dinsdag 18 juni 2024

VOOR DE KOMENDE GOLF

 HI

Even een rustig weekje voordat de nieuwste golf arriveert.

416 / 417

Een Laatste Bom voor Bommen Berend HC / SC
Tekenaar(s) IJsbrand Oost
Scenarist(en) Hans Lijklema
Uitgeverij Syndikaat


Uitgeverij Syndikaat gooit zich de laatste jaren extra op strips met een educatief-historische insteek. Een Laatste Bom voor Bommen Berend is daar het nieuwste bewijs van. De strip is speciaal gemaakt voor de viering van 350 jaar Groningens Ontzet. "IJsbrand Oost, striptekenaar, bekend van de reeks Max Miller, en Hans Lijklema, grafisch ontwerper en auteur van onder andere de succesvolle Free Font Index-reeks, hebben de handen ineengeslagen om een avonturenstrip over deze historische gebeurtenis te maken. Voor beide auteurs, die nauw aan de stad Groningen verbonden zijn, was het een unieke kans om dit cruciale stukje vaderlandse geschiedenis voor een nieuwe generatie toegankelijk te maken."

"In het jaar 1672 wordt Nederland van alle kanten aangevallen door jaloerse buurlanden die uit zijn op de macht en rijkdom van ons land. In dit rampjaar wordt de stad Groningen belegerd door bisschop van Münster Bernard van Galen, ook wel Bommen Berend genoemd. Als Jurre en Maartje met hun schoolklas een bezoek brengen aan het Museum aan de A belanden ze op mysterieuze wijze in het Groningen van 1672, waar ze hun voorouder helpen de stad te verdedigen. Maar zal het ze lukken om terug te komen naar hun eigen tijd?"

418


Het Leven van een Loser 18: Inkoppertje HC.
Tekenaar(s) Jeff Kinney
Scenarist(en) Jeff Kinney
Uitgeverij Uitgeverij De Fontein

"Tot nu toe was de middelbare school niet bepaald een feest voor Bram Botermans. Dus als de gemeente het afbrokkelende gebouw dreigt te sluiten, is hij daar niet zo ontevreden over. Maar als Bram beseft dat dit betekent dat hij naar een andere school moet dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke, verandert hij zijn toon. Kunnen Bram en zijn klasgenoten hun school redden voordat deze voorgoed wordt gesloten? Of is dit het begin van een heel nieuw hoofdstuk voor Bram?"


419


Met Havank mee Danier's Fifties in HC.
1. Hoofden op Hol - 2. De Schaduw op de Tast
Tekenaar(s) Daan Jippes
Scenarist(en) Daan Jippes
Uitgeverij Just Publishers



160 pagina's tellende integrale op groot formaat van de kortstondige stripreeks Havank, aangevuld met schetsen, foto's en teksten van Daan Jippes alias Danier.

"Daan Jippes, een van Nederlands beste striptekenaars, debuteerde eind jaren 1960 in jeugdblad Pep. Zijn Bernard Voorzichtig: Twee Voor Thee geldt als absolute stripklassieker.

Midden jaren 1970 trok Jippes’ werk voor Donald Duck de aandacht van de Disney Studio’s. Hij verhuisde en werkte vele jaren voor Disney in Burbank, Californië. Daar droeg bij aan bekende tekenfilms, zoals Belle en het Beest en Aladdin.

Na terugkeer in Nederland maakte Jippes, onder het pseudoniem Danier (interessant voor de Franse markt) nieuwe albums, gebaseerd op de detectiveromans van Havank. Hij vond inspiratie bij zijn favoriete tekenaar, André Franquin, en diens werk voor de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot.

Dit boek bundelt deze reeds lang uitverkochte Havank-verhalen (Hoofden op Hol en De Schaduw op de Tast). Bovendien gaat Jippes, aan de hand van talloze voorbeelden, uitgebreid in op zijn fascinatie voor de jaren 1950 en de striptekenaars en hun werk uit die periode. Vooral Franquin komt aan bod.

Met Havank mee Danier’s Fifties in is een bijzonder boek boordevol strips, schetsen, foto’s, tekeningen, maar ook met nostalgische bespiegelingen van de stripgrootmeester zelf. Dit boek mag in geen enkele stripverzameling ontbreken!

Daan Jippes (1945) maakte als artdirector onder andere tientallen verhalen en omslagen voor weekblad Donald Duck. Hij werkte van 1980 tot 2005 voor de Disney Studio’s. In 2001 ontving Jippes de Stripschapsprijs voor zijn gehele œuvre."




420 / 421

Saboteuses 3: Muis HC / Luxe
Tekenaar(s) Thomas Du Caju
Scenarist(en) Jean-Claude van Rijckeghem
Uitgeverij Silvester


Derde deel van de reeks die uit zes delen zal bestaan.
"Londen, 1942. Hannah is een brave huismoeder die twee kinderen opvoedt in een stad die wordt geteisterd door bombardementen. Ze heeft een stoïcijns karakter maar weet niet goed meer wat ze daar eigenlijk zit te doen, wachtend op het einde van de oorlog, terwijl anderen zomaar verdwijnen of het land helpen te overleven. Uiteindelijk besluit ze zich te engageren, en aan te sluiten bij de S.O.E. Een paar maanden later in Normandië is Hannah Muis geworden en staat ze aan het hoofd van een verzetsnetwerk. De toestand wordt met de dag gespannener, door een mogelijke invasie is de Duitse bezetter meer dan ooit op zijn hoede en de opdrachten worden steeds gevaarlijker... Maar niets zal haar tegenhouden, want Muis is een... saboteuse!"

422


Texas Kid, Mijn Broer HC
Tekenaar(s) Igor Kordey
Scenarist(en) Darko Macan
Uitgeverij Silvester


In 2013 publiceerde Silvester het 64 pagina's tellende Stripboekgeschenk, een gratis album voor een jaarlijkse actie. Daarin stond een voorproefje van dit verhaal waar Igor Kordey en Darko Macan aan werkten. Samen maken ze de reeks Marshal Bass. Nu publiceert Silvester het complete verhaal van maar liefst 224 pagina's. "Dit is het verhaal van een vader en een zoon. Tomislav Brandt, de vader, beleeft een roerige jeugd vol oorlog, agressie en geweld. Na de oorlog bouwt hij een nieuw bestaan op als tekenaar van de stripheld Texas Kid. Het karakter is populair bij het volk en overleeft zijn maker. Jaren later beoefent zijn zoon Radovan hetzelfde beroep, maar als striptekenaar zal hij altijd in de schaduw van zijn vader blijven staan. Radovans leven verandert ingrijpend wanneer Texas Kid in levenden lijve bij hem voor de deur staat..."


423

Warrior Cats 1: De Verloren Krijger SC.
Tekenaar(s) James L. Barry
Scenarist(en) Dan Jolley
Uitgeverij Pelckmans


"Welkom in de spannende wereld van de Warrior Cats! Deze korte, nieuwe verhalen over de personages uit de boeken zijn perfect voor tussendoor of voor iedereen die meer wil weten over de achtergrond van de krijgers. Laat je meeslepen in de avonturen die bol staan van spanning, moed, en bovenal: de kracht van vriendschap.

In De Verloren Krijger duik je in het verhaal van de verbannen krijger Grijsstreep, die vastberaden is om zijn plek in de wildernis terug te vinden nadat hij door tweebenen gevangen is genomen. In dit meeslepende avontuur trotseert hij gevaren, sluit hij onverwachte bondgenootschappen en ontdekt hij de ware betekenis van loyaliteit."


424


Warrior Cats 2: Toevluchtsoord voor Krijgers SC.
Tekenaar(s) James L. Barry
Scenarist(en) Dan Jolley
Uitgeverij Pelckmans


"In Toevluchtsoord voor Krijgers is de reis van Grijsstreep en Millie om de DonderClan te vinden nog maar net begonnen als de katten worden geconfronteerd met een reeks gevaarlijke obstakels. Levend uit de tweebeenplaats komen, is lang niet zo eenvoudig als verwacht, en Millies onbekendheid met het leven in de wildernis maakt het niet makkelijker. Net wanneer een tijdelijk toevluchtsoord in zicht is, dreigt een conflict met een stam schuurkatten de twee voorgoed uit elkaar te drijven!"


425


Warrior Cats 3: De Terugkomst van de Krijger SC.
Tekenaar(s) James L. Barry
Scenarist(en) Dan Jolley
Uitgeverij Pelckmans

In De Terugkomst van de Krijger hebben Grijsstreep en Millie eindelijk het oude territorium van de DonderClan gevonden, maar tweebeenmonsters hebben het bos verwoest. Grijsstreep is bang dat al zijn Clangenoten zijn gedood of gevangen zijn genomen door de tweebenen. Millie staat erop dat ze blijven zoeken, en een oude vriend wijst de twee katten op het pad dat de Clans vele manen geleden volgden. Maar het gevaar is nog niet geweken en Grijsstreep vreest het ergste. Zijn Millie en hij aan een onmogelijke reis begonnen?"


426

Wie Me Raakt HC.
Tekenaar(s) Laurent Bonneau
Scenarist(en) Damien Marie
Uitgeverij Silvester

Dik one-shot van 224 pagina's door tekenaar Laurent Bonneau (De Knuffel, Metropolitan) op scenario van Damien Marie (God, De Keuken van de Duivel, Na de Hel, San Francisco 1906).

"Vijf jaar geleden werd Elisa geboren. En op een avond, bij gebrek aan voorleesboek bij het slapengaan, verzint Fabien samen met haar een fantastisch verhaal. De volgende dagen werpen ogenschijnlijk toevallige gebeurtenissen hem terug middenin het avontuur dat ze samen hebben bedacht. Hoewel hij beseft dat het allemaal slechts een toevallige samenloop van omstandigheden is, ziet hij het als een teken dat hij zijn leven grondig moet veranderen... Wie Me Raakt is een eigentijds en intimistisch verhaal over de dialoog tussen een veertigjarige vader en zijn dochtertje, en hoe die zijn hele kijk verandert op de realiteit die hem omringt."