maandag 8 juli 2024

En gaan we het halen

 En gaan we het halen ?.

495


Aldobrando HC.
Tekenaar(s) Luigi Critone
Scenarist(en) Gipi
Uitgeverij Lauwert Uitgeverij

Luigi Critone is tegenwoordig bekend als de tekenaar van De Schorpioen als opvolger van Enrico Marini. Hij tekende ook een album in de conceptreeks Zeven en de reeks De Roos & het Kruis. Enkele jaren geleden tekende hij op scenario van zijn Italiaanse landgenoot Gipi (Aantekeningen voor een Oorlogsverhaal, een verhaal, De Onschuldigen) het kleurrijke Aldobrando, een dikke meeslepende strip van 208 pagina's. Het is een inwijdingsverhaal met fantasy-elementjes waarbij we de avonturen van een naïeve jongen in de grote boze buitenwereld volgen.

"Voordat hij naar beneden ging om te vechten, vertrouwde Aldobrando’s vader hem toe aan een magiër. De magiër moest hem beschermen en opvoeden tot hij oud genoeg was om de wijde wereld te ontdekken. Enkele jaren later liep de bereiding van een toverdrank uit op een tragedie. De magiër, die ernstig gewond was geraakt aan zijn oog door een kat die niet wilde koken, vroeg zijn jonge beschermeling dringend om raveliaan voor hem te gaan halen. Maar hoe kan je de weg weten in de plantkunde als je nog nooit een voet buiten het huis hebt gezet en geboren bent om te sterven met de moordenaar van de zoon van de koning van Tweefonteinen?"


496

Hope One 1 HC.
Tekenaar(s) 'Fane
Scenarist(en) 'Fane
Uitgeverij Lauwert Uitgeverij


'Fane dankt zijn grootste bekendheid als een van de tekenaars van de populaire gagreeks Joe Bar Team. Van zijn overige œuvre raakte enkel Streamliner vertaald door de alweer verdwenen uitgeverij RoaRrr. Het tweeluik Hope One kwam in 2019-2020 uit in het Frans. De tekeningen van deel 2, dat later dit jaar is te verwachten bij Lauwert Uitgeverij, liet hij over aan Grelin. Het verschil in tekenstijl tussen beide delen benadrukt wel dat dit niet zomaar een sf-strip met een psychologische steekspel is...

"Megan Rausch herstelt slecht van haar lethargie: misselijkheid, geheugenproblemen, paranoia... Ondanks de behandeling en de welwillendheid van haar partner aan boord, glijdt de jonge passagier steeds verder weg in waanzin... Er is geen teken van leven op de Aarde. Afgezien van zij twee is alles dood. Onvruchtbaar. Wat heeft het voor zin om de ramp te overleven als terugkeren naar de Aarde onmogelijk lijkt?..."


497

 Josje Scoort! 1 SC
Tekenaar(s) Roelof Wijtsma
Scenarist(en) Willem Ritstier
Uitgeverij Uitgeverij Personalia


Josje Scoort! is een nieuwe samenwerking tussen tekenaar Roelof Wijtsma en Willem Ritstier. Een eerdere samenwerking was een comeback van de voetbalstrip Roel Dijkstra op vraag van het stripblad Eppo. Na twee avonturen, de delen 22 en 23 in 2017-2018, moest Roel zijn voetbalschoenen voorgoed aan de haak hangen.

In 2021 legde Ritstier de totstandkoming van Josje Scoort! als volgt aan ons uit: "Na twee avonturen van Roel Dijkstra  werd de strip stopgezet. Jammer, want Roelof en ik hadden er veel plezier in om deze verhalen uit te werken. Roelof was de gedroomde tekenaar voor dit soort strips en daarom besloten we onze samenwerking voort te zetten en bedachten we een nieuwe opzet. Dat werd een serie korte verhalen voor een jonger publiek met een meisje van rond de dertien jaar. We hebben haar Josje genoemd. Naast het voetballen komen er ook maatschappelijke onderwerpen aan bod. Het moet vooral een strip van deze tijd worden, die kan inspelen op de hedendaagse ontwikkelingen."

Josje Scoort! creëerden beide heren voor het stripblad Jump. Het album bevat al deze verhalen, aangevuld met een kort verhaal uit het meidenblad Tina en één gloednieuw verhaal. Op het album prijkt het cijfer 1, het zou dus niet bij een eenmalig album kunnen blijven.

De inhoud van deel 1: "Voetballen is de grootste hobby van Josje. Daarom gaat ze, zodra ze is verhuisd, op zoek naar een voetbalvereniging in het nieuwe dorp. Het wordt het gemengde team Kalkberg '90, waarin Josje al meteen opvalt. Ze ontmoet Arezo, die ook graag voetbalt en later door Josje wordt geïntroduceerd bij Kalkberg '90. Samen met haar en de andere spelers beleeft Josje uiteenlopende avonturen waarbij ze op haar eigen manier een dierenasiel van de ondergang redt en opkomt voor haar vrienden als zij gepest worden."

498

De Avonturen van Kapitein Rob 13: De Schat van Opa Larsen (heruitgave) HC.
Tekenaar(s) Pieter Kuhn
Scenarist(en) Pieter Kuhn
Uitgeverij Uitgeverij Personalia


"Kapitein Rob mag dan een echte zeeman zijn, toch slaagt hij er met enige regelmaat in zijn zeilschip De Vrijheid naar de kelder te jagen. Zo ook in De Schat van opa Larsen, waarin De Vrijheid II in de golven verdwijnt en Rob uitgeput naar een ziekenhuis wordt gebracht. Gelukkig maar, want hier ontmoet hij de bejaarde zeeman opa Larsen die hem op zijn sterfbed vertelt over een grote schat die hij heeft verstopt. Met zijn trouwe kornuiten Taaie Toon en Skip zeilt Rob een nieuw avontuur tegemoet. Hoe? Met De Vrijheid III natuurlijk."


499

De Avonturen van Kapitein Rob 14: De Zwerftocht van de Vliegende Hollander (heruitgave) HC.
Tekenaar(s) Pieter Kuhn
Scenarist(en) Pieter Kuhn
Uitgeverij Uitgeverij Personalia
 

"Alle hens aan dek, want Pieter Kuhn verkeerde bij de creatie van Het Geheim van de Vliegende Hollander in topvorm. Dankzij het historisch oog reist Rob terug in de tijd en vindt hij zichzelf terug op het dek van De Vliegende Hollander. Het duurt niet lang of Rob ontdekt het geheim achter de merkwaardige zeemanskunsten van de geheimzinnige kapitein Van der Decken. Maar zal het Rob lukken te ontsnappen van het schip dat moet varen tot ‘de jongste dag’?"


500


De Avonturen van Kapitein Rob 15: De Onderwereld van Prof. Lupardi (heruitgave) HC.
Tekenaar(s) Pieter Kuhn
Scenarist(en) Pieter Kuhn
Uitgeverij Uitgeverij Personalia

"Een superschurk als professor Lupardi is niet zomaar verslagen en in De Onderwereld van Prof. Lupardi keert de boosaardige geleerde — flink geholpen door zijn assistent Yoto — dan ook ijzersterk terug. Lupardi brengt een leger op de been dat bestaat uit een merkwaardig allegaartje van potvissen, Victoriapinguïns en mensen. Niets lijkt hem nog tegen te kunnen houden. Maar dan gaat het alarm af als een klein zeilschip het eiland van Lupardi nadert. Aan het roer staat Kapitein Rob."


501

De Avonturen van Kapitein Rob 16: Het Rijk van de Witte Mammouth (heruitgave) HC.
Tekenaar(s) Pieter Kuhn
Scenarist(en) Pieter Kuhn
Uitgeverij Uitgeverij Personalia


"De hulp van Kapitein Rob wordt ingeroepen om zijn goede vriend majoor Ross te zoeken die spoorloos is verdwenen. Met zijn oude tegenstander Cigaret-Larry reist onze zeeheld naar de ijzige koude van de Noordelijke IJszee waar het rijk van de witte mammouth op ontdekking ligt te wachten. De bevolking bereikt dankzij het geheimzinnige pyriet een gezegende leeftijd, maar De Generaal wil het pyriet voor zichzelf houden en weet met een speciale tank tot de verborgen wereld door te dringen. Kan Rob hem nog stoppen?"


502 / 503


De Kennedy Files 4: Mythe in de Maak HC / SC.
Tekenaar(s) Erik Varekamp
Scenarist(en) Mick Peet
Uitgeverij Scratch Books


Vervolg van de biografische stripreeks van de befaamde — en ook wel beruchte — Kennedy-clan, en nog wel in een Amerikaans verkiezingsjaar van belang. De reeks verschijnt intussen ook in het Engels, Duits en Frans. Voor dit vierde deel, met de titel Mythe in de Maak, schreef Nigel Hamilton een epiloog. Zijn boek JFK: Reckless Youth, over de jonge John F. Kennedy, schopte het tot een minireeks voor de Amerikaanse televisie. Hij schreef ook over het leven van Thomas Man, Bill Clinton, een sliert Amerikaanse presidenten in American Caesars en generaal Bernard Montgomery.

"Als ambassadeur Joe Kennedy zich realiseert dat zijn eigen politieke carrière door zijn isolationisme en lafhartige gedrag in Londen voorbij is, richt hij zich op die van zijn zoons. Aanvankelijk zet hij in op de oudste van de twee, Joe Jr. maar die komt, op zoek naar heldenstatus tijdens de Tweede Wereldoorlog, door een tragisch ongeval om het leven. Dan is de beurt aan zijn tweede zoon, Jack. De ambassadeur zet alles op alles om JFK klaar te stomen voor het grote werk: het presidentschap. De eerste stap is om van Jack een oorlogsheld te maken. Daarmee is de mythe in de maak."


504


Koffiedrinken met Ed 1: Daar Zijn We Dan!SC.
Tekenaar(s) Niels Popkema
Scenarist(en) Guus Oosterbaan
Uitgeverij Uitgeverij Personalia


"Ed is een gezelschapsmens waarmee het goed koffiedrinken is. Maar Ed is ook een vat vol tegenstrijdigheden, een wispelturig karakter, onvoorspelbaar tot op het bot. Zijn gemoedstoestand kan in luttele seconden omslaan van zware schompes-verveling tot energieke moed en levenslust, zodra snode plannen zich aandienen waarmee hij hoopt, al dan niet gegrond, de mensheid weer eens te slim af te zijn. Ed tapt uit een onuitputtelijk vat van onverwachte transformaties; van lamlendige zeiksnor tot gluiperige saboteur, van ordelijke stripstort-medewerker tot egoïstische kantjes- ervan-af-loper, en van Nobelprijswinnaar tot kleinzerige nietsnut. Met Ed kun je alle kanten op, voor elk wat wils! Ed moodswingt er zonder blikken of blozen op los. Never a dull moment dus. Ed bewijst dat zelfs pietepeuterige en bekrompen misdaad loont, en wordt daarbij vaak geholpen door een flinke dosis toeval en geluk. Henkie, een slungel met jampotglazen en een knaloranje Coupe Tagliatelle, is Eds beste vriend door dik en dun, steun en toeverlaat en trouwe metgezel. Zoals het een goede sidekick betaamt is Henkie naïef, dienstbaar en onderdanig. Maar zijn luie, betweterige aard en financieel ongezonde status maken hem ook een zielsverwant van Ed."

505

De Kosmonaut HC.
Tekenaar(s) Jan Vriends
Scenarist(en) Jan Vriends
Uitgeverij Scratch Books
 

"Vladimir is wetenschapper in een groot laboratorium. Hij is een waardevolle en toegewijde medewerker. Hij houdt er ook van om alleen te zijn, thuis, in zijn kleine appartement. Dan wordt hij gepromoveerd om zijn werk in de ruimte te gaan voortzetten, in een kleine raket. Daar wordt hij verliefd op de kosmonaut die hem bevoorraadt, al ontmoet hij haar maar kort. Maar het ruimteschip moet een noodlanding maken op het erf van een verafgelegen boerderij. Vladimir helpt de oude boerin met de dagelijkse werkzaamheden en probeert ondertussen zijn raket te repareren. Zo leert hij een heel ander leven kennen.

"Jan Vriends (Helmond, 1970) is professioneel stripmaker sinds 1994. Hij schreef en tekende strips voor onder andere Webber, Fancy en Zo Zit Dat. Jan is de bedenker en maker van de lang­lopende en populaire strip Brugpieper Roos Vink en de redactiestrip Tina voor tijdschrift Tina. Daarnaast maakt hij strips rond zijn personage Janjaap, waaronder de graphic novels Cowboy John en De Kosmonaut. Van 2024 tot en met 2026 is Jan Stripmaker des Vaderlands."


506

Morgen Weer een Brt: Kind aan Huis SC.
Tekenaar(s) Bart Schoofs
Scenarist(en) Bart Schoofs
Uitgeverij Oogachtend


Wekelijks tekent Bart Schoofs een gag voor het weekblad Knack. Dit is een nieuwe bundeling van 56 pagina's. Op de achterflap staat onderstaande boodschap van Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.

"Ze luchten op, de tekeningen van Bart Schoofs. Ze bewijzen dat het allemaal niet onopgemerkt is gebleven: de kneuterigheid, de helaasheid, de kleine berekeningen tegen beter weten in. Schoofs geeft de banaliteit kleur, schildert onze tekortkomingen groen en viert de grap van het bestaan, zonder pointe, vanzelfsprekend. Doe uzelf een cadeau en lach, onhoorbaar of uitbundig."


507


Onmogelijke Mensen SC.
Tekenaar(s) Julia Wertz
Scenarist(en) Julia Wertz
Uitgeverij Scratch Books

Openhartig autobiografisch werk over een jonge, uitermate functionele alcoholiste, gepresenteerd met humor door de New Yorkse Julia Wertz.

"Dit boek opent met de desastreuze afloop van een trip naar Puerto Rico waarbij Julia midden in de wildernis verbijsterd naar de gehuurde Jeep staart, die ze net heeft gecrasht. Vanaf hier springt het verhaal terug in de tijd naar het begin van haar vijf jaar lange gevecht met alcoholisme, inclusief groepstherapie, terugvallen, relaties met slechte afloop en een onaangekondigde uitzetting uit haar appartement in New York. Niet het typische verhaal van een verslaving die in een rechte lijn van de bodem van de put naar volkomen herstel leidt. Onmogelijke Mensen schetst een veel realistischer beeld. Wertz beschrijft met onverschrokken openheid en humor de frustrerende weg van vallen en opstaan."


508 / 509

Pep Nu! HC / SC.
Tekenaar(s) diverse auteurs - Pep Nu!
Scenarist(en) diverse auteurs - Pep Nu!
Uitgeverij Uitgeverij L


Ger Apeldoorn is de grote bezieler van dit project om in 2023 nogmaals het legendarische, Nederlandse stripblad Pep te vieren dat in 2022 zestig jaar geleden voor het eerst verscheen. Het liep tussen 1962 en 1975. Apeldoorn schreef met het rijkelijk geïllustreerde De Jaren Pep al een meermaals herdrukt naslagwerk over Pep. De redacteur, die zelf is verbonden aan het huidige stripblad Eppo, schreef daarna ook De Jaren Eppo. Eppo ontstond uit het samensmelten van de twee striptijdweekbladen Pep en Sjors.

Pep Nu! is een eenmalig magazine van 96 pagina's (100 pagina's als je de coverpagina's meetelt), "voor iedereen die vroeger Pep las". Het uitgangspunt is: "Wat zou er in Pep staan als het nu gemaakt zou worden! Dat wil zeggen: veel avontuur, veel verrassing, een beetje poëzie en een flinke dosis spot." Apeldoorn wilde het vullen met gloednieuwe strips van tekenaars die ooit voor Pep hebben getekend, erin hebben gedebuteerd en tegelijk van stripmakers die toen nog niet geboren waren. Ook voor wie minder of niet vertrouwd is met Pep krijgt waardevol vertier krijgen door nieuw werk te kunnen lezen van een imposant lijstje stripmakers.

Dat lijstje bestaat uit onder meer Martin Lodewijk, Daan Jippes, Dick Matena, Frits van der Heide, Hanco Kolk, Uco Egmond, Jan van Haasteren, Robert van der Kroft, Henk Kuijpers, Fred de Heij, Thé Tjong-Khing, Irene Berbee, Eric Heuvel, Milan Hulsing, Willem Ritstier, Hisko Hulsing, Erwin Suvaal, Paul Teng, Marcel Gotlib, Elianne Gerrits, Rob Derks, Romano Molenaar, Menno Wittebrood, Luca Salvagno, Robbert Damen, Michiel Offerman, Erik Kriek, Remco Polman, Wilfred Ottenheijm, Roel Venderbosch, Bob op 't Land, de Franse auteur Alexis...

Alle nieuwe verhalen houden verband met de oude Pep. Zo tekende Fred de Heij een moderne piratenstrip (Roodbaard was een van de reeksen uit Pep), Paul Teng bereidde een indianenverhaal voor met een twist. Milan Hulsing leverde een kort verhaal in de traditie van Corto Maltese, enzovoort. Bovendien zijn er nieuwe korte verhalen te lezen van Agent 327, Johnny Goodbye en Cocco Bill die in Pep zijn groot geworden.




510 / 511


Rembrandt 2: Zelfportret SC
Tekenaar(s) Pieter Hogenbirk
Scenarist(en) Herman Roozen
Uitgeverij Uitgeverij Personalia


Dit album verschijnt met twee licht verschillende covers. De Jump-editie is de brave versie met een zelfportret van Rembrandt op het schilderij. Op de "grote mensen editie" tekent Rembrandt zichzelf naakt in bed met even bloot vrouwelijk gezelschap. De inhoud van beide albums bevat dezelfde reeks gags die ook in het stripblad Jump waren te lezen.

“Mijn naam is Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Ik ben kunstschilder in Amsterdam. Mijn specialiteiten zijn portretten en Bijbelse voorstellingen. Mijn werk is zeer gewild bij kunstkenners en particulieren. In mijn vrije tijd verzamel ik bijzondere voorwerpen uit verre landen. Of ik verpoos in een etablissement in de stad met mijn boezemvriend Jan Six. Ik ben overal een graag geziene gast, waarschijnlijk omdat ik zo’n levensgenieter ben. Ik woon aan de gracht, samen met mijn... euh... met Geertje, mijn zoon Titus en dienstmeid Hendrickje. Op de portretten hierboven zie je ook nog ons hondje Kwast en dokter Tulp. Liever had ik daar een portret van Jan gehad, maar dokter Tulp bood meer. Dat wil zeggen: ik hoefde de doktersrekening niet te betalen als ik een portret van hem maakte.”



512


Theo van den Boogaard 1: Goedsniks of Kwaadsniks SC.
Tekenaar(s) Theo van den Boogaard
Scenarist(en) Theo van den Boogaard
Uitgeverij Uitgeverij Personalia


"Het werd tijd voor een kloek koffietafelboek met het oeuvre van Theo van den Boogaard. Maar dan zijn we tien jaar verder voordat zoiets af is. Dus waarom niet alles ophappen in delen die met korte tussenpozen zullen verschijnen? In de eerste twee delen van die eindeloze reeks zijn de cartoons gebundeld die Van den Boogaard tussen 2018 en 2024 heeft gemaakt. De tekeningen zijn niet ouderwets op de computer, maar handmatig ingekleurd door de tekenaar met transparante kleureninkten."


513

Theo van den Boogaard 2: Hap Snap SC.
Tekenaar(s) Theo van den Boogaard
Scenarist(en) Theo van den Boogaard
Uitgeverij Uitgeverij Personalia


514

 
De Vrouw met de Ster HC.
Tekenaar(s) Anthony Pastor
Scenarist(en) Anthony Pastor
Uitgeverij Lauwert Uitgeverij


264 pagina's bloedig westernplezier in een ijskoud landschap! De Vrouw met de Ster is de eerste vertaling van het werk van Anthony Pastor. Het is tot nu toe ook zijn best onthaalde strip.

"Montana, eind negentiende eeuw. Twee voortvluchtigen, Zachary en Perla, verschuilen zich toevallig in hetzelfde verlaten dorp. De aanvankelijke achterdocht maakt plaats voor samenwerking, die noodzakelijk is wanneer hun achtervolgers hen vinden en hun schuilplaats belegeren. De gelegenheids bondgenoten moeten vechten voor hun leven, tegen een samenleving die hen ter dood heeft veroordeeld."

Zo de vijfhonderd is gepasseerd.

En ja niet alle titels komen tegelijk binnen.

vroeger werd je geleverd door twee of drie partijen en vandaag denkt iedereen dat hij het maar zelf moet doen.

veel meer strips in de winkel en niet zichtbare titels zijn ook in de webwinkel te vinden.

En  nu op naar de zeshonderd.




Geen opmerkingen: