzieken! Misschien is het wel een nieuw wapen, een briljante aanval of een soort nucleair ding... Maar wat het ook is, dit is zéker een taak voor de twee meest gerenommeerde probleemoplossers van ons land, onze rechtzetters van onrecht en de helderste lichten die wij kennen: Paling en Ko."

412

Salto & Ubba 3SC.
Tekenaar(s) Wilbert van der Steen
Scenarist(en) Wilbert van der Steen
Uitgeverij Steenbook


"Salto, een gay, plus size artiest, en zijn lief Ubba willen een Bearlesque Talentenshow organiseren, maar zijn rivaal Ponky loert in de coulissen. De verhalen draaien om de relatie tussen Salto & Ubba en hun vrienden. Een belangrijk thema is het waarmaken van dromen. In de serie speelt body positivity een relevante rol.

In deel 3 volgen we Salto & Ubba en hun vrienden bij de ontwikkeling van de Bearlesque Talentenshow. Maar ook de voortvarende Ponky met zijn show Ponky’s Parlor. Succes en tegenslag voeden Salto’s onzekerheid en angst. Ondertussen vraagt Ubba zich af wat te doen. Én de nieuwe eigenaars van de New Born Gym hebben grootse plannen."


413

Tex Willer Classics 19: De Profeet van de Hualpai SC.
Tekenaar(s)
Corrado Mastantuono
Scenarist(en)
Claudio Nizzi
Uitgeverij
Uitgeverij HUM!


"Deel 19 uit de zwart-witreeks van Tex Willer. Scenarist Claudio Nizzi krijgt weer ruim 220 pagina’s de tijd om z’n avontuur uit de doeken te doen. Een jonge Hualpai-indiaan krijgt een visioen en verzamelt een flinke legermacht 'om de bleekgezichten terug de Oceaan in te drijven'. Maar dat is buiten Tex Willer en z’n drie maten gerekend."


414

Torpedo 1972 2: Daar Waar het Pijn Doet SC.
Tekenaar(s) Eduardo Risso
Scenarist(en) Enrique Sánchez Abulí
Uitgeverij Uitgeverij HUM!


"Deel 1 van deze spin-off verscheen al in 2018 en alhoewel het scenario van Enrique Sánchez Abulí voor deel 2 toen al klaar lag, heeft het toch lang geduurd voordat het tweede deel in het Spaans werd gepubliceerd. Uitgeverij HUM! zet de vertaling door, zodat we meer te weten komen over Luca 'Torpedo' Torelli op leeftijd, samen met z’n loopjongen Rascal. Het zal niemand verbazen dat geweld en mooie vrouwen de boventoon voeren, maar altijd met een knipoog. Ondertussen verscheen er in Spanje ook al een derde deel, al is Eduardo Risso dan niet meer de tekenaar van dienst." Dat derde deel is getekend door de Argentijnse tekenaar Leandro Fernández die vooral Amerikaanse superheldenstrips tekent.


415


Voldongen - 40 Jaar Werk HC.
Tekenaar(s) Peter van Dongen
Uitgeverij Concerto Books


Lijvig (336 pagina's!) artbook met een volledig carrièreoverzicht van Peter van Dongen in beeld. Dit boek bundelt oud stripwerk, fragmenten van zijn oeuvre uit de laatste veertig jaar, illustraties voor diverse opdrachtgevers en héél veel reproducties van zijn originelen op vaak uitvergroot formaat. Inleidingen, toelichtingen, commentaren en anekdotes vervolledigen deze prachtige uitgave. Uiteraard ook een must voor de fans van Blake en Mortimer, want Peters bijdrage aan de stripreeks komt op tientallen pagina's eveneens aan bod met personagestudies, pagina's in potlood, geïnkte en ingekleurde resultaten en diverse illustraties voor ex librissen, speciale uitgaven, enzovoort. De uitgave van 49,95 euro is in hardcover.

"Voldongen - 40 Jaar Werk is de visuele biografie van een van Nederlands grootste stripvertellers. Peter van Dongen (1966) is de auteur van Muizentheater, Rampokan, en — naar de roman van Adriaan van Dis — Familieziek. Als tekenaar van de legendarische serie Blake en Mortimer stond een nieuw album van Van Dongen wekenlang op de eerste plaats van de Franse bestsellerlijsten. Ondertussen is hij als grafische verteller de voorganger in de Nederlandse reflectie van de bloederige koloniale scheiding van Nederlands-Indië.

Voldongen - 40 Jaar Werk is meer dan een rijk visueel overzicht. Het vervlecht een chronologisch overzicht met een thematische benadering. Zo zien we hoe zijn meer sociaal-realistische en echt Amsterdamse debuut verbonden is met zijn pioniersblik op Hindia Blanda (‘Nederlands-Indië’) en zelfs het meer commerciële Blake en Mortimer. Het is een hoogstnoodzakelijk boek over een Amsterdamse jongen uit de rivierenbuurt (van Chinese-, Duitse- en Ternataanse afkomst), die door en in zijn werk een man van meerdere werelden wordt en een van de grote beeldvertellers van zijn generatie."

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten