dinsdag 24 oktober 2023

DAEDALUS IN OKTOBER

 HI

HIERBIJ DE OKTOBER RELEASE.



24 Uren van Le Mans 5: 1952-1957 De Triomf van Jaguar SC.
Tekenaar(s)
Christian Papazoglakis
Scenarist(en)
Denis Bernard
Uitgeverij
Daedalus


"24 uur van Le Mans, 1957. Na een ongelooflijke samenloop van omstandigheden behaalt Jaguar zijn vijfde zege in Le Mans, met vier van zijn befaamde D-Types aan de leiding. Na dat exploot spreekt een journalist met ‘Lofty’ England, technisch en sportief directeur bij Jaguar. Ze hebben het over de geschiedenis van het merk: van de naamsverandering van ‘SS’ (dat na de Tweede Wereldoorlog nogal misplaatst klinkt) naar Jaguar tot de eerste deelname in de autosport en de eerste momenten van glorie... Dankzij dat interview volgen we, in flashbacks, een scharnierperiode voor het mythische merk Jaguar, waarvan de racegeschiedenis nauw verbonden is met de geschiedenis van de 24 uur van Le Mans."



 Bob Morane 2: Gevangen in de Tijd HC.
Tekenaar(s)
Paolo Grella
Scenarist(en)
Christophe Bec
Eric Corbeyran
Uitgeverij
Daedalus


Er zijn geen zekerheden meer. Na amper twee albums gooide Paolo Grella de handdoek in de ring voor de zoveelste herstart van de stripreeks Bob Morane. De jongste versie verschijnt in vertaling bij Daedalus. De Franstalige reeks wordt gepubliceerd bij Soleil. De scenaristen Christophe Bec en Eric Corbeyran hebben inmiddels een nieuwe tekenaar gevonden in de persoon van Ivan Rodriguez. Hij werkte al mee aan onder meer comicreeksen van Star Wars, Doctor Who en Vampirella.

Daar ging dus wat tijd over, maar Bec kondigde alvast deel 3 aan. Hij gaf er ook nog de volgende info bij: "Bob en Bill zijn binnenkort terug in een nieuw avontuur dat hen terugbrengt naar de tijd van de oorlogen tussen de Hettieten en de Egyptische legers van Ramses II. Dit is een album dat ik samen met Corbeyran heb mogen schrijven, net als de vorige twee."

Ook in deel 2 reizen Bob en Bill terug naar het verleden. "In hun controlekamer lokaliseren de observatoren van de Eon-sectie een vortex in het laat-krijt, 66 miljoen jaar geleden, in de buurt van de Golf van Mexico. Op hetzelfde moment ontdekt Bob Morane, in een crypte onder zijn huis, een vreemde tijdspiraal en een... kleine dinosaurus! Bob kan niet weerstaan aan de verleiding om de prehistorie in te duiken. Aan het hoofd van een expeditie gaat hij op zoek naar de oorsprong van deze mysterieuze fenomenen waarachter een nieuwe boosaardige vijand schuilgaat..."



Edgar P. Jacobs: De Doemdromer (herdruk) SC.
Tekenaar(s)
Philippe Wurm
Scenarist(en)
François Rivière
Uitgeverij
Daedalus


Na de snel uitverkocht geraakte hardcover en de ook al uitgeputte softcover is het tijd voor een nieuwe herdruk van enkel de softcoverversie van deze biografie in stripvorm van Edgar P. Jacobs, de schepper van Blake en Mortimer.

De auteurs zijn tekenaar Philippe Wurm (De Rochesters) en scenarist François Rivière. Wurm heeft zelf nog proefplaten getekend voor Blake en Mortimer. Rivière schreef onder meer De PI van Hollywood en Victor Sackville én het Blake en Mortimer-buitenreeksalbum De Bruid van Dr Septimus. Hij was bovendien een persoonlijke vriend van Jacobs. Voor zijn verhaal baseerde hij zich op gesprekken die hij met Jacobs heeft gevoerd en de vele interviews die Jacobs gaf.

In 2012 verscheen al eens een stripbiografie van Jacobs: Het Jacobs-teken, door Louis Alloing en Rodolphe, eveneens vertaald door Daedalus. Dat album verkocht toen ook erg goed.



Island 1: Deus Ex Machina SC.
Tekenaar(s)
Pierre Waltch
Scenarist(en)
Sébastien Mao
Uitgeverij
Diedeldus


Eerste deel van een tweeluik over een jongen die probeert te overleven in de wildernis. In het album van 72 pagina's zit een uitgebreide survivalgids voor jonge avonturiers. Mocht je ooit zelf op een onbewoond eiland stranden, dan ben je alvast voorbereid.

"Op een mooie zomerdag gaan vijf kinderen, samen met hun monitor, varen op de oceaan. Het droomuitje wordt al snel een nachtmerrie wanneer een reuzegrote golf hun wankele bootjes meesleurt. Als bij wonder spoelt Alex aan op het strand van een onbewoond eiland waar hij zal moeten overleven en, vooral, zijn vrienden terugvinden. Hebben zij het overleefd? Was hun schipbreuk eigenlijk wel puur toeval? En welk mysterieus wezen maakt toch dat helse lawaai in het woud?"



Karolus Magnus - De Barbarenkeizer 2: Brunhildes Verraad HC.
Tekenaar(s)
Eon
Scenarist(en)
Jean-Claude Bartoll
Uitgeverij
Daedalus


"Karolus Magnus, die we vandaag kennen als Karel de Grote, is de oudste zoon van de eerste koning van de Karolingische dynastie: Pepijn de Korte. Om zijn koninkrijk uit te breiden, moet hij de strijd aanbinden met zijn buurlanden. Zo groeit hij stilaan uit tot Keizer van het Westen, naar het voorbeeld van de keizers van het antieke Rome. Hij neemt het daarbij op tegen andere volkeren, prinsdommen en rijken. In Wasconië wordt Artza, de voormalige gijzelaar van de Franken, achternagezeten door de volgelingen van zijn oom Irrumendi, die ook al zijn vader, de hertog van Wasconië heeft gedood. Verder naar het zuiden zet Karolus Magnus zijn lange tocht door de Pyreneeën verder en slaat zijn kamp op voor de impostante omwalling van Zaragoza. Brundhilde en Marwan verdwijnen in de stad, die in rep en roer staat..."



Klei HC
Tekenaar(s)
Loïc Godart
Scenarist(en)
Fabrice Colin
Franck Bouysse
Uitgeverij
Daedalus


Verstripping van de roman van Franck Bouysse die samen met Fabrice Colin het scenario voor de stripversie verzorgde. Die is getekend door Loïc Godart, meteen zijn eerste album in vertaling.

"Diep in de Cantal, in die hete augustusmaand van 1914, maken de mannen zich op voor de oorlog. Joseph, vijftien jaar oud, moet de familieboerderij leiden, samen met zijn moeder, zijn grootmoeder en Léonard, de oude buurman die zijn vriend is geworden. In het aangrenzende domein zwelgt Valette, die door een verminkte hand niet in aanmerking komt voor legerdienst, in zijn verbittering en woede. Hij moet onderdak bieden aan zijn schoonzus, Hélène, en haar dochter Anna. De komst van die twee vrouwen gooit de onveranderlijke orde van het leven in de bergen grondig overhoop."



De Kronieken van Atlantis 1: Eoden, de Krijger HC.
Tekenaar(s)
Stefano Martino
Scenarist(en)
Stefano Martino
Uitgeverij
Daedalus


Start van een epische fantasytrilogie die zich op het verloren continent Atlantis afspeelt. Stefano Martino is hier de tekenaar en scenarist van. Hij schrijft voor het eerst een stripreeks. Op zijn palmares prijken als tekenaar bijdrages aan De Zonen van Rome, De Meester-Inquisiteurs, Orakel, De Orde van de Drakenridders, Orks & Goblins, De Wouden van Opaal, maar ook comicreeksen als Doctor Who en Stranger Things. De gelimiteerde hardcovereditie is 8 pagina's dikker. Je krijgt er een schetsdossier bij.

"De waanzin van de mens. De val van een beschaving. 28428 v.C. Het vergeten continent Atlantis. Tien jaar geleden is de oorlog geëindigd. Eoden is er niet alleen een arm verloren, maar ook de zin om nog bij de zijnen te leven. Hij leeft teruggetrokken uit de maatschappij, in een hut op een eiland waar, op een ochtend, een boot aanmeert. Ze zijn naar hem op zoek. Zijn broer, die op de troon zit, wordt gemanipuleerd door Hak-Na de hogepriester van de cultus van Rankoom, die zijn geest benevelt met drugs... De ondergang van het koninkrijk van zijn broer kan Eoden weinig schelen, maar ook koningin Leyon zou weleens het slachtoffer kunnen worden van die ondergang. Wanneer hij de naam hoort van de vrouw van wie hij altijd is blijven houden, voelt Eoden een steek. Als haar leven gevaar loopt, moet hij haar redden..."





Legende 8: In Vrouwenhanden HC.
Tekenaar(s)
Stéphane Collignon
Scenarist(en)
Ange
Uitgeverij
Daedalus


Sinds deel 7 hebben Stéphane Collignon en Ange de reeks van Yves Swolfs voortgezet. In het Frans is deel 11 voor later dit jaar aangekondigd. Intussen krijgen we de vertaling van deel 8. Daedalus brengt het album ook nu weer uit in softcover, hardcover en een gelimiteerde hardcover in zwart-wit.

"Tristan von Halsburg zit in het hoge noorden, waar hij met de rechtmatige troonsopvolger, Abel Plovpenning, de troon van Denemarken probeert te veroveren. Maar ook Margrete Plovpenning aast op die troon, en op Tristans hart. In Halsburg staat Diederik de Ontaarde voor de poorten van het kasteel van Humbeline. De hertogin wankelt, weifelt, is ze wel sterk genoeg om het hertogdom te redden? In In Vrouwenhanden staan de vrouwen centraal, zowel in Denemarken als in Halsburg houden zij de touwtjes strak in handen."



Meta-Baron 8: Dargona de Proto-wachter SC.
Tekenaar(s)
Pete Woods
Scenarist(en)
Jerry Frissen
Uitgeverij
Daedalus


"In dit album maken we kennis met twee kinderen van de Meta-Baron met twee tegengestelde lotsbestemmingen: enerzijds heb je Adal, die heeft gezworen zijn vader te vinden en te doden, anderzijds heb je Dargona, die niks weet over haar afkomst. Zij heeft de rol van Meta- Wachter op zich genomen en draagt nu het evenwicht van de wereld op haar schouders. Wanneer de paden van Adal en Dargona kruisen, begint er een verhaal van liefde en dood..."



 

Orks & Goblins 13: Kor'nyr SC.
Tekenaar(s)
Pierre-Denis Goux
Scenarist(en)
Sylvain Cordurié
Uitgeverij
Daedalus


"Ourann, het Land der Winden, wordt de laatste tijd geteisterd door plunderaars. De geweldenaars hebben het gemunt op orks en zaaien dood en vernieling. Kor’nyr, de oude khan, roept de stamhoofden samen om een leger samen te stellen dat de plunderaars de baas kan, maar ook om het volk te verenigen, zodat ze hun eigen lot kunnen bepalen. Kor’nyr slaagt er helaas niet in iedereen van zijn ideaal te overtuigen..."



Rider on the Storm 3: Rome SC.
Tekenaar(s)
Baudoin Deville
Scenarist(en)
Géro
Uitgeverij
Daedalus


In 2015 verscheen het slot van deze actiereeks in het Frans, nu pas in vertaling. Intussen stootte tekenaar Baudoin Deville door naar het tekenen van de heldin Kathleen Van Overstraeten die in verschillende albums (Glimlach 58, Brussel 43, Leopoldstad 60, Inno 67) bij uitgeverij Anspach belangrijke Belgische feiten uit de twintigste eeuw meemaakte.

"Gaspard kan het verleden niet loslaten en reist naar Italië, op zoek naar zijn echte vader. Hij ontmoet er Mauro en de graaf van de beroemde Agustafamilie, stichter van het gelijknamige merk en hoofd van de wereldberoemde renstal. Zijn grote ster, Ago, is net overgelopen naar Yamaha en de graaf ziet al snel dat Gaspard een ongelooflijk talent is. Hij besluit hem onder zijn vleugels te nemen. Gaspard zet geweldige tijden neer en voert tegelijk ook nog steeds zijn eigen, persoonlijke onderzoek. Wanneer hij zich opmaakt voor het Italiaanse kampioenschap, gooit een onverwachte ontdekking alles overhoop..."



De Wijsheid van Mythes 7.3: Herakles 3/3: De Apotheose van de Halfgod SC.
Tekenaar(s)
Pierre Taranzano
Scenarist(en)
Clotilde Bruneau
Uitgeverij
Daedalus


Slotalbum van de Herakles-cyclus die de zevende minireeks binnen De Wijsheid van Mythes vormt.

"Door Kerberos te vangen, voltooit Herakles het twaalfde en laatste van zijn werken. Samen met de driekoppige hond brengt hij ook zijn neef Theseus mee uit de onderwereld. Hij heeft hem beloofd dat hij, Herakles, behoeder van Kalydon zal worden. Daarvoor moet hij trouwen met een van de zussen van Meleagros, de overleden zoon van de koning van de versterkte stad. Wanneer hij in de stad aankomt, verneemt hij van koning Oineus dat hij hem de hand zijn dochter, Deianeira, pas schenkt als Herakles de rivier-god, Acheloos, heeft verslagen. Wanneer hij het monster heeft geveld, mag Herakles aan de zijde leven van een vrouw, van wie hij — tot zijn verrassing — gaat houden. Maar zonder dat hij het beseft, nadert vanaf dat moment de dood met rasse schreden, want hij moet het opnemen tegen de lastigste vijand ooit: de verveling..."



Wunderwaffen 15: Operatie Gomorra HC.
Tekenaar(s)
Maza
Scenarist(en)
Richard D. Nolane
Uitgeverij
Daedalus


"Churchill is ontsnapt aan een V2 die op Londen is gevallen en de twijfels over de stoutmoedige aanval op Wewelsburg zijn van de baan. Wat volgt, is een race tegen de tijd. De Bezoeker heeft eindelijk uitgelegd wat hij verwacht van de Duitsers, de plannen voor Nieuw-Auschwitz zijn een ware verschrikking. Komt de vliegende atoombom van Operatie Gomorra op tijd om de kaarten te herschikken?"



 Wunderwaffen Stelt voor: Zeppelin's War 3: Zeppelin contra Pterodactylus HC.
Tekenaar(s)
Vicenç Villagrasa
Scenarist(en)
Richard D. Nolane
Uitgeverij
Daedalus


Hierna nog één album en Daedalus heeft de Franstalige reeks helemaal bijgebeend. In 2021 verscheen deel 4 in het Frans. Dat was het eerste van de nieuwe tekenaar Félix Ruiz die vooral actief is voor de comicmarkt.

"Eind 1916. Raspoetin, die in extremis uit Rusland is weggehaald, manipuleert zijn Duitse redders door hun voor te spiegelen dat hij hen naar de wereld kan brengen waar hij de vreselijke kracht van de Vril heeft gekregen. Daar zouden de afstammelingen van het oude, superieure Arische ras wonen, zo fluistert hij Hitler in. Het is echter ook een wereld die op het punt staat te verdwijnen, waar bloeddorstige vliegende reptielen niet onder de indruk zijn van de gigantische zeppelin en de Fokker jachtvliegtuigen..."