zaterdag 7 oktober 2023

WEER EEN KEER IN DELEN.

 HI

 

Met de enorme aantallen nieuwe releases is het bijna onmogelijk om bij te werken.

dus gaan we maar weer aan de slag met eerste delen.


 
 
 Zij die Branden HC.

 Tekenaar(s)
Nicolas Dehghani
Scenarist(en)
Nicolas Dehghani
Uitgeverij
Lauwert Uitgeverij


Originele politiethriller vol actie, gevechtsscènes en psychologische finesses.

"In een stad geteisterd door misdaad en zuur, zijn Alex, de impulsieve agent, en Pouilloux, het lachertje van het politiebureau, op het spoor van een psychopaat die ‘s nachts – of overdag – niet gekruist mag worden. En hun hiërarchie zal hen niet helpen. Er zijn nog steeds de zijwegen... Ze moeten volhouden!"




 Zeeland in de Tweede Wereldoorlog HC / LUXE DOSIIER EDITIE
Tekenaar(s)
Danker Jan Oreel
Scenarist(en)
Jan Zwemer
Uitgeverij
Het Paard van Troje


"Dit stripboek beschrijft als een documentaire op papier het verloop van de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. Het begint met de mobilisatie in 1939 en gaat verder met de meidagen in 1940, het meevechten van het Franse leger, het verzet, de tewerkstellingen, de bouw van de Atlantikwall tot en met de bevrijding van Schouwen en Duiveland in 1945. Het grootste deel van het boek is ingeruimd voor de Slag om de Schelde. En hier wordt, in tegenstelling tot de film uit 2020, het volledige verhaal van die slag verteld."

De luxeversie bevat een extra dossier van 8 pagina's met schetsen en achtergrondinformatie.



 De Wijsheid van Mythes 7.3: Herakles 3/3: De Apotheose van de Halfgod HC.
Tekenaar(s)
Pierre Taranzano
Scenarist(en)
Clotilde Bruneau
Uitgeverij
Daedalus


Slotalbum van de Herakles-cyclus die de zevende minireeks binnen De Wijsheid van Mythes vormt.

"Door Kerberos te vangen, voltooit Herakles het twaalfde en laatste van zijn werken. Samen met de driekoppige hond brengt hij ook zijn neef Theseus mee uit de onderwereld. Hij heeft hem beloofd dat hij, Herakles, behoeder van Kalydon zal worden. Daarvoor moet hij trouwen met een van de zussen van Meleagros, de overleden zoon van de koning van de versterkte stad. Wanneer hij in de stad aankomt, verneemt hij van koning Oineus dat hij hem de hand zijn dochter, Deianeira, pas schenkt als Herakles de rivier-god, Acheloos, heeft verslagen. Wanneer hij het monster heeft geveld, mag Herakles aan de zijde leven van een vrouw, van wie hij — tot zijn verrassing — gaat houden. Maar zonder dat hij het beseft, nadert vanaf dat moment de dood met rasse schreden, want hij moet het opnemen tegen de lastigste vijand ooit: de verveling..."



 Het Venijn 5: Stralende Zon SC.
Tekenaar(s)
Laurent Astier
Scenarist(en)
Laurent Astier
Uitgeverij
Daedalus


Laatste deel van de sinds deel 1 razendsnel populair geworden wraakwestern van Laurent Astier. Hij heeft inmiddels een bijdrage geleverd aan het collectiefalbum Indians!, opnieuw in het westerngenre, dat de opvolger is van Go West Young Man. De vertaling van Indians! verschijnt in oktober bij Saga Uitgaven, terwijl de korte verhalen momenteel in Eppo voorgepubliceerd worden. En nu is het wachten op Astiers volgende project.

"De wraaktocht van Emily loopt ten einde. Al jaren spoort ze de moordenaars van haar moeder op en vermoordt ze hen. Nadat ze haar verdriet heeft verwerkt om de dood van Stanley Whitman, de man van wie ze hield, beraamt ze een plan om haar laatste doelwit te bereiken en zo haar bloedige project te voltooien. Voor deze laatste stap, de meest ambitieuze en de gevaarlijkste van allemaal, gaat Emily wel heel ver. De man die ze wil neerschieten, is niemand minder dan de president van de Verenigde Staten."


 Tex Willer Pocket 130: De Schaduw van de Maestro
Tekenaar(s)
Maurizio Dotti
Scenarist(en)
Mauro Boselli
Uitgeverij
Uitgeverij HUM!


In september 2023 is het vijfenzeventig jaar geleden dat de Italiaanse westernreeks Tex Willer voor het eerst verscheen. Tekenaar Aurelio Galleppini en scenarist Giovanni Luigi Bonelli maakten toen het eerste deeltje van de bekendste en langst lopende Italiaanse stripreeks waarvan maandelijks een nieuw deel verschijnt en ook tal van nevenreeksen kende. In zijn topdagen haalde de reeks een maandelijkse verkoop van 700.000 exemplaren. In 2010 was dat nog 200.000 exemplaren, sowieso fenomenaal hoog voor een Europese stripreeks. Intussen zijn meer dan 750 Italiaanse pocketdeeltjes verschenen en nog een hoop albums in nevenreeksen.

Erik van Helvoort, uitgever van Uitgeverij HUM!, die Tex Willer terug op de Nederlandstalige kaart bracht, staat uiteraard stil bij deze verjaardag. In navolging van de oude Nederlandse Classics-reeks uit 1971 tot 1981 publiceert de uitgeverij vanaf september vier gloednieuwe pocketdeeltjes in zwart-wit. De oude vertaalde reeks hield het uit tot deeltje 128. In 2007 bracht Erik van Helvoort als oprichter van de Tex Willer-fanclub nog zelf deeltje 129 uit om het verhaal van deeltje 128 te kunnen afronden. Na deeltje 130 in september 2023 volgen de delen 131, 132 en 133 in de daaropvolgende maanden. Elke pocket telt 112 pagina's die samen een stevig, compleet verhaal vormen. Het verhaal brengt Tex naar New York, zoals je ook kan afleiden van de titels en covers van Manhattan! (deel 131), Paniek in het Theater (deel 132) en New York Bedreigd (deel 133).

Het tekenwerk is toevertrouwd aan Maurizio Dotti. In Italië publiceerde hij dit jaar een dubbeldikke Texone, een nevenreeks die alleen is weggelegd voor de beste Tex Willer-tekenaars. Het scenario is van oudgediende Mauro Boselli, over wie we al vaak onze lof betuigden in onze besprekingen van zijn door Uitgeverij HUM! vertaalde Tex Willers.

In 2017 startte Uitgeverij HUM! met nieuwe vertalingen van Tex Willer, met name de reeks Tex Willer Classics waarvoor bekende en ook gewoon erg goede tekenaars dikke westernverhalen van meer dan 220 pagina's tekenen en in zwart-wit verschijnen. In 2016 kwam daar een andere reeks bij, ditmaal in kleur, met verhalen die een normaler aantal pagina's tellen.



 Tex Willer 14: De Legende van Yellow Bird
Tekenaar(s)
Carlos Gomez
Scenarist(en)
Giorgio Giusfredi
Uitgeverij
Uitgeverij HUM!

Nieuw verhaal in de kleurenreeks van Tex Willer. Giorgio Giusfredi schreef al deel 10 in deze reeks. Carlos Gomez tekent veel comics (onder andere Red Sonja, Star Wars: Age of Republic, X-Men), maar we kennen hem ook van de Boedkoninginnen-reeksen Catharina de' Medici en Eleonora, de Zwarte Legende.

"Bij hun jacht op een deserteur belandt een afdeling blauwjassen in een gebied waar de Cheyenne van Witte Coyotte op oorlogspad zijn. Tex en Carson zijn onderweg met versterking. Ze stuiten op Yellow Bird, de mythische krijger van de Crow."



Senso HC.
Tekenaar(s)
Alfred
Scenarist(en)
Alfred
Uitgeverij
Lauwert Uitgeverij


Bruisend verteld en elegant getekend drama door de gelauwerde auteur van Waarom Pierre Dood Moest.

"Twee onbekenden ontmoeten elkaar toevallig op een huwelijksfeest waar geen van beiden iets te zoeken heeft. Daar, in dat oude hotel in het zuiden van Italië, dat zucht onder een loden zon, klampen Germano en Elena, beiden op drift, zich aan elkaar vast. Langzaam maar zeker laten ze zich leiden door een wederzijds verlangen om, de tijd van één nacht, zin te geven aan hun leven door samen te vluchten naar nergens."


scheiseimer HC.


Saint Seya - De Ridders van de Zodiak 1: Time Odyssey 1/5 SC.
Tekenaar(s)
Jérôme Alquié
Scenarist(en)
Arnaud Dollen
Uitgeverij
Daedanga


Met deze titel start uitgeverij Daedalus een nieuw avontuur door het label Daedanga, met manga-achtige verhalen, te creëren.

"Sinds het begin der tijden bekampen de goden van de Olympos elkaar om de controle over de aarde. Tegenover hen staat de godin Athena, met haar Ridders aan haar zijde! Wanneer er een nieuwe vijand opduikt, is de toekomst van de Ridders zelf in gevaar. Slaagt Ikki, de bronzen Ridder van de Feniks, erin de draden van het lot te ontwarren?"

De Franse manga-uitgeverij Kana lanceerde een paar jaar geleden een classics-collectie met gloednieuwe verhalen van mangaklassiekers door Europese stripmakers met respect voor het Japanse voorbeeld. Het one-shot Goldorak door Alexis Sentenac, Denis Bajram, Brice Cossu en Xavier Dorison was een waar succes met herdruk na herdruk en ook het drieluik Capitaine Albator door Jérôme Alquié genoot veel Franse aandacht. Daedalus laat echter zijn keuze vallen op een reboot van Saint Seiya, een sf-reeks die oorspronkelijk tussen 1986 en 1990 liep. In april 2023 kwam er een live action film uit op Netflix waarop al de animereeks is te bekijken en een aardig publiek wist te winnen.


Saboteuses 2: Mol HC.
Tekenaar(s)
Thomas Du Caju
Scenarist(en)
Jean-Claude van Rijckeghem
Uitgeverij
Silvester

Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem werkten al eerder samen aan de tweeluiken Little England en De Muizen van Leningrad en de reeks Betty & Dodge. Ze spelen zich alle af tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat ook voor Saboteuses het geval is.


De inhoud van het slot van het tweeluik: "Normandië, 1942... De saboteuses hebben hun post ingenomen op Frans grondgebied. Voor Paulette Kincaid, codenaam Needle, is het leven een avontuur, tussen een liefdesrelatie met een slagersjongen en missies om de geallieerden te informeren over de situatie in Frankrijk. Maar er zijn twijfels gerezen sinds de executie van een netwerkleider... Er zou een mol zijn in hun netwerk. Het nemen van risico's is maximaal om de missies te vervullen, en bepaalde banden met de bezetter wekken argwaan. In vijandig gebied hangt het verschil tussen leven en dood vaak aan een zijden draadje."


 

Brugpieper Roos Vink 9: Eersteklas! SC.
Tekenaar(s)
Jan Vriends
Scenarist(en)
Jan Vriends
Uitgeverij
Syndikaat


"Roos Vink is de allerkleinste en jongste brugklasser op de grootste school van het land. Ze vindt het verschrikkelijk. Dankzij haar vrienden en beste vriendin Alana weet ze het er toch goed vol te houden. Gelukkig heeft Roos ook vrije tijd en die besteedt ze heerlijk thuis met haar lieve familie en haar hondje Marie!

De strips van Brugpieper Roos Vink staan sinds 2007 elke week in tijdschrift Tina, het album Snotneus! was Jeugdalbum van het Jaar 2021."




Poh & Slim: Droomdetectives! HC / SC.
Tekenaar(s)
Ralf van der Hoeven
Scenarist(en)
Ger Apeldoorn
Willem Ritstier
Uitgeverij
Uitgeverij HUM!


Poh & Slim: Droomdetectives!, een samenwerking tussen tekenaar Ralf van der Hoeven en de scenaristen Ger Apeldoorn en Willem Ritstier, startte in voorpublicatie in het Vlaamse stripblad MaXiX. Er raakten 32 pagina's gepubliceerd totdat MaXiX ermee ophield in januari 2023, net met een cover van Poh & Slim. Na een succesvolle crowdfunding kregen de stripmakers alsnog een kans om hun verhaal af te werken. Voor de publicatie vonden ze onderdak bij Uitgeverij HUM!. Dat gebeurt in softcover en hardcover met een andere coverillustratie. Het album telt 56 pagina's, inclusief een dossier.

Poh & Slim is een komische detectiveserie over de speurder Slim Pickins en zijn assistente Poh. In hun eerste avontuur vinden ze een weg naar de droomwereld die onder iedere stad ligt, in dit geval het San Francisco van 1967. Wat ze in die droomwereld tegenkomen, kunnen ze gebruiken om de meest ingewikkelde zaken op te lossen.



24 Uren van Le Mans 5: 1952-1957 De Triomf van Jaguar HC.
Tekenaar(s)
Christian Papazoglakis
Scenarist(en)
Denis Bernard
Uitgeverij
Daedalus

"24 uur van Le Mans, 1957. Na een ongelooflijke samenloop van omstandigheden behaalt Jaguar zijn vijfde zege in Le Mans, met vier van zijn befaamde D-Types aan de leiding. Na dat exploot spreekt een journalist met ‘Lofty’ England, technisch en sportief directeur bij Jaguar. Ze hebben het over de geschiedenis van het merk: van de naamsverandering van ‘SS’ (dat na de Tweede Wereldoorlog nogal misplaatst klinkt) naar Jaguar tot de eerste deelname in de autosport en de eerste momenten van glorie... Dankzij dat interview volgen we, in flashbacks, een scharnierperiode voor het mythische merk Jaguar, waarvan de racegeschiedenis nauw verbonden is met de geschiedenis van de 24 uur van Le Mans."




De Overblijvers HC.
Tekenaar(s)
Alex Xöul
Scenarist(en)
Josep Busquet
Uitgeverij
Lauwert Uitgeverij


Vermiste kinderen duiken weer op en verdwijnen opnieuw. Meeslepend drama met verrassende wendingen.

"We kennen allemaal die verhalen van kinderen die op weg gaan naar een afgelegen eiland om het op te nemen tegen piraten onder leiding van een angstaanjagende kapitein met een haak als arm. Maar wat gebeurt er met hun ouders die hun afwezigheid ondergaan, geconfronteerd met geruchten uit de buurt en de politie die ervan overtuigd is dat zonder duidelijk bewijs van weglopen of ontvoering alleen de ouders verantwoordelijk kunnen zijn voor de verdwijning? Dit is een van die verhalen, het verhaal van het echtpaar Hawkins en hun zoon, Ben..."



Orks & Goblins 13: Kor'nyr HC.
Tekenaar(s)
Pierre-Denis Goux
Scenarist(en)
Sylvain Cordurié
Uitgeverij
Daedalus


"Ourann, het Land der Winden, wordt de laatste tijd geteisterd door plunderaars. De geweldenaars hebben het gemunt op orks en zaaien dood en vernieling. Kor’nyr, de oude khan, roept de stamhoofden samen om een leger samen te stellen dat de plunderaars de baas kan, maar ook om het volk te verenigen, zodat ze hun eigen lot kunnen bepalen. Kor’nyr slaagt er helaas niet in iedereen van zijn ideaal te overtuigen..."



Ogon 1: Zul Kassai SC.
Tekenaar(s)
Kyko Duarte
Scenarist(en)
Jean-Luc Istin
Uitgeverij
Daedalus


De fantasywereld van Jean-Luc Istins bij Daedalus in vertaling gepubliceerden stripreeksen over de landen van Arran in Elfen, Dwergen, Orks & Goblins en Magiërs is inmiddels uitgebreid met Ogon, nieuwe landen in de fantasywereld van Aquilon die te vergelijken zijn met de Afrikaanse cultuur. Daarin komen onder meer rode elfen, een stam gorilla's, zwarte mensen en later ook nog giraffencentauren voor.

Van de eerste cyclus van vier los van elkaar te lezen delen met complete verhalen schreef Istin het scenario van deel 1 voor Kyko Duarte, reeds een trouwe bondgenoot voor de reeksen Elfen en Magiërs. Volgende albums, die alvast in het Frans om de drie of vier maanden zullen verschijnen, zijn telkens geschreven en getekend door andere auteurs. Aan een tweede cyclus van vier delen is nog niet begonnen, maar er komt wel een derde continent bij naast de gebieden in Arran en Ogon. in de landen van Ynuma kunnen Istin en zijn vriendjes zich amuseren met Aziatisch getinte volkeren en decors. Uitgeverij Soleil, waarvoor Istin als conceptdirecteur werkt, herbergt al deze reeksen en werelden onder de verzamelnaam Le Monde d'Aquilon (De Wereld van Aquilon) waarvoor deze website in het leven is geroepen. In elk van die landen gaat het er even vijandig en bedreigend aan toe.

Ogon kwam al voor in Elfen deel 29. Met Ogon deel 1 maakt daedalus nu ook in vertaling de uitstap naar de nieuwe reeks. Het verhaal van deel 1: "De Kulu, een volk uit het noorden van Ogon, staan onder bescherming van de Zul Kassai, onsterfelijke goden met een rode huid. Wanneer een bloeddorstige Tog de familie van de jonge Ubu uitmoordt, gaat hij op zoek naar zijn goden om gerechtigheid te eisen. De Zul Kassai nemen een besluit: ze zullen geen oorlog voeren met de Tog. Roa’saa denkt daar anders over en besluit het verbod naast zich neer te leggen en met Ubu mee te gaan naar Tog-gebied."

Wat ooit begon met vijf delen van Elfen is inmiddels een uitdienend universum geworden van op dit moment een negentigtal Franstalige albums, goed voor een gezamenlijke verkoop van drie miljoen exemplaren. In vertaling lopen alle reeksen wat achter door de hoge verschijningsfrequentie in het Frans. Die vijf delen kregen een vervolg met nog eens een cyclus waarin per vijf delen de focus wordt verlegd naar telkens een ander elfenras (witte, zwarte en blauwe elfen, boselfen en halfelfen), door telkens een vast auteursduo. Istin en zijn kompaan Nicolas Jarry fungeren hierbij als beheerders van alle verhaallijnen. Ook Christophe Arleston maakt deel uit van het vaste team scenaristen onder het pseudoniem Marc Hadrien, aangevuld met Olivier Péru en Eric Corbeyran. De personages uit deel 1 komen dus ook voor in deel 6 en vervolgens deel 11, 16, enzovoort. Of die van deel 2 in deel 7, 12, enzovoort. Vervolgens kwamen de spin-offs Dwergen, Orks & Goblins en Magiërs waarbij intriges en personages konden doorlopen of opduiken in andere albums, terwijl alle albums nog wel redelijk los van elkaar te lezen zijn. Het doet denken aan tal van comicreeksen van superhelden die in elkaars reeksen opduiken met gemeenschappelijke intriges en die soms uitmonden in specifieke finales.

En hier blijft het niet bij. Behalve bovengenoemde derde fantasywereld in d elandne van Ynuma komt er nog een cross-over: De Oorlogen van Arran.



 Negalyod 2: Het Laatste Woord HC.
Tekenaar(s)
Vincent Perriot
Scenarist(en)
Vincent Perriot
Uitgeverij
Daedalus


Het vorige album was dan toch geen one-shot, maar het begin van méér. Deel 2 telt in ieder geval 200 pagina's van wat ons in het vorige album al beviel: sterk verhaal, knappe tekeningen, sfeervolle inkleuring.

"Het eerste deel van Negalyod eindigde met de ondergang van een ultratechnologische wereld. Twintig jaar later is het evenwicht er verstoord door de stijgende waterspiegel... Jarri en Koriënze hebben twee dochters. Naneï is een expert in het gebruik van wapens, terwijl Iriana, die blind is van bij haar geboorte, over bovennatuurlijke gaven beschikt. Het gezin woont op Andamanis, een eiland dat bestaat uit een heleboel met elkaar verbonden boten. Daar proberen ze een nieuwe gemeenschap op te bouwen. Maar wanneer piraten het eiland te vuur en te zwaard verwoesten, besluit Koriënze haar gezin achter te laten en in het vijandige kamp te infiltreren. Haar wraak zal zoet zijn..."


Het Narrenschip 9: De Kalkoeninvasie SC.
Tekenaar(s)
Turf
Scenarist(en)
Turf
Uitgeverij
Daedalus


In 2017 liet Turf zijn fantasyreeks Het Narrenschip herleven nadat hij de reeks toen acht jaar geleden had beëndigd. Inmiddels zit hij al aan deel 12 dat eerder dit jaar in het Frans verscheen. Daedalus doet weer een extra zetje om die vertaalachterstand in te halen met dit negende album.

"De koningin is verdwenen! Wie heeft haar ontvoerd? De koning wil het weten, dus inspecteur Vos doet ondervragingen, huiszoekingen, opsluitingen, aanhalingen... en dat soort dingen! Maar het onderzoek schiet niet op. Wat wel vaststaat, is dat iedereen, zonder uitzondering, verdacht is, zelfs de koning! Intussen dringen wilde reuzenkalkoenen de stad binnen, waar ze de heersende wanorde nog wat verder komen verstoren. Probeer als politieagent je hoofd maar eens boven Gekwater te houden!"



Mobius 1: Kinderen van de Wind HC.
Tekenaar(s)
Igor Kordey
Scenarist(en)
Jean-Pierre Pécau
Uitgeverij
Silvester


Nieuwe trilogie van Igor Kordey en Jean-Pierre Pécau die samen al de reeksen De Verborgen Geschiedenis, Empire, Keltos en albums in de conceptreeks Uur U maakten.

"Alle religies van de wereld zeggen dat de dood geen einde is, maar een begin. Bijna alle religies in de wereld geloven in reïncarnatie, maar niemand herinnert zich hun vorige leven. In theorie. Als je sterft, ga je naar een andere wereld, en volgens de kwantumtheorie zijn er oneindig veel werelden. De schok van de reis doet ons alles vergeten, maar sommige mensen, de Reizigers, herinneren zich hun vorige levens. Berg is zo iemand. Berg is een voormalig agent van Mont, maar je neemt niet zomaar ontslag bij Mont. Berg wordt gerekruteerd voor een nieuwe missie: jacht maken op een andere Reiziger, een seriemoordenaar."



Medici's 5: Isabella - Van Zoen tot Dolksteek SC.
Tekenaar(s)
Erion Campanella Avdisha
Scenarist(en)
Olivier Peru
Uitgeverij
Daedalus


Slotdeel van de saga over de befaamde (en beruchte) Italiaanse Medici-familie.

"Hoewel de kinderen van Cosimo I Florence onder elkaar verdelen, kan alleen Francesco, de oudste, hertog worden. Nochtans is hij niet opgewassen tegen zo’n taak, in tegenstelling tot Isabella, zijn zus. Velen willen dat die briljante en vrijgevochten vrouw de toekomst van de Medici’s in handen neemt. Maar doordat ze de hele tijd in haar schaduw leven, haten haar broers haar. Hun jaloezie kan weleens een ommekeer betekenen in hun geschiedenis. Voor het eerst hebben de Medici’s geen vijanden, behalve zichzelf."



 Marshal Bass 9: Texas Rangers HC.
Tekenaar(s)
Igor Kordey
Scenarist(en)
Darko Macan
Uitgeverij
Silvester


Een van de beste westerns van het moment. Elk album is bovendien een compleet verhaal.

"De Marshal zit een bende woeste Comanches achterna, in het gezelschap van zeven Texas Rangers die in naam van de gerechtigheid het geweld niet schuwen. Maar Bass heeft al snel door dat de Rangers en hijzelf niet helemaal op dezelfde golflengte zitten. Geheimen die iedereen liever achter zich zou willen laten komen aan de oppervlakte..."



 Malefosse 12: Het Aandeel van de Duivel SC.
Tekenaar(s)
François Dermaut
Scenarist(en)
Daniel Bardet
Uitgeverij
Daedalus


Met dit album zit Daedalus op de helft van het opnieuw uitbrengen én verder vertalen van de historische reeks van François Dermaut en Daniel Bardet. Jaarlijks verschijnen vier softcoveralbums die telkens worden voorafgegaan door een integrale in hardcover met vier verhalen.

"Tegen het einde van de zomer van 1592 genieten onze Duitse huurlingen, Gunther en meester Pritz, allebei nog steeds in dienst van koning Hendrik van Navarra, van enkele welverdiende daagjes rust. Maar hun rust blijft niet duren. Ze ‘genieten’ het gezelschap van Don Pedro de Tavora, een Spanjaard die hen zou moeten helpen om hertog de Mercure voor hun zaak te winnen. De Spanjaard wordt echter vergiftigd door een broeder van de Manus Dei. Onze Duitse vrienden helpen hem om zeep, maar krijgen meteen ook de dorpelingen achter zich aan. Ze haasten zich naar Vannes, een stad onder katholiek bewind, maar Gunther en Pritz weten niks van alle complotten die worden beraamd in die stad. Bovendien duiken er oude bekenden op..."

















 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten